Se hva Erna Solberg sa om gjenåpningen:
MARMORSALEN, OSLO (Nettavisen): - Det er på tide å få fart på Norge, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun sammen med helsetopper og fire statsråder fredag varslet at Norge tar fatt på nest siste trinn av gjenåpningen.
- Vi tror dette skal gå bra. Vi har den lille mørke skyen som heter Delta-varianten, og da gjelder det å ha kontroll på grensen, sa statsministeren på spørsmål fra pressen.
Les også: Dette er de nasjonale tiltakene som gjelder på trinn 3
- Dataene forteller nå at smittetallene går ned, antallet sykehusinnleggelser synker og omlag halvparten av befolkningen over 18 år har fått vaksine. Vi er altså i rute, og det er på tide å få fart på Norge. Vi er klare for å gå til trinn tre. Faktisk åpner vi litt mer enn det som opprinnelig var skissert i trinn 3, innledet statsministeren.
Erna Solberg advarte samtidig og sa at gjenåpningen er avhengig av at vi klarer å holde igjen litt på åpning over grensen.
- Det kommer flere, og det blir mer krevende med testing, sa statsministeren.
Tror det er mulig å holde kontrollen
På spørsmål om hvordan den raske gjenåpningen nå rimer med den økende andelen av den nye Delta-varianten av koronaviruset i Norge, svarte Erna Solberg slik:
- MRNA-vaksinen gir relativt god beskyttelse også for nye virusvarianter. Hvis mange er vaksinert med den første dosen, vil det ikke bli så mange som blir alvorlig syke, sa Solberg.
FHI-direktør Camilla Stoltenberg svarte slik om Delta-varianten:
- Det har kommet en helt ny risikovurdering fra Publich Health i England i dag. De har veldig god oversikt. Delta-varianten utgjør nå 91 prosent av tilfellene i Storbritannia. Så langt er det noe lavere dødelighet av de som har hatt den varianten, men det er iallfall ikke tegn til høyere dødelighet. Det som er positivt så langt er at vaksinene så langt synes beskytte like godt som mot Alfa-varianten når det gjelder sykehusinnleggelser. Dette må vi følge med på, men det ser ut til at det er noe vi kan kontrollere.
De nye anbefalingene for trinn tre gjelder umiddelbart, mens forskriftsendringene trer i kraft fra søndag 20. juni kl. 1200.
Nasjonale tiltak på trinn 3
Anbefalinger for hele landet
- Hold 1 meter avstand.
- Hold hendende rene.
- Hold deg hjemme hvis du er syk.
Sosial kontakt
- Ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. (nytt)
- Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort selv om det overstiger anbefalt antall gjester.
- Beskyttede regnes ikke med i antallsbegrensningen.
- Rådet om avstand gjelder fortsatt, men beskyttede kan ha nær sosial kontakt (under en meter) med andre beskyttede og ubeskyttede som ikke er i risikogruppen.
- Det oppfordres til å møtes utendørs.
Reiser
- Innenlandsreiser kan gjennomføres.
- Personer som ikke er beskyttet og som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør følge anbefalingene som gjelder i kommunen der de har oppholdt seg i tiden før reisen.
- Personer som ikke er beskyttet oppfordres til å være ekstra forsiktige og planlegge reisen slik at man i størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder. Dette er særlig viktig for personer som reiser fra områder med høyt smittetrykk, dvs. fra kommuner som har strenge lokale tiltak regulert i covid-19-forskriften kapittel 5A til 5C eller tilsvarende lokal forskrift.
- Skoler og barnehager Barnehagene og skolene følger trafikklysmodellen om grønt, gult eller rødt tiltaksnivå etter lokale vurderinger av den enkelte kommune og er klar til å endre tiltaksnivå i lys av endringer i smittesituasjonen.
Høyere utdanning
- Mer fysisk undervisning og vurdere jevnlig testing.
- Registrere hvem som er til stede og deres seteplassering for å lette smitteoppsporing.
Arbeidsliv
- Økt tilstedeværelse på arbeidsplassen. (nytt)
- Delvis hjemmekontor og/eller fleksibel arbeidstid.
- Arbeidsgiver vurderer i større grad om hjemmekontor er nødvendig i lys av den lokale smitterisikoen. (nytt)
Generelle smitteverntiltak.
