Se hva Erna Solberg sa om gjenåpningen:

MARMORSALEN, OSLO (Nettavisen): - Det er på tide å få fart på Norge, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun sammen med helsetopper og fire statsråder fredag varslet at Norge tar fatt på nest siste trinn av gjenåpningen.

- Vi tror dette skal gå bra. Vi har den lille mørke skyen som heter Delta-varianten, og da gjelder det å ha kontroll på grensen, sa statsministeren på spørsmål fra pressen.

Les også: Dette er de nasjonale tiltakene som gjelder på trinn 3

- Dataene forteller nå at smittetallene går ned, antallet sykehusinnleggelser synker og omlag halvparten av befolkningen over 18 år har fått vaksine. Vi er altså i rute, og det er på tide å få fart på Norge. Vi er klare for å gå til trinn tre. Faktisk åpner vi litt mer enn det som opprinnelig var skissert i trinn 3, innledet statsministeren.

Erna Solberg advarte samtidig og sa at gjenåpningen er avhengig av at vi klarer å holde igjen litt på åpning over grensen.

- Det kommer flere, og det blir mer krevende med testing, sa statsministeren.

Tror det er mulig å holde kontrollen

På spørsmål om hvordan den raske gjenåpningen nå rimer med den økende andelen av den nye Delta-varianten av koronaviruset i Norge, svarte Erna Solberg slik:

- MRNA-vaksinen gir relativt god beskyttelse også for nye virusvarianter. Hvis mange er vaksinert med den første dosen, vil det ikke bli så mange som blir alvorlig syke, sa Solberg.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg svarte slik om Delta-varianten:

- Det har kommet en helt ny risikovurdering fra Publich Health i England i dag. De har veldig god oversikt. Delta-varianten utgjør nå 91 prosent av tilfellene i Storbritannia. Så langt er det noe lavere dødelighet av de som har hatt den varianten, men det er iallfall ikke tegn til høyere dødelighet. Det som er positivt så langt er at vaksinene så langt synes beskytte like godt som mot Alfa-varianten når det gjelder sykehusinnleggelser. Dette må vi følge med på, men det ser ut til at det er noe vi kan kontrollere.

De nye anbefalingene for trinn tre gjelder umiddelbart, mens forskriftsendringene trer i kraft fra søndag 20. juni kl. 1200.

Støtter seg på anbefalinger

Avgjørelsen om å gå til tredje trinn er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det kan fremdeles være behov for å slå ned utbrudd lokalt med lokale regler.

FHI og Helsedirektoratet hadde på forhånd varslet at de vil oppheve UDs reiseråd for EØS, Schengen og Storbritannia.

Samtidig skal bruken av karantenehotell begrenses.

Per i dag har Utenriksdepartementet på plass et globalt reiseråd om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Stiller med fire statsråder

Statsminister Erna Solberg (H), kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som alle også er partiledere, er til stede. Videre deltar helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Det gjør også helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Synkende smittetrend

- Trenden vi har sett de siste ukene med synkende smitte med covid-19 fortsetter også i uke 23, meldte Folkehelseinstituttet onsdag. Også antallet nye innleggelser i sykehus og antallet meldte koronadødsfall har vært stabilt lavt gjennom flere uker.

Flere tilfeller med Delta-varianten

I ukerapporten meldte FHI om økning i antallet bekreftede tilfeller med Delta-varianten den siste uken. Det totale antallet er per nå 139.

- Vi følger situasjonen nøye. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig, uttalte Line Vold da ukerapporten ble presentert.

Les også: Norge endrer krav om innreisekarantene

Les også: Snart sommerferie: Verden åpner seg for nordmenn

Les også: Raja bekrefter gjenåpning av norsk idrett

Les også: FHI og Helsedirektoratet vil åpne for mer reising

Les også: 35 nye registrerte koronasmittede på Nord-Jæren

Les også: Nå lanseres koronapass for arrangementer