Erna Solberg har en klar oppfordring til alle som er berørt av nedstengingen:


- Det er de strengeste tiltakene vi har hatt siden 12. mars. Vi må ha veldig sterke og inngripende tiltak for å få dette under kontroll, sa Solberg på pressebriefen.

- Vi har hatt streng kontroll på grensene, og vi har hatt mye strengere behandling av de som kom fra Storbritannia, sa statsministeren på spørsmål om Norge har gjort nok for å stanse importsmitten.

Les også: Nedstengning av Oslo-regionen – kjøpesentre stenges, skolene på rødt nivå

Hun sa også at de ikke vet om viruset har høyere dødelighet, men at det er viktig med strenge tiltak nå for å ikke overbelaste helsevesenet. Statsministeren poengterte også at de må hindre folk for øyeblikket å krysse kommunegrensene. Disse svært strenge tiltakene kommer etter utbruddet i Nordre Follo av den svært smittsomme britiske virusvarianten. Hele kommunen valgte å stenge ned på fredag etter at dette ble kjent.

- Ikke hamstre

Statsministeren fikk spørsmål om de vil endre på vaksinestrategien, men svaret var krystallklart.

- Det kommer vi ikke til å gjøre. Vi ser nå at det blir noe forsinket med vaksineleveransene, så da er det riktig å holde på dose nummer to, fortalte statsministeren.

Hun snakket også om at de må slå ned smitten i Oslo-regionen nå, ellers kan det spre seg videre til andre regioner. Solberg ba folk om å holde roen og ikke gå av «skaftet».

Les også: Bodø/Glimt i karantene etter smittetilfelle

- Nå skjønner folk alvoret i disse områdene. Vi ønsker ikke å komme dit at vi må stenge som i andre land med portforbud. Og jeg oppfordrer ingen til å hamstre matvarer. Matvarer vil være åpne, og det er ingen problemer med forsyningslinjen. Jeg oppfordrer også ingen til å stille seg i kø utenfor vinmonopolet. Betydelig flere kan bli smittet, hvis noen i køen er smittet, sa statsministeren til NTB.

- Ikke dra på hytta

Statsminister Erna Solberg (H) sier at man ikke får reise ut av Oslo-regionen for å dra på hytta til andre kommuner.

- Det er en unødvendig reise i denne smittesituasjonen, sa Erna Solberg til NRK, da hun møtte pressen lørdag morgen.

Les også: Vurderer helt nytt vaksinegrep

Hun legger til at mange dro på hytta før helgen, blant annet en av hennes statsråder, før de fikk høre om de nye strenge tiltakene som ble presentert lørdag morgen.

Dialog med kommunene

Statsministeren understreket at kommunene i Oslo-regionen har ønsket en dialog hele veien, og at de har vært samstemte om å samarbeide. Solberg fortalte videre at det vil være et nytt møte mellom kommunene klokken 11.00.

- Alle må være med på jobben nå, også i nabokommunene. Vi vet ikke om viruset har beveget seg lengre, sa Solberg.

Oslo har allerede meldt at de skal ha en pressekonferanse klokken 12.30 for å orientere om de nye tiltakene som kan komme. Ifølge NRK kan barneskoler og barnehager bli stengt i Oslo, fra og med førstkommende mandag.

- Kommunal smittevernmyndighet kan beslutte å stenge skolene og barnehagene dersom det er nødvendig for å forberede rødt nivå eller dersom smittesituasjonen tilsier det, heter det i tiltakene fra Helsedepartementet.

Ser på vaksinestrategien

Utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo kommune har også medført at Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer å vaksinere området først. Det er imidlertid uklart om vaksinene hjelper mot selve smitten. Den dokumenterte effekten er mot sykdom og død.

Les mer: Oslo stenges ned - dette sier Raymond Johansen

– Det skal være et møte i FHI for å se på om det er verdt å se på regional skjevfordeling. Der vil det komme en konklusjon i dag, sier Stoltenberg.

Hun fortalte at de har vurdert om det er hensiktsmessig med såkalte ringvaksiner, der alle som har vært i umiddelbar kontakt med en smittet person vaksineres.