– Jeg som hver eneste dag står og forteller om smittevern til det norsk folk burde kunnet reglene bedre. Men sannheten er at jeg ikke har sjekket reglene godt nok, og dermed ikke fått med meg at når en familie går ut sammen og er flere enn ti stykker, så er det faktisk et arrangement, sier Erna Solberg til NRK.

Solberg og familien reiste til Geilo i vinterferien, blant annet for å feire statsministerens 60-årsdag. Der fordelte de seg på to leiligheter, melder NRK.

25. februar samlet familien seg på en restaurant på Geilo, da var 13 personer samlet.

De nasjonale smittevernreglene på dette tidspunktet var at man ikke kunne være flere enn 10 personer samlet i et privat arrangement på en restaurant. Slik var også de lokale reglene i Hol kommune, melder NRK.

Les også: Høie reagerer på Solbergs smittevernbrudd: - Skulle ikke skjedd

Les også: Politiet henlegger sak etter Ap-fest på hotellrom i Bodø

Statsministeren skulle egentlig deltatt på middagen fredag, men måtte til Oslo for å undersøke akutte øyeproblemer.

– Vi skulle ut og spise på fredag slik at vi skulle spise sammen. I tro at det var den beste måten å ivareta smittevern, med god avstand til hverandre. Så har vi i ettertid, etter at NRK stilte meg spørsmålet om ikke dette var et arrangement, sett at det var i strid med forskriften. Det har jeg bare lyst til å beklage, sier Solberg.

Dagen etter var statsministeren på plass på Geilo igjen. Da spiste familien sushi i en av leilighetene, der også Solberg var til stede. Da var de 14 stykker.

– Det er fire for mange. Vi skulle ikke hatt det sånn, og jeg burde stoppet det. Jeg gjorde ikke det, og kan bare si beklager, sier hun til NRK.

Skjalg Fjellheim: Skjæran er ingen tilfeldig person som snublet inn på en ulovlig fest. Han er lederen som skulle stoppet festen og sendt alle hjem

Statsministeren har selv kommentert det hele på sin Facebook-side. Hun sier hun er klar for å gjøre opp for seg, hvis forholdet blir straffeforfulgt:

– Dersom besøket på restauranten blir fulgt opp med bøter, skal vi selvsagt gjøre opp for oss som alle andre, skriver hun på Facebook.

Om sushi-måltidet lørdag skriver hun:

– Vi satt med god avstand, og over to etasjer. Men vi var på et tidspunkt 14 stykker i leiligheten. Det var for mange ut fra anbefalingen som gjaldt.

– Det er en anbefaling jeg kjenner godt, fordi jeg selv har gitt den. Det var nettopp derfor vi planla for å dele oss når maten var hentet. Når flere enn ti ble værende i vår leilighet burde jeg, ikke bare som privatpersonen Erna, men særlig som statsminister i Norge, ha grepet inn. Det gjorde jeg ikke, og det beklager jeg sterkt. Jeg syns dette er flaut, men jeg er først og fremst lei meg fordi jeg vet at jeg må gå foran som et spesielt godt eksempel. Det har jeg forsøkt å gjøre gjennom hele denne pandemien, men her har jeg gjort feil.

Erik Stephansen: Nachspielet: «Det er rett og slett uakseptabelt at disse folka skal komme unna med å legge seg flate»

Hun avslutter innlegget slik:

– Jeg tenker særlig på alle de som har måttet avlyse ting som de har gledet seg til, en bursdag med klassekamerater, en feiring med venner eller annet som er viktig. Jeg forstår de som blir sinte og skuffet over dette.

– Jeg har gjort feil, og for det vil jeg si unnskyld.

– Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd.