Se Nettavisens eksklusive intervju med statsminister Erna Solberg:

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): I entreen der statsministeren har gjennomført utallige korona-pressekonferanser, møter Nettavisen en smilende Erna Solberg som er klar for Høyres landsmøte, som starter fredag.

Den siste tiden har det vært en stor debatt om rasisme i Norge, og hvorvidt det finnes formelle eller uformelle strukturer som holder minoriteter nede.

Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap) mener at kommuneansatte må kurses i strukturell rasisme. Statsmininisteren vil ikke bruke uttrykket «strukturell rasisme», men mener minoriteter i Norge møter uformelle hindre.

– Mener du at Norge er et strukturelt rasistisk land?

– Jeg har forsøkt å si at vi ikke skal bruke ordet strukturell rasisme fordi folk ikke skjønner hva det er, sier Erna Solberg til Nettavisen og legger til:

– Hvis man mener at du får en systematikk i et land som ikke er tilsiktet - som gjør at folk opplever at de ikke får samme mulighet fordi de har en annen hudfarge, etnisitet, religion eller et annet navn - så finnes det i vårt samfunn.

Les også: Erna Solberg med flere vaksinebeslutninger: - Vi håper at vi kan åpne opp tidligere enn før

– Det er bare å se på spørsmål rundt hvor mange søknader du må sende og denne «biasen» som vi alle har - altså fordommene som vi selv ikke er bevisst på. Det er å definere som strukturell rasisme.

Gir beskjed til bedriftene

Strukturell rasisme defineres ofte som normer og politikk som fører til en vedvarende diskriminering av minoriteter. Det er en måte å forklare hvordan et samfunn kan være rasistisk uten at lovene nødvendigvis er skrevet på en rasistisk måte.

Solberg sier at dette er noe bedrifter på tenke gjennom.

– Å forstå det er viktig - det har jeg sagt i mange år. Jeg har møtt næringslivsledere og sagt at de må tenke gjennom hvordan deres HR-avdelinger jobber for mangfold. Og hvordan jobber de for at dette ikke blir en systematikk som gjør at de mister gode talenter.

Statsministeren forklarer at staten allerede jobber for å unngå slik diskriminering.

– Vi gjør jo noe med det i staten nå, ved at vi har anonyme søknader til noen jobber. Og så har vi et forsøk for å se om det gir noen andre resultater enn vi ellers ville fått.