OSLO (Nettavisen): - Jeg hadde aldri trodd jeg skulle gjøre dette, sa statsminister Erna Solberg (H) om noen av oppgavene hun har hatt i 2020.

På en oppsummerende pressekonferanse før jul beskrev hun et år som har bydd på helt uvanlige utfordringer for landet og regjeringen.

- Det meste i dette året er annerledes enn det pleier. Nye situasjoner skaper nye ord i språket vårt. I år har det skjedd mye vi ikke har opplevd før, innledet statsministeren og listet opp nyord som blant annet «hjemmeisolasjon», «digital fredagspils», «karantenekroppen», «nødlandslaget», «sosiale bobler» og «avstandstur».

- Hadde aldri trodd

- Året vi legger bak oss har først og fremst dreide seg om koronaen, erkjente statsministeren.

Hun pekte på en rekke ting hun som statsminister har gjort i 2020 som hun aldri hadde trodd hun skulle komme til å gjøre, som å minne folk på å holde avstand til hverandre.

- Det er mye jeg har gjort de siste ni månedene som jeg aldri hadde trodd jeg ville gjøre. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle mene noe om hvor mange gjester man bør ha i sitt eget hjem på julaften. Eller hvor mange meter det må være mellom deg og sidemannen på fotballkamp. Jeg hadde heller aldri trodd at jeg skulle be finansministeren levere en proposisjon i milliardklassen på en tirsdag og forvente at innholdet ble lagt frem fredagen etter, sa Solberg.

Erna Solberg pekte på at fallet i den norske økonomien i kjølvannet av pandemiutbruddet ikke har vært så stort som mange andre land har opplevd. Hun sa det har vært riktig, etter hennes mening, å bruke mye penger på å demme opp for de økonomiske skadevirkningene av pandemien og omfattende nedstengingstiltak.

- Vi står fremdeles i krisen. Vi har sett hvor fort ting kan endre seg. Derfor må den økonomiske politikken hele tiden tilpasse seg situasjonen, sa hun.

Gjør klar for vaksