RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna Solberg i minelagt område

Sist oppdatert:
Som ny Høyre-leder vil Erna Solberg ha behov for å markere seg slik at velgerne legger merke til lederskiftet. Hun har allerede sendt ut signaler som kan bidra til å gjøre samarbeidet i regjeringen vanskeligere.

Erna Solberg går inn i minelagt område.

Det er allerede ganske åpenbart at Høyre og de to andre regjeringspartiene står relativt langt fra hverandre i en del viktige politiske spørsmål. Det er en stadig kilde til spenninger at Høyre og Kristelig Folkeparti har et noe ulikt syn på hvordan vårt land bør forholde seg til USA. Hittil har man klart å snakke seg frem til enighet og har maktet å holde fasaden utad.

Vanskeligere kan dette blir når den nye Høyre-lederen gir klart uttrykk for at hun vil foretrekke å samarbeide med Fremskrittspartiet om den økonomiske politikken, og at hun nærmest ville føle det som en politisk belastning om det skulle bli et nytt budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet.

Når hun gir uttrykk for slike synspunkter, må det bety at hun samtidig har et sterkt ønske om å markere avstand til sin egen sjef i regjeringen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik og Kristelig Folkeparti følte nemlig en enorm lettelse over at man sist høst klarte å få til et budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet. Og statsministeren ser mer enn gjerne at man klarer å få til det samme når budsjettet nå skal revideres, og når Stortinget til høsten skal vedta neste års statsbudsjett.

Dersom Erna Solberg fortsetter å gi uttrykk for at hun foretrekker Fremskrittspartiet som samarbeidspartner ved viktige politiske avgjørelser, vil dagens regjeringssamarbeid ta en ganske rask slutt. Det er ganske utenkelig at Kristelig Folkeparti og Venstre vil bli med på en ferd som innebærer at regjeringen knytter seg tett opp til Fremskrittspartiet som en naturlig forbundsfelle.

Regjeringen Bondevik er egentlig en ganske skjør plante fordi det ligger en nedarvet skepsis mot et samarbeid med Høyre i alle sentrumspartiene. Dersom man nå får en Høyre-leder som vil utfordre sentrumspartiene på dette området, har man samtidig omformet Høyre til å bli et parti som må velge mellom å være et ensomt opposisjonsparti eller et parti som binder seg fast til Carl I. Hagen og hans bevegelse.

Begge deler vil representere et brudd med Høyres historie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere