*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg har brukt snaut 12 millioner på privatfly

Statsminister Erna Solberg fløy privatfly da hun reiste fra Johannesburg i Sør-Afrika til Luanda i Angola i desember i fjor. Prislappen var 230.479 kroner. Bildet viser statsministeren idet hun ankommer Luanda i Angola for å ha bilaterale samtaler med president João Lourenço. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Statsministeren har benyttet privatfly 36 ganger siden regjeringsskiftet i 2013.

05.02.19 14:31

Den siste tiden har det vært bred dekning i internasjonale medier av privatflybruken til de rike og mektige. Davos-deltagernes omfattende bruk av privatfly til økonomikonferansen i Sveits, hvor klimatrusselen sto høyt på agendaen, har blitt omtalt i en rekke internasjonale medier.

EAT-grunnlegger Gunnhild Stordalen og Tesla-sjef Elon Musk har også fått oppmerksomhet rundt egen fly- og privatflybruk i henholdsvis Daily Mail og The Washington Post.

36 ganger siden 2013

Nettavisen har bedt om innsyn i statsminister Erna Solbergs (H) bruk av privatfly og innleid helikopter. Solberg har benyttet leiefly 36 ganger og helikopter fire ganger siden hun tiltrådde som statsminister.

- Regjeringen disponerer ikke noe eget fly, men Statsministerens kontor har inngått en rammeavtale om kjøp av flytjenester ved tjenestereiser for statsministeren og regjeringens medlemmer. Dette inkluderer medreisende delegasjon. Leiefly brukes i særlige tilfeller eller der det er mest hensiktsmessig vurdert opp mot tid og kostnader, eller sikkerhet, sier kommunikasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor (SMK), Tor Borgersen, i en uttalelse til Nettavisen.

- Statsministeren har benyttet leiefly ved 36 anledninger siden regjeringsskiftet i oktober 2013. Totalt beløper utgiftene seg til 12,4 millioner kroner. I tilknytning bruken av leiefly, er det viderefakturert om lag 655.000 kroner til eksterne, sier Borgersen.

Eksternt følge i denne sammenheng, skal i henhold til Håndbok for politisk ledelse viderefaktureres, og gjelder for eksempel representanter fra næringslivet, journalister eller partikolleger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Erna Solberg og Colombias daværende president Juan Manuel Santos avbildet om bord i et fly på vei til Leticia i Amazonas. Statsministerens kontor betalte 698.434 kroner for leie av privatfly i Colombia og Mexico i april i fjor. Foto: Juan David Tena (SMK)

Snaut 12 mill. på privatfly

Dersom en trekker fra viderefakturerte utgifter, har statsministeren benyttet innleide privatfly til en samlet pris på 11,7 millioner kroner. I tillegg har statsministeren benyttet leie-helikopter ved fire anledninger til en pris på 221.697 kroner. Det totale beløpet for privatfly og helikopter utgjør 11.976.130 kroner.

Den dyreste privatfly-turen til statsministeren var i november 2015. Reisen Oslo-Beirut-Amman kostet 981.437 kroner.

Statsministeren har ved fem anledninger benyttet privatfly til en pris på rundt 700.000 kroner eller mer.

Blant annet kostet leie av privatfly i Colombia og Mexico i april i fjor 698.434 kroner.

Majoriteten av utgiftspostene for leie av privatfly, ligger på rundt 200.000 til 300.000 kroner - deriblant en flytur fra Johannesburg i Sør-Afrika til Luanda i Angola i desember i fjor. Leien av privatflyet kostet 230.479 kroner.


Stoltenberg fløy for 35,5 mill.

Solbergs forgjenger, Jens Stoltenberg (Ap), hadde i perioden oktober 2005 til februar 2013 leid privat flytransport (privatfly og helikopter) for 35,5 millioner kroner, viser tall Nettavisen innhentet i 2013.

Totalt benyttet Stoltenberg privatfly eller innleid helikopter ved 38 anledninger. Solberg har benyttet privat flytransport ved 40 anledninger. Solberg har i kroner og ører brukt langt mindre på privat flytransport enn Stoltenberg. Mens flere av privatflyturene til Stoltenberg oversteg én million kroner i kostnader, beløper den dyreste privatflyturen til Solberg seg til 981.437 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag