OSLO (Nettavisen): Debatten om NSBs navnebytte til Vy, som ble kjent tirsdag, raser både i sosiale medier og blant toppolitikerne. Nå krever Arbeiderpartiet og Rødt på Stortinget at samferdselsministeren stanser navnendringen.

- Det handler om å hindre at to til tre hundre millioner kroner kastes bort på tull, mens pendlere og andre passasjerer venter på forsinkede og overfylte tog, sier Arbeiderpartiets transportpolitiske talsperson, Sverre Myrli, til NTB.

Også Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, har gått kraftig ut mot navnebyttet, og har kalt det for «jåleri».

Solberg: - Det er påfallende

Men statsminister Erna Solberg (H) ser ingen grunn til å gripe inn i saken.

- Jeg mener at profesjonelt statlig eierskap er å ha en ledelse, der ledelsen og styrene i selskapet faktisk tar de strategiske valgene for et selskap. Jeg mener at det er å være ansvarlig med å forvalte statens verdier og ressurser, sier Solberg til Nettavisen, og legger til:

- At Arbeiderpartiet og Senterpartiet når de ikke sitter i regjering, vil ha en annen type detaljstyring av selskaper, synes jeg er påfallende gitt alt som skjedde når de selv satt i regjering, understreker hun.

Da Solberg onsdag møtte pressen før Høyres landsmøte på Gardermoen til helga, støttet hun også NSBs valg.

- Jeg har respekt for at NSBs styre mener at det har vært viktig å finne en felles profil for sin aktivitet, som nå er delt i ulike profiler, i forbindelse med at vi gjøre flere endringer som betyr at de ikke lenger er Norges statsbaner i form av at de driver jernbanen direkte i Norge. Så har ikke vi tatt stilling til verken navnet eller annet, sa hun.

- Lager mange fancy navn

Statsministeren innrømmet likevel at regjeringen ikke nødvendigvis har sett behovet for en profilendring i det statlige selskapet.

- I moderne måter å tenke ledelse på har vi gitt beskjed om at vi synes det ikke nødvendigvis er nødvendig å skifte profil, men vi har hatt respekt for at styret gjør disse valgene. Det er slik vi må utøve eierskap, også i statlige selskaper, sa hun, og samtidig ikke la skjul på sin egen skepsis:

- Jeg synes av og til vi lager så mange fancy navn, men vi venner oss helt sikkert til det. Men jeg er nok litt gammelmodig på sånne spørsmål, sa Solberg.

Det nye navnet ble gjort kjent på en pressekonferanse på Oslo sentralstasjon tirsdag formiddag, og like etterpå rullet det første toget med ny logo og ny design inn på stasjonen. Vy er et skandinavisk ord som betyr utsyn, oversyn, utsikt eller bilde av. Du kan for eksempel ha fremtidsvyer, som betyr ambisjoner eller utsikter, opplyste NSB.

Endringen vil koste 280 millioner kroner over en periode på fire år.