OSLO (Nettavisen): Sylvi Listhaug (Frp) gjør comeback i regjeringen og går inn i posten som eldre- og folkehelseminister.

Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse etter at hun hadde presentert Listhaug på Slottsplassen.

- Jeg ønsker Sylvi velkommen tilbake til regjeringen. Dette er et område jeg tror du kjenner godt. Eldreomsorg var et av de områdene du jobbet med som byråd, sa Erna Solberg.

Forventer å se Listhaug-engasjement

Solberg sa hun forventer at Listhaug tar med seg sitt engasjement inn i regjeringen.

- Jeg er helt sikker på at du kommer til å bringe med deg ditt engasjement og din evne til å løfte politiske saker også inn i dette feltet, sa statsministeren.

Listhaug får ansvaret for å gjennomføre reformen «Leve hele livet», og å sørge for at «eldre får den eldreomsorgen de fortjener i vårt samfunn», poengterte statsministeren.

- Kunne ikke si nei

- Når jeg fikk spørsmålet om å komme tilbake som eldre- og folkehelseminister, kunne jeg rett og slett ikke si nei, sa Sylvi Listhaug etter nøkkeloverrekkelsen.

Hun sa noe av det viktigste blir å sørge for at eldre på institusjoner får god og næringsrik mat som også «er flott å se på».

- Står ved unnskyldningen

Statsminister Erna Solberg fikk spørsmål om hvordan hun kan ha tillit til Sylvi Listhaug, som holdt på å velte hele regjeringen i fjor:

- Jeg har hatt et godt samarbeid med Sylvi. Sylvi Listhaug har sagt hun står ved den unnskyldningen hun ga fra Stortingets talerstol, svarte Solberg.

- Var det lett å få ja fra Sylvi Listhaug?

- Ja, det kan du også se på hennes engasjement. Hun har brukt dette året godt på å lære enda mer om det norske samfunnet, svarte Solberg på Nettavisens spørsmål.

Solberg sier hun har tatt opposisjonspolitikerne på ordet når hun nå har gitt Frp-nestleder Sylvi Listhaug regjeringscomeback.

- Det ble aldri uttrykt formell mistillit mot Listhaug i Stortinget. Jeg vil minne om at opposisjonspolitikere som Jonas Gahr Støre sa at det kunne unngås om Listhaug fikk et annet fagområde. Jeg har tatt opposisjonen på ordet, og har gitt Listhaug et annet område, sa statsministeren under sin pressekonferanse om statsrådsskiftet.

Siv Jensen: - Veldig glad

- Jeg er veldig glad for å få Sylvi Listhaug tilbake i regjering. Hun er en av landets mest populære og modigste politikere og hun vil stå på for å sikre FrP gjennomslag i regjeringen, sier Frp-leder Siv Jensen i en kommentar.

- FrP har store ambisjoner for eldreomsorgen. De eldre er en ressurs for landet og fortjener en verdig og trygg alderdom. Sylvi vil kjempe for at de eldre skal få god mat, valgfrihet i tjenestene og at vi setter nye rekorder i bygging av sykehjemsplasser, sier Siv Jensen videre.

- Jeg vil takke Åse Michaelsen for den gode innsatsen hun har gjort i regjering. Hun har vært historisk som landets første eldre- og folkehelseminister og har startet arbeidet med å reformere eldreomsorgen gjennom «leve hele livet», det arbeidet fortsetter for fullt.

Får ingen gratulasjon fra Støre

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er kritisk til at Sylvi Listhaug (Frp) tas inn i regjeringen igjen, ett år etter at hun ble presset til å gå av, melder NTB.

- Jeg er kritisk til at Erna Solberg velger å gjenoppnevne Sylvi Listhaug som statsråd i sin regjering, bare ett år etter skandalen som førte til at hun måtte trekke seg som justisminister fordi hun ikke hadde tillit i Stortinget. Utnevnelsen må enten bety at Listhaug har tatt kritikken til seg, eller at Solberg har blitt presset til å ta henne inn i regjering, sier Støre i en kommentar til at Listhaug fredag ble utnevnt til eldre- og folkehelseminister.

Listhaug måtte gå av etter en Facebook-post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet. Støre stiller spørsmål ved statsminister Solbergs vurdering når hun er inne i varmen igjen.

– Listhaug måtte trekke seg som justisminister i en sak der hun som justisminister skapte frykt og utrygghet, i en jobb der ansvaret er å gi innbyggerne trygghet, sier Støre.

For ett år siden tok Stortinget farvel med Sylvi Listhaug som justisminister. Slik var debatten den gangen: