MARMORHALLEN, OSLO (Nettavisen): - Vi ser at antallet sykehusinnleggelser går ned. Smittetallene er stabile. 36 prosent av alle over 18 år er nå vaksinert med første dose. Vaksineringen går etter planen. Etter en helhetsvurdering mener regjeringen det er forsvarlig å gå videre til neste trinn i gjenåpningen av Norge, innledet statsminister Erna Solberg på pressekonferansen fredag og sa at datoen for trinn to er 27. mai.

Erna Solberg om gjenåpning fra 27. mai:

De viktigste lettelsene

Dette er noen av lettelsene nasjonalt fra torsdag 27. mai. Se faktaramme lenger ned for full oversikt.

  • På offentlige innendørs arrangementer økes antall personer som kan være til stede uten bruk av faste, tilviste sitteplasser, fra 10 til 50 personer.
  • Offentlige arrangementer utendørs, inntil 200 personer.
  • På private sammenkomster som ikke skjer i private hjem, hager og hytter, økes antallet innendørs fra 10 til 20 personer og utendørs fra 20 til 30. Dette gjelder for eksempel feiringer i leid lokale eller på offentlig sted.
  • Det blir tillatt med skjenking til midnatt og det blir ikke lenger krav om matservering. Fremdeles vil det bli stilt krav om bordplassering og en meters avstand.
  • På trinn 2 åpnes det for treningskamper i PostNord-ligaen i fotball og i øvrige serier i toppidretten det hittil ikke er åpnet for. Regjeringen vil åpne for seriekamper i de samme seriene tre uker etter 27. mai, såfremt erfaringene fra treningskampene og smittesituasjonen tilsier det.
  • Innenlandsreiser: Innenlandsreiser kan nå gjennomføres, men det er viktig at man planlegger reisen slik at man i størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder. Dette er særlig viktig for dem som reiser fra områder med høyt smittepress.
  • Skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser fjernes ved innreise til Norge slik at reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land med lav smitte slipper å være på karantenehotell. Les mer på regjeringen.no
  • Det globale reiserådet forlenges til 1. juli.
  • Regjeringen fremmer fredag en proposisjon for Stortinget om midlertidige endringer i smittevernloven med rettslig grunnlag for koronasertifikat.
  • Fra torsdag kan kommuner med lite smitte beslutte selv om de skal gå til grønt nivå i barnehager, skoler og SFO, opplyser regjeringen. I tillegg åpnes det for økt bruk av fysisk undervisning ved fagskoler, høyskoler og universiteter, opplyser regjeringen.


Her er regjeringens plan for gradvis gjenåpning på trinn 2, 3 og 4

Avgjørelsen om å gå til andre trinn er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

- Prioriterer barn og unge

– Når regjeringen åpner opp Norge, prioriterer vi barn og unge. De vil få mindre strenge tiltak enn de voksne. Trinn to betyr en mer normal hverdag i mange barnehager og skoler. For studentene åpnes det for mer fysisk tilstedeværelse, slik at de kan møtes og få best mulig undervisning, sier kunnskaps- og integreringsminister minister Guri Melby.

Selv om vi nå gjør lettelser nasjonalt, må vi være varsomme, advarer regjeringen og peker på at lokale utbrudd og mer smitte noen steder, gjør at det er behov for å ha strengere regler lokalt. Det betyr at man fortsatt må være forberedt på forskjeller i tiltak rundt om i landet.

– Når vi nå åpner opp nasjonalt, er det viktig at kommunene får tid til å vurdere om de må ha strengere regler lokalt for å holde kontroll på smitten. Derfor trer endringene først i kraft 27. mai, understreker statsministeren.

Se flere saker om lettelser og gjenåpning:

Forlenger reiseråd til 1. juli

– Regjeringens gradvise gjenåpningsplan er i gang, men helsemyndighetene tilråder å unngå utenlandsreiser til en større andel nordmenn er vaksinert. Derfor forlenger vi det globale reiserådet til 1. juli. Vi ønsker ikke å ha reiserådet lenger enn nødvendig, men slik situasjonen er nå er det mest forutsigbart å planlegge Norgesferie i sommer, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Det faglige rådet fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ble klart i forkant av pressekonferansen: Norge er klar til å starte på trinn 2 i gjenåpningsplanen.- Hdir og FHI anbefaler å iverksette trinn to av regjeringens gjenåpningsplan med noen justeringer, het det i det faglige rådet.

Statsminister Erna Solberg deltok på fredagens pressekonferanse sammen med helseminister Bent Høie, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.I tillegg møtte helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.