Se Erna Solberg informere om gjenåpningen her:

Les også: Johnson & Johnson utsetter vaksiner til Europa

- Vi starter denne uken gjenåpningen av store deler av Norge, slik starter statsminister Erna Solberg tirsdagens pressekonferanse.

- Smittesituasjonen varierer mye mellom ulike deler i landet. Både mellom og innad i ulike fylker. Før påske opplevde vi en usikker situasjon med økt smitte. Derfor var det nødvendig å innføre tiltak, fortsetter hun.

Hun sier at folk fortsatt bør begrense sosial kontakt, og ikke ha flere enn fem gjester hjemme. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men det må være mulig å holde avstand.

Les mer: Åpner pubene - men disse må vente noen uker til, minst

Statsministeren opplyser at skjenkestoppen avvikles, og at det nå kan serveres alkohol frem til klokken 22.00 på steder med matservering.

Avstandsanbefalingen går fra to meter til én meter.

Se alle de nasjonale tiltakene som gjelder fra fredag 16. april lenger ned i saken.

- Vi opprettholder også rådet om å unngå reiser til utlandet med mindre reisen er strengt nødvendig.

Blir innført fra og med fredag

Tiltakene blir innført fra og med fredag. Dersom det er strengere lokale tiltak, er det imidlertid fremdeles disse som skal følges.

- Mange kommuner har allerede strengere tiltak enn de nasjonale tiltakene, forklarer Solberg.

I første halvdel av mai skal regjeringen vurdere om forholdene ligger til rette for at de kan innføre trinn to i løpet av måneden.

- Når vi nå åpner for at flere mennesker kan samles, er det ekstra viktig at vi klare rå spore eventuelle smittetilfeller. Der kan smittestopp-appen være til god hjelp. Da er det ekstra viktig at alle laster ned og bruker den, understreker statsministeren.

Les også: Studie: Britisk virusvariant er ikke like alvorlig som fryktet

Usikker vaksine

Tirsdag ble det klart at vaksineprodusenten Johnson & Johnson utsetter innføringen av vaksinen i Europa i påvente av undersøkelser om blodpropptilfeller. Amerikanske myndigheter satte tirsdag bruk av vaksinen på pause.

- Om det er slik at vi ikke kan bruke Johnson & Johnson-vaksinen så er det klart at det vil ha en betydning for når alle blir ferdig vaksinert. Hovedtyngden av vaksinene vi skulle få derfra kommer ikke før i juni, og det vil derfor ha mindre betydning for vurderingen i mai, sier Solberg.

– Men det har betydning for når vi er ferdig med vaksineringen, det må vi være tydelige på. Da er det enda viktigere at vi oppnår resultater på de to andre parameterne, smittesituasjonen og kapasiteten i helsevesenet. Jo færre vaksinerte, jo viktigere blir de andre parameterne i en videre gjenåpning, fortsetter hun.

Avdelingsdirektør ved FHI, Line Vold, opplyser under pressekonferansen at Norge skulle få i underkant av en million doser av vaksinen i juni. Dersom vi ikke tar i bruk vaksinene fra AstraZeneca og Johnson & Johnson sier hun at de tror massevaksineringen kan bli mellom 8-12 uker forsinket.

Les også: Koronasmittet kvinne gikk på bussen - da grep politiet inn

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalte tidligere tirsdag at avgjørelsen fra Johnson & Johnson om å utsette Europa-utrulling vil få konsekvenser.

- Dette vil nok kunne påvirke vaksineplanene i Europa og vaksinasjonsprogrammet i Norge. FHI og legemiddelverket vil forhåpentligvis få mer informasjon om dette i løpet av kort tid, sa han til NTB.

Dette er de nasjonale tiltakene og anbefalingene som innføres

Anbefalinger for hele landet

 • Hold 1 meter avstand. Hold hendende rene. Hold deg hjemme hvis du er syk.

Sosial kontakt

 • Alle bør begrense sosial kontakt.
 • Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må kunne holde avstand.
 • Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Barn, i tillegg til besøk fra egen barnehage- og barneskolekohort, og unge kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner.

Reiser

 • Reiser til utlandet frarådes. Strengt nødvendige reiser kan gjennomføres.
 • Unngå unødvendige reiser innenlands. Dette er spesielt viktig til og fra områder med høyt smittepress.
 • Man kan reise på hytta (eid eller leid) eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig.
 • Reiser til arbeids- og studiested kan regnes som en nødvendig reise.
 • Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig.

Skoler og barnehager

 • Barnehagene og skolene er på gult nivå i tråd med trafikklysmodellen.

Arbeidsliv

 • Hjemmekontor for alle som har mulighet.

Handelsnæringen

 • Åpent med smitteverntiltak jf. egen bransjestandard og krav i forskrift.

Idretts- og fritidsaktiviteter

 • Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt. De unntas fra anbefalingen om en meters avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten.
 • Dersom barn og unge trener/øver med et lag, foreningen eller lignende i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette laget/denne foreningen så lenge smittesituasjonen tillater det.
 • Barn og unge under 20 år som driver med idretter som ikke innebærer nærkontakt, som ski, kan delta i idrettsarrangementer utendørs som samler deltakere fra samme idrettskrets eller region der region brukes som geografisk inndeling
 • Voksne kan drive organisert aktivitet innendørs i grupper på inntil 10 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand.
 • Utendørs kan voksne drive organisert aktivitet, så lenge de kan holde minst én meters avstand.
 • Toppdrettsutøvere kan trene som normalt, både utendørs og innendørs.

Høyere utdanning

 • Mulig å være på campus med forsterkede smitteverntiltak. Tilgang til lesesaler og bibliotek. Større forelesninger og sammenkomster bør unngås, undervisning i mindre grupper kan gjennomføres.

Regler for hele landet

Private sammenkomster og arrangement:

 • Arrangementer som samler personer fra ulike kommuner, anbefales utsatt eller avlyst.

Reglene for arrangementer er som følger:

 • Maks ti personer på private sammenkomster innendørs utenom i eget hjem, som for eksempel bursdag i leid lokale. Maks 20 personer utendørs. Barn i samme kohort i barnehage eller barneskole kan møtes med et nødvendig antall voksne personer som tilretteleggere.
 • Maks 10 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 50 personer på idretts- og kulturarrangement som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune (nytt med 50 for kulturarrangement).
 • Maks 100 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser (nytt)
 • Maks 200 personer på arrangementer utendørs, men 600 personer (fordelt på 3 kohorter á 200 personer) hvis de sitter på faste tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene.
 • Arrangøren skal iverksette tiltak for å ivareta krav til avstand mellom deltakere som ikke er i samme husstand på arrangementer der publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser. Om det er nødvendig skal det benyttes vakthold for å sikre dette.
 • Samme anledning til å skjenke alkohol på arrangementer som på serveringssteder.

Uteliv, serveringssteder og arrangementer med skjenkebevilling

 • Kun tillatt med skjenking ved servering av mat. Skjenkestopp kl. 22.00.
 • Det skal registreres kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.

Flere ministre

Tilstede på pressekonferanse om koronasituasjonen var statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet var også være til stede på pressekonferansen.

Les: Positiv smitteutvikling i Oslo - byrådsleder Johansen med pekefinger før ramadan