BJØRVIKA (Nettavisen): Jubelen sto ikke i taket på Høyres valgvake på Clarion hotel Oslo i Bjørvika mandag kveld, etter at prognosene viste at partiet kan tape kampen om makta i flere storbyer.

Resultatene for alle de store byene var ikke klare like etter midnatt, men prognosene og de opptelte stemmene viser at Høyre kan ende med å stå uten makt i alle de fire største byene etter valget.

Statsminister Erna Solberg legger ikke skjul på at hun er skuffet.

- For oss i Høyre er det selvfølgelig skuffende at vi går tilbake. Selvsagt skulle vi gjerne sett at flere byer og bygder hadde fått blått styre, sier Solberg på Høyres valgvake like før midnatt, mens Høyre ligger på en oppslutning like under 20 prosent.

Ved forrige kommunevalg fikk Høyre en oppslutning på 23,2 prosent.

Like etter klokken 03 natt til tirsdag var alle stemmene i Oslo telt opp, og resultatet viste da et rødgrønt flertall.

Solberg erklærer Miljøpartiet de Grønne og Senterpartiet som valgets store vinnere:

- Jeg har tenkt å begynne dette med å gratulere, særlig Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne, som har gjort formidable valg for sine partier. De er de store vinnerne, og det må vi også være generøse nok til å si på en kveld som denne, sier hun.

- Vært en tøff valgkamp

Statsministeren påpeker samtidig at ingenting er avklart når det gjelder Oslo.

- Vi vet jo egentlig ikke noe særlig om hva som har skjedd i Oslo. Men det har vært en tøff valgkamp, sier Solberg i sin tale på tampen av valgkvelden.

Hun sier Høyres kommunepolitikere nå vil forsøke å sikre seg en hånd på rattet gjennom forhandlinger rundet om i kommunene.

- Høyre kommer til å benytte seg av muligheten til å samarbeide bredt for å få innflytelse, sier Solberg, og viser blant annet til at Høyre og Sp allerede samarbeider flere steder i landet.

- For tidlig å konkludere

Byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, mener heller ikke at kampen om Oslo er tapt.

- Vi har bare fått forhåndsstemmene for Oslo foreløpig, så nå venter vi spent på de stemmene som ble avgitt i selve valget. Og de vil avgjøre hvordan dette går, sier Lae Solberg til Nettavisen rundt midnatt mandag.

Da han talte til sine partikolleger tidligere på kvelden, sa han:

- Vi kan slå fast at Høyre er tilbake som byens desidert største parti. Det er for tidlig å konkludere med hvordan dette skal gå. Dette er innen rekkevidde fortsatt.

- Større ambisjoner

Høyre fikk en rekordlav oppslutning da Valgdirektoratets valgprognose for hele landet ble presentert klokken 21, med en oppslutning på 20 prosent. Dette er ned tre prosentpoeng fra forrige kommunevalg, da partiet fikk et resultat på 23,2 prosent.

Høyre-politikerne klappet likevel for resultatet, men da prognosen for Oslo ble kjent like etterpå, som viste at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og hans samarbeidspartier får fortsette om dette blir valgresultatet, så gikk det et sukk gjennom salen.

- Høyre har helt klart større ambisjoner enn det viser på prognosene så langt. Samtidig så har Høyre og våre kandidater og tillitsvalgte klart å mobilisere gjennom helgen. Vi har på mange målinger ligger på rundt 18 prosent, og nå rundt 20. Det viser at våre folk har stått på, sier Høyre-nestleder og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner til Nettavisen.

- Hva tenker du om kampen om Oslo. Har dere fortsatt mulighet til å vinne makta der?

- Alle stemmene skal telles opp, og så skal det forhandles. Det er klart at våre kandidater og våre ordførerkandidater skal være med i de diskusjonene som foregår både i Oslo og i andre byer og kommuner, fordi vi har et ansvar for å få gjennomslag for mest mulig av Høyres politikk, sier Sanner.

Se videointervju med Sanner:

- Det er ikke bra

Leder av Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, tror Høyre vil styrke seg i løpet av natta:

- Foreløpig er det bare forhåndsstemmene som er talt opp, og vi vet at det har vært en bevegelse de siste dagene, så jeg tror det kommer til å se litt annerledes ut senere. Spørsmålet er om Høyre klarer å løfte seg nok til å få til en annen konstellasjon, sier Nordby Lunde til Nettavisen like før klokken 23.

- At MDG gjør et bra valg, det visste vi, så gratulerer til dem for det, legger hun til.

Men selv om Høyre løfter seg noe, er hun ikke fornøyd.

- Jeg mener at Høyre skal ligge over 30 prosent, så alt under det synes jeg ikke er bra. Men at vi er byens største by er gode nyheter, sier Nordby Lunde.

Solberg: - Jeg er spent på alt

Statsminister Erna Solberg la heller ikke skjul på at hun var spent på valgresultatet da hun ankom Høyres valgvake gående ved 20.30-tiden mandag kveld.

- Jeg er spent på alt, jeg. Det er jo så mye som er på vippen, sa en ordknapp Solberg på vei inn til valgvaken.

På spørsmål om hun er redd for å tape storbyene, sa statsministeren:

- Vi har ikke begynt å telle stemmer ennå. Valglokalene er ikke stengt.

Se Solberg ankomme valgvaken til Høyre:

Avhengig av Bompengepartiet

Høyre kjemper om makta i flere av storbyene i Norge, blant annet i statsminister Erna Solbergs hjemby Bergen, der de mistet makta for fire år siden.

I Bergen vil Senterpartiet trolig avgjøre hvem som skal få sitte med makten, sier politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende ,

Høyre vipper ifølge prognosen rett over 20 prosent og ligger an til å bli største parti, men Høyre og Frp vil trolig ikke klare å få flertall selv med støtte fra Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), til tross for at sistnevnte ligger an til å få hele 19 prosent av stemmene i byen.

Kraftig tilbake i Stavanger

I Stavanger viser prognosene at Høyre går kraftig tilbake med 9,4 prosentpoeng og havner på 19,6 prosent, og det synes klart at dagens konstellasjon med Høyre, Sp, Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet mister flertallet. Hvis blokkgrensene ikke skal brytes ytterligere, må de borgerlige partiene dermed ha støtte fra Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) for å få flertall.

Samtidig må også et flertall til venstre ha støtte fra FNB, dersom ikke Sp skifter side, så situasjonen er høyst uavklart.

I Oslo og Trondheim tyder prognoser og forhåndsstemmer på fortsatt rødgrønt styre.

Høyre styrer i dag byene Stavanger og Kristiansand, og Ap styrer Tromsø.

- Høyre i byråd alene

Høyre i Oslo har garantert et borgerlig byråd om det blir borgerlig flertall, men har også åpnet for å danne byråd alene etter valget.

- Det er ikke det jeg jobber mot, men om nødvendig, så, ja. Men jeg vil understreke at vi har styrt godt sammen med de andre borgerlige partiene før i Oslo. Og når man greier det på nasjonalt plan, der de politiske forskjellene er større mellom partiene, så er jeg helt sikker på at vi greier det i Oslo, sa Lae Solberg til Nettavisen i august.

Solberg erkjente at kravene som er fremsatt på borgerlig side i Oslo ikke går opp.

Han var helt klar på at det er umulig for Høyre å gå med på kraftige reduksjoner i bompengene, eller å fjerne bomstasjonene helt, slik både Fremskrittspartiet og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) krever.