BERGENSBANEN (Nettavisen): Mens statsminister Erna Solberg (H) var på rundtur i Hallingdalen tirsdag, for å besøke ulike bedrifter, kom sjokkrapporten om at over 40 menn og kvinner har blitt voldtatt i Forsvaret det siste året.

Funnene sjokkerer statsministeren

- Jeg tenker at dette er helt uholdbart. Det er nulltoleranse for både seksuell trakassering og selvfølgelig for voldtekt. Den rapporten må Forsvaret bruke til virkelig å ta tak rundt dette, sier Solberg til Nettavisen.

- Sånn kan vi ikke ha det

Samtidig sier ytterligere 123 personer at de er blitt forsøkt voldtatt, i spørreundersøkelsen som Forsvaret har gjennomført blant 8.800 ansatte og vernepliktige i oktober i fjor, ifølge NRK.

- De har jo bestilt den for å få oversikt og kunnskap om hva som er utfordringene, og så må de jobbe dette gjennom ledelsesstruktur og ledelseskommandoer, for å virkelig ta tak rundt dette, sier Solberg, og understreker tydelig:

- Det forventer jeg at de gjør, for sånn kan vi ikke ha det, at ungdommer som kommer inn i Forsvaret skal oppleve at de ikke kommer inn i en del av det offentlige som ikke respekterer deres grenser, sier hun.

Undersøkelsen er den hittil største Forsvaret har gjennomført om temaene mobbing og seksuell trakassering.

- Det er jo ganske høye tall?

- Ja, det er høye tall, og uakseptable tall, rett og slett, sier statsministeren fra Bergensbanen, på vei mot neste stopp på sin rundtur, Finse.

- Dette gjør meg forbannet

Også forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er reagerer kraftig på resultatene i undersøkelsen.

- Dette gjør meg forbannet. Nå har vi fått en grundig og detaljert undersøkelse, og funnene her gjør meg ikke mindre forbannet, sier Bruun-Hanssen i en uttalelse til Forsvarets egne nettsider.

Han mener det er et lederansvar å få bukt med mobbing og seksuell trakassering.

- Det er vår jobb som ledere på alle nivåer å ta tak i dette. Dette er et lederansvar, slår han fast.

Han mener det viktigste er å informere ansatte og vernepliktige og å tydeliggjøre både regelverk og konsekvenser.

- Vi har nok regler på dette. De er også klare. Men de må gjøres kjent for alle, og dette er noe av det første vi skal gjøre: sørge for at vernepliktige og alle andre kjenner godt til regelverket mot mobbing og seksuell trakassering, og konsekvensene ved å bryte disse, sier Bruun-Hansen.

VIDEO: Her tester Solberg verdens minste drone: