Gå til sidens hovedinnhold

Erna Solberg med flere vaksinebeslutninger: - Vi håper at vi kan åpne opp tidligere enn før

Statsministeren kom med gode nyheter til de unge, men også til hardt rammede steder som Oslo.

- Hvis vaksineringen fortsetter etter planen vil alle over 18 år ha mottatt første dose i månedsskiftet juli/august. I første delen prioriterer vi de over 45 år og helsepersonell, men i andre del av vaksinasjonsprogrammet skal vi vaksinere de fra 18 til 24 år, fordi smitten er høyest blant de unge, sa Solberg innledningsvis.

- Vaksinen er et av våre viktigste våpen i kampen mot koronaviruset. De kan gi oss hverdagen tilbake og mer frihet, sa Solberg også.

Les også: Fallende smitteutvikling er snudd: Nå øker smitten i Norge igjen

Tung byrde for de unge

Hun la til at de unge har mer sosiale kontakter og bidrar mer til smittespredningen, men også at de unge har båret på en fryktelig tung byrde under hele pandemien.

- Dette er i tråd med FHIs råd. Da vil aldersgruppene 18–24 år og 40–44 år få tilbud om vaksine samtidig. Etter dem vil aldersgruppen 25–39 år tilbys vaksine, fortalte statsministeren.

Og hun la til:

- Det er alltid noen som kommer sist i køen, og jeg synes vel kanskje at den gruppen fra 18–24 år har båret en ganske stor belastning. Det er her du finner mange av førsteårsstudentene, det er her du finner russekullet. Det er her du finner mange av dem som har hatt en mye kjipere tid fordi de ikke kunne gå på jobb, fordi de ble sittende hjemme og se på en PC-skjerm.

Ba om unnskyldning

Statsministeren hadde også noen «trøstende» ord til den gruppen som nå havner sist i vaksinekøen, samtidig som hun beklaget seg noe.

- Unnskyld til alle fra 25 til 39, år men de har mange andre ting å glede seg over i livet, var svaret statsministeren kom med på et av spørsmålene som ble stilt.

Dette er noen av de viktigste beslutningene statsministeren kom med:

Ny skjevfordeling

Solberg nevnte videre at FHI må vurdere skjevfordelingen på nytt, fordi noen få steder har levd med svært strenge tiltak veldig lenge. Vurderingen fra FHI ble levert til regjeringen tirsdag.

- Vårt mål er at vi skal gå ut av krisen sammen. Vi håper at vi kan åpne opp tidligere enn før. Flere kommuner må avgi doser til kommuner med høyt smittetrykk, var den klare beskjeden fra statsministeren.

- Hardt koronarammede kommuner skal få 60 prosent flere vaksiner. Det har regjeringen bestemt, la hun til.

Denne beslutningen fra regjeringen er musikk for Raymond Johansens ører, som var kjapt ute med en uttalelse etter at nyheten ble kjent.

- Dette har vi ventet på lenge, og jeg er selvfølgelig veldig glad for at Oslo og andre områder i Norge med høyt smittetrykk får flere vaksiner, sa Oslos byrådsleder til NTB.

Les mer her: Raymond om skjevfordelingen: – Gode nyheter for gjenåpningen av Oslo

- Hele Norge står i denne situasjonen sammen – jo fortere vi får ned smitten i de områdene med mest smittetrykk, jo raskere kan vi lette på tiltak og få mer av hverdagen tilbake. Oslofolk har levd med svært strenge tiltak lenge, og det siste halve året har det aller meste vært stengt. At vi nå får flere vaksiner er svært gode nyheter for gjenåpningen av Oslo, la han til.

24 østlandskommuner blir prioritert - med forbehold

Det er 24 østlandskommuner med vedvarende høyt smittetrykk som skal få denne andelen, ble det sagt. Det ble likevel lagt inn et viktig forbehold.

- Regjeringens beslutning har viktige forutsetninger: Vi må sikre at de kommunene som får færre doser i juni og begynnelsen av juli, har kapasitet til å få tatt dette igjen i siste del av juli. Sammen med statsforvalterne vil vi gå i dialog med kommunene for å undersøke at vaksinasjonen i feriemåneden juli kan gå etter planen. Skal vi endre fordelingen, må vi først være sikre på at dette ikke fører til en forsinkelse av når hele befolkningen er vaksinert, sa Solberg.

Dermed følger regjeringen konklusjonen til Holden-utvalget med at langt flere vaksiner til områder med høy smitte, vil gi færre syke og døde.

Verken lærere og barnehageansatte eller andre yrkesgrupper skal prioriteres i koronavaksinasjonsprogrammet i denne omgang. Det ble også klart på regjeringens pressekonferanse onsdag kveld.

Tar ut AstraZeneca-vaksinen

Solberg kom også med regjeringens konklusjon om AstraZeneca-vaksinen.

-FHI og ekspertutvalget anbefalte å ta den ut av vaksinasjonsprogrammet. Regjeringen har bestemt at vi tar den helt ut av vaksinasjonsprogrammet fremover, sa Solberg.

Les også: Ekspertutvalg: Anbefaler ikke AstraZeneca og Janssen i Norge

- Janssen-vaksinen blir foreløpig satt på pause, fordi det er en god vaksine og vi vil få mer kunnskap om den, la statsministeren til.

Solberg bekreftet dermed at Pfizer- og Moderna-vaksinen blir vaksinene som skal brukes videre i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.

Statsministeren har også sagt at denne vaksine-bekymringen er grunnløs:

Blir frivillig

- Det er kun Janssen-vaksinen som skal tilbys frivillig i dette landet, fortalte Solberg.

Hun nevnte imidlertid at det ikke vil bli «fritt frem» med Janssen-vaksinen.

- Vi vil be Helsedirektoratet utrede hvordan dette vil kunne gjøres. Vi må finne ut av hvem som kan få vaksinen, og hvem som skal sette den. Disse spørsmålene må vi ha besvart før den skal brukes frivillig. Hvis Janssen-vaksinen skal tilbys, vil den være gratis og de som får den, vil være omfattet av pasientskadeordningen i tilfelle bivirkninger, sa statsministeren.

Solberg nevnte at de må se på videre hvordan AstraZeneca-vaksinen skal komme til nytte andre steder.

- Vi må se på om vi for eksempel kan gi de videre til Covax, var beskjeden fra statsministeren.

Ekspertutvalgets anbefaling

Mandag ble det kjent at verken FHI eller et ekspertutvalg nedsatt av regjeringen anbefaler virusvektor-vaksinene AstraZeneca og Janssen brukt i det norske vaksinasjonsprogrammet. Per nå er AstraZeneca satt på pause, mens Janssen ennå ikke er tatt i bruk.

Helseminister Bent Høie sa mandag at regjeringen vil ta en snarlig beslutning basert på disse anbefalingene. Etter det Nettavisen får opplyst, blir denne konklusjonen presentert onsdag. Ifølge VG vil regjeringen ta AstraZeneca ut av det norske programmet, mens det er mer usikkerhet knyttet til Janssen.

Les også: Anbefaler ikke AstraZeneca og Janssen-vaksinene brukt i Norge

Denne uken varslet Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg at tempoet i utrulling av koronavaksiner i Norge tilsier at alle over 18 år kan ha fått tilbud om dose nummer to i andre halvdel av august.

Les også: Sverige forlenger koronatiltak ut måneden

Les også

Fallende smitteutvikling er snudd: Nå øker smitten i Norge igjen