Gå til sidens hovedinnhold

Erna Solberg med klar beskjed: - Folk bør si ja

Statsministeren frykter at vaksineskeptikere vil belaste helsevesenet unødvendig.

STATSMINISTERENS KONTOR/AKERSGATA (Nettavisen):

Se statsministerens krystallklare svar etter spørsmålene fra Nettavisen:


Solberg fikk blant annet spørsmål fra Nettavisen om det kan være dumt å gi falske forhåpninger til større lettelser i sommer, på grunn av lokale utbrudd og mutasjoner som lurer i horisonten.

Les også: Kraftige reaksjoner på gjenåpningen: – Dette henger ikke sammen

- Jeg har vært nøktern hele tiden. Det gjelder å følge smittevernreglene, selv om vi åpner opp gradvis. Vår største bekymring er at mutasjoner vil restarte arbeidet vårt, men det er ikke sannsynlig det skjer. Man kan ikke danse, hoppe og rope ved bordet, sa statsministeren til Nettavisen.

- Hva med at en del av innvandrerbefolkningen, spesielt i Oslo, ikke har valgt å vaksinere seg i like stor grad - en gruppe vi også gjerne skulle ha sett vaksinerer seg - hvor viktig tenker du det er at folk vaksinerer seg?

Les også Erik Stephansens kommentar: Korona i Norge: Erna setter døra til bunkeren på gløtt

- Det er kjempeviktig at alle vaksinerer seg. Det å vaksinere seg er viktig for deg selv. Du beskytter deg selv og er viktig for ikke å spre smitte til andre. Folk har lyst på vaksine i Norge, det merker jeg. Folk bør si ja til vaksine. Det vil ende opp med at du blir mindre totalbeskyttet i samfunnet, med større fare for at sykehusene blir overbelastet med pasienter, som man kunne ha unngått å bruke ressurser på, hvis man hadde vaksinert seg på forhånd, svarte Solberg på Nettavisens andre spørsmål.

- Vi har en veldig god dialog med fagmiljøene blant innvandrerne. Helsearbeidere, sykepleiere og leger blant dem er veldig opptatt av at innvandrerbefolkningen vaksinerer seg, fordi de er rammet hardt, skjøt helsedirektør Guldvog inn.

- I rute

Statsministeren fortalte innledningsvis på pressekonferansen at trinn 2 av gjenåpningsplanen sannsynligvis kan iverksettes om ikke altfor lenge.

- Kapasiteten i helsevesenet er blitt bedre, og vi er nå på det første trinnet i gjenåpningen, men vi har fortsatt lokale utbrudd som vi må få kontroll over. Vi er i rute for å åpne opp i slutten av mai, men vi må holde ut litt til, sa Solberg innledningsvis.

Les også Erik Stephansens kommentar: Korona i Oslo: Nå slipper såvidt noen lysstråler inn i bunkeren

Deretter gikk statsministeren videre til å snakke om koronasertifikatet:

- Vi må se på et felles europeisk rammeverk. Vi må ha et system hvor folk ikke kan jukse, og vi må ha et system vi kan stole på. EU jobber med å ha dette ferdig innen slutten av juni. Nå ligger den første versjonen ute, men den er sårbar for juks. Derfor jobber vi med en verifisert versjon som kan være ferdig før EU sin. Her i Norge ser vi for oss at det kan brukes på offentlige arrangementer, cruise og pakketurer, sa Solberg.

«Beskyttet»

Statsministeren fortalte så at noen personer vil få status som «beskyttet». Det er personer som er fullvaksinerte eller har hatt COVID-19 innen de siste seks månedene. Status som «beskyttet» gjelder også for personer som har fått én dose, og det har gått tre til 15 uker etter at de har fått dosen. De må ha oppholdt seg i Norge de siste ti dagene.

- Det er fortsatt viktig at beskyttede personer holder avstand til uvaksinerte som er i risikogruppen, sa Solberg.

Se mer konkret hva statsministeren sa om gruppen som fra og med nå av kan kalles for «beskyttede»:

Raja om idrett og festivaler

Kulturminister Abid Raja annonserte at de to øverste divisjonene i seriesystemet for fotball kan gjenoppta aktiviteten.

- Det er fortsatt vanskelig å gi et svar for festivaler og lignende akkurat nå. Koronaen er uforutsigbar. Planene for sommeren vil ta grad i regjeringens gjenåpningsplan. Vi vil åpne mest for arrangementer der man tester før man går inn og der man har koronasertifikat, sa kulturministeren.

Raja viste frem en powerpoint-presentasjon som forklarte hvordan arrangementer vil kunne fylles opp gradvis med flere og flere tilskuere i henhold til gjenåpningsplanen.

- Arrangørene er ikke opptatt av å slippe inn flest mulig, men de er opptatt av å gjøre det på en smittevernforsvarlig måte, fortalte kulturministeren.

- I trinn fire av gjenåpningen kan det åpnes for inntil 10.000 deltakere på utendørsarrangementer med fast tilviste plasser der det brukes koronasertifikat, nevnte Raja.

Raja viste også forståelse for at mange arrangementer vil gå inn i sommeren med stor usikkerhet, men at det jobbes med krisepakker for i hvert fall å kunne gi en økonomisk forutsigbarhet.

Helsedirektoratet ved helsedirektør Bjørn Guldvog understreket at koronasertifikatet vil vise tre ting: Vaksinasjonsstatus, negativt testresultat og eventuell immunitet etter gjennomgått sykdom. Altså det samme som ble opplyst om for en god stund tilbake.

- Mange hensyn må tas

Det ble varslet allerede i midten av april at en forenklet utgave av et koronapass/sertifikat skulle være på plass i mai. «Et koronasertifikat vil både kunne vise vaksinasjonsstatus, negativt testresultat og eventuell immunitet etter gjennomgått koronasykdom», skrev regjeringen.

Les også: Dette åpner i Oslo nå - disse må vente i to uker

- Bruken av sertifikatet er ennå ikke avklart, verken nasjonalt eller med tanke på innreise og karantene ved ankomst til Norge fra utlandet. Det er mange hensyn som må tas i denne vurderingen, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Siden da har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) jobbet med hvordan et koronasertifikat kan brukes i gjenåpningen av Norge.

I tråd med EUs regelverk

Den endelige versjonen av sertifikatet, som vil være helt i tråd med EUs regelverk, kommer i slutten av juni. Da skal EU-kommisjonen lovforslag om å opprette et digitalt grønt sertifikat etter planen tre i kraft.

- Fra norsk side har vi lagt vekt på at en koordinert europeisk tilnærming til utforming av koronasertifikater kan være med å bidra til en trygg gjenåpning i Europa. Vi har samtidig understreket at bruken av sertifikatene må reguleres av nasjonale myndigheter, fortalte Høie da planene ble kjent.

Jobber med «green card»

Nettavisen spurte så om fullvaksinerte nordmenn kan dra til syden i sommer, etter at engelske ministre de siste dagene har jobbet med lignende tiltak for briter.

Les også: Norge jobber med koronasertifikat: Vil bidra til å reise ut i Europa

- Nå er heldigvis Norge, i motsetning til Storbritannia, fortsatt en del av det europeiske fellesskapet. Det betyr at vi jobber med dette sammen med de andre europeiske landene på å utvikle mulighetene for det som ikke er et vaksinesertifikat, men et koronasertifikat, som er det norske ordet vi bruker på det. Det europeiske ordet på det er «green card» og vil inneholde mer en vaksinestatus, men også teststatus og status knyttet til gjennomgått COVID-19, sa helseministeren til Nettavisen i slutten av april.