- Det må være mulig å holde 1 meters avstand for alle.
- De som er beskyttet trenger ikke å holde avstand til andre på arbeidsplassen, men bør ta spesielt hensyn til ubeskyttede i risikogrupper. (nytt)
- Arrangementer (både private og offentlige) Det oppfordres til å holde arrangementer utendørs heller enn innendørs.
- Personer som ikke er beskyttet og som kommer fra områder med høyt smittetrykk bør ikke oppsøke arrangementer i andre kommuner. Høyt smittetrykk innebærer at kommuner har strenge lokale tiltak regulert i covid-19-forskriften kapittel 5A til 5C eller i tilsvarende lokal forskrift.
Idretts-, kultur og fritidsaktiviteter
- Det oppfordres til aktivitet utendørs heller enn innendørs.
- Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne. (nytt)
- For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs. (nytt)
Sommer- og aktivitetsleir (nytt)
- Antall deltakere på sommerleir, aktivitetsleirer og andre fritidstilbud, som samler mange personer og varer over flere dager, anbefales begrenset inntil 300, og det anbefales at man deler deltakerne inn i grupper med omtrent 40 personer.
- Det er ikke et krav om å holde 1 meters avstand, men de generelle anbefalingene om avstand og god håndhygiene gjelder også på leir, både for voksne og barn.
- Når det skjer aktiviteter på leiren som ikke kan gjennomføres uten å være nærmere enn 1 meter, gjelder ikke anbefalingen om å holde avstand.
- Toppidrett Toppidrett kan utøves som normalt. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs. (nytt)
Regler for hele landet
- Handelsnæringen Åpent med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i henhold til covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst 1 meters avstand og ha rutiner for god hygiene. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.
- Varemesser og midlertidige markeder reguleres på samme måte som handelsnæringen.
Idretts-, kultur og fritidsaktiviteter
- Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand. (nytt)
- Voksne i breddeidretten får unntak fra 1-metersregelen ved deltakelse på idrettsarrangementer som kamper og stevner innen regionen/kretsen, Dette gjelder både utendørs og innendørs. (nytt)
- Voksne dansere, musikere og scenekunstnere som ikke er profesjonelle kunstnere får unntak fra 1-metersregelen på både utendørs og innendørs kulturarrangementer, dersom de ellers trener eller øver sammen. (nytt)
Arrangementer Private arrangementer
- Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute. (nytt)
Offentlige arrangementer (nytt)
(Kilde: Regjeringen)
Støtter seg på anbefalinger
Avgjørelsen om å gå til tredje trinn er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det kan fremdeles være behov for å slå ned utbrudd lokalt med lokale regler.
FHI og Helsedirektoratet hadde på forhånd varslet at de vil oppheve UDs reiseråd for EØS, Schengen og Storbritannia.
Samtidig skal bruken av karantenehotell begrenses.
Per i dag har Utenriksdepartementet på plass et globalt reiseråd om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.
Stiller med fire statsråder
Statsminister Erna Solberg (H), kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som alle også er partiledere, er til stede. Videre deltar helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Det gjør også helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Kommuneoverlegen i Tønsberg venter en dobling i delta-smitte
Synkende smittetrend
- Trenden vi har sett de siste ukene med synkende smitte med covid-19 fortsetter også i uke 23, meldte Folkehelseinstituttet onsdag. Også antallet nye innleggelser i sykehus og antallet meldte koronadødsfall har vært stabilt lavt gjennom flere uker.
Flere tilfeller med Delta-varianten
I ukerapporten meldte FHI om økning i antallet bekreftede tilfeller med Delta-varianten den siste uken. Det totale antallet er per nå 139.
- Vi følger situasjonen nøye. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig, uttalte Line Vold da ukerapporten ble presentert.
Les også: Norge endrer krav om innreisekarantene
Les også: Snart sommerferie: Verden åpner seg for nordmenn
Les også: Raja bekrefter gjenåpning av norsk idrett
Les også: FHI og Helsedirektoratet vil åpne for mer reising
Les også: 35 nye registrerte koronasmittede på Nord-Jæren
Les også: Nå lanseres koronapass for arrangementer
