Se hele intervjuet: - Jeg har ikke tenkt til å miste fokus


– Nei, og det er blant de tingene jeg skulle ønske ikke hadde skjedd, sier Erna Solberg om den rekordhøye offentlige pengebruken under hennes tid som statsminister.

Det å få ned denne pengebruken, samt få flere private arbeidsplasser, er hennes viktigste kampsaker inn mot valgkampen.

Nettavisen har vært på statsministerens kontor i anledning Høyres landsmøte, for å snakke om det Solberg har oppnådd de siste åtte årene - og hvordan hun skal vinne sitt tredje valg på rad.

Åtte år i bakspeilet

Hvis hun vinner valget i september, kan Solberg bli den statsministeren som har sittet lengst sammenhengende i norsk historie.

Etter åtte år er det skolereformer hun er mest stolt over.

– Det er veldig vanskelig å bare nevne én ting, men det vi har fått til på skole, hvor gjennomføringen i videregående skole har gått fra 72 til 78 prosent, det er en viktig langsiktig satsing på kunnskap og kompetanse. Det er jeg stolt over fordi det betyr at det går flere tusen flere ut av skolen hvert år som lettere vil ha en tilknytning til arbeidslivet.

Les også: Erna Solberg om strukturell rasisme: – Det finnes i samfunnet vårt

– Jeg er ikke så opptatt av å angre på ting, svarer statsministeren på spørsmål om hva hun angrer mest på.

Noe hun heller ikke angrer på er å ha hentet den mye omtalte IS-kvinnen tilbake til Norge.

I januar 2020 førte avgjørelsen til at Fremskrittspartiet forlot Solberg-regjeringen etter seks år med samarbeid. Siv Jensen forklarte at begeret rant over.

– Så kom saken med en terrormistenkt IS-kvinne hvor de tre andre partiene ga etter for å hente hjem mor og barn. Vi kunne tatt imot barn, men vi kompromisser ikke med folk som har tatt del i terrororganisasjoner. Da var begeret rent over, slo Jensen fast.

– Nei, jeg angrer ikke på det fordi jeg mener det var det riktige å gjøre, sier Solberg nå.

Hun legger til at regjeringen har gjort mye for å lage et regelverk som gjør at fremmedkrigere blir straffeforfulgt.

Les mer: IS-kvinnen dømt til fengsel i tre og et halvt år for terrordeltakelse

– Og så har jeg lyst å si at jeg er opplever jo at selv om vi ikke sitter i regjering sammen, så har vi fortsatt tatt vare på et samarbeid mellom fire partier. Det samarbeidet skjer gjennom at vi blir enige om budsjetter, at vi blir enige om mange av de viktige tiltakene som skal til. Og det er jo grunnlaget for denne regjeringen fra 2013 - fire partier som ønsket seg en annen retning enn det de rødgrønne politikerne stod for, og som ville samarbeide om å få til den retningen. Så skulle jeg ønsket at alle kunne sittet i regjering sammen. Men vi har en forpliktelse sammen, mener jeg, alle fire partier, til å levere god, borgerlig politikk fremover.

Vil fortsette i det «uendelige»

Solberg har vært partileder i Høyre siden 2004, da hun tok over for Jan Petersen. Hun ble kommunalminister under Bondevik II-regjeringen for 20 år siden og har vært valgt inn på Stortinget siden året da muren falt.

Ingenting varer evig. Selv ikke for statsministeren som sier hun fortsetter i det «uendelige», så lenge partiet og velgerne vil ha henne.

– Jeg er ikke så opptatt av akkurat hvem som skal være statsministerkandidat for Høyre i 2025. Jeg har sagt at det er opp til vårt parti å velge, og så har jeg ett fokus nå, og det er å vinne et valg til høsten og få et mandat til at Høyre kan lede landet fremover.

– Og så hvis det ikke skulle bli sånn (at Høyre taper valget, journ.anm.), så skal partiet få god tid til å vurdere hvordan vi skal organisere oss som parti i perioden fremover. Det er mange flinke talenter i Høyre som har fått muligheten til å vise seg i denne perioden, som er flinke, og vi kryr av talenter i Høyre for øyeblikket.

– Som er flinke nok til å ta over om ikke så alt for lenge?

– Det er mange av dem, og jeg håper de kommer til å konkurrere om det, og så vil de sette sitt preg på Høyre, på samme måte som jeg har gjort.

– Men folk som tenker for mye på hva som skal skje hvis det du ikke ønsker deg blir det riktige, de mister fokus og de taper makt. Jeg har ikke tenkt til å miste fokus. Jeg har tenkt til å holde fokus på at jeg skal fortsette som statsminister i det uendelige - så lenge velgerne vil ha meg og så lenge Høyres tillitsvalgte vil ha meg. Og så vet jeg at vi når som helst kan ryke, enten i et valg eller på et mistillitsforslag i Stortinget.

Se videoen lengre opp i saken for å se hvordan Solberg forklarer at den offentlige pengebruken har nådd rekordhøyder under hennes regjering, selv før korona, og hvorfor hun mener å være rett person til å få denne pengebruken under bedre kontroll.

Skal slå Støre

Solberg trekker fram formueskatten som en av årsakene til å stemme på henne over Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har avvist store skatteøkninger, mens dere har avvist store skattekutt, så hvorfor bør vi bry oss om det er deg eller Jonas Gahr Støre som er statsminister?

– Fordi det er viktig å se hva er det vi har som forskjeller i diskusjonen om skattepolitikk. En av de store forskjellene er om vi skal sørge for at flere gründere får en utvikling som gir flere arbeidsplasser. Det er jo for eksempel det å lage et system for opsjonsbeskatning, som vi mener er viktig.

– Men det er også det å senke skatten på arbeidende kapital, sier Solberg om formueskatten.

– Vi har en urettferdig skatt som rammer norske eiere og norske arbeidsplasser drevet av norske eiere, med mye sterkere skattepress enn det arbeidsplasser som eies av utlendinger eller av staten har. Det rammer vår verdiskapningsevne over tid fordi små og mellomstore bedrifter er ryggraden i det vi skal leve av i fremtiden.

Se Erna Solberg svare på om Norge er et strukturelt rasistisk land eller ikke: