Gå til sidens hovedinnhold

Erna Solberg om situasjonen på flyplassen i Kabul: - Katastrofalt

Bilder skal vise afghanere som faller fra fly over Kabul.

Se folk klamre seg til et fly i fart i videoen under:

Bilder og videoer fra Kabul mandag viser desperate scener der lokale innbyggere forsøker å komme seg med fly bort fra den afghanske hovedstaden som nå er inntatt av Taliban.

Les også: Afghanistan-kjenner: – Seieren kom nok som et sjokk på Taliban

Minst tre personer skal ha styrtet i døden etter å ha klamret seg til fly som var i bevegelse eller tok av fra Kabul, melder avisa The Guardian.

En video som sirkulerer på sosiale medier skal vise personer som faller fra et fly over Kabul, skriver avisa.

Journalist Morteza Kazemian er en av mange som har delt en video som viser et transportfly fra US Air Force på rullebanen og folk som løper etter og noen som holder seg fast på utsiden av flyet.

Kaos da presidenten rømte landet

Andre videoer som sirkulerer på sosiale medier viser folk som strømmer ut på rullebanen og forsøker å klatre på landgangen til fly.

En annen video viser Apache-helikoptre som brukes i lav høyde over flystripa tilsynelatende for å få folk bort fra området. Videoen ble postet av blant andre Ahmer Khan på Twitter.

Kaoset oppsto da landets president rømte landet og Taliban inntok Kabul. Tusenvis av utlendinger og allierte afghanere er evakuert eller forsøke å komme seg ut av landet via flyplassen, melder nyhetsbyråene.

Les også: Al Jazeera: Taliban erklærer at krigen er over

Erna Solberg: - Katastrofalt

Statsministere Erna Solberg beskriver situasjonen på flyplassen i Kabul som katastrofal.

– Det er kaos og katastrofalt. Vi hadde alle håpet at vi kunne gjøre dette i mer ordnede former enn det som skjer nå, med tydeligere og lengre varslingstid, sier hun til NTB.

Statsministeren mener at erobringen av Kabul kom overraskende hurtig.

– Vurderingen er at dette kom overraskende. At Taliban kom så raskt og så tett på Kabul og at regjeringen bare ga opp. Jeg tror de fleste hadde forventet at det ville bli kamp ved inngangen til Kabul, også fordi politistyrken som var der, var bedre trent – det er blant annet dem vi har trent, sier Solberg.

Solberg sier norske myndigheter varslet alle nordmenn som ikke er knyttet til ambassaden, om at de burde reise ut på et tidligere tidspunkt i forrige uke.

– Hvorvidt folk har gjort det, vet vi ikke for øyeblikket. Jeg tror vi får ut de norske som jobber rundt ambassaden, og håper intenst at vi får med familiene til alle de som har jobbet for Norge, sier Solberg til NTB.

Alt norsk personell tilknyttet ambassaden i Kabul er nå ute av Afghanistan, opplyser forsvarssjef Eirik Kristoffersen til VG.

Norsk personell på det amerikanske sykehuset i Kabul er fortsatt i Afghanistan, og feltsykehuset er operativt, skriver Dagens Medisin.

Norske pressefolk fortsatt i Kabul

NRKs korrespondent Yama Wolasmal er en av de norske pressefolkene som fortsatt befinner seg i Kabul.

- Vi følger situasjonen nøye og står i løpende kontakt med Yama, som befinner seg i Kabul. Det er uoversiktlig, og sikkerheten til våre medarbeidere er alltid førsteprioriteten vår. Vi gjør fortløpende vurderinger av situasjonen, sier fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyhetsdivisjonen til Nettavisen mandag klokka 13.

Også TV 2-korrespondent Fredrik Græsvik befinner seg i Kabul. I en rapport til TV 2 mandag sier han at det er flere vestlige borgere som avventer situasjonen:

- Det er så å si umulig å ta seg trygt til flyplassen under de rådende forholdene, sier Græsvik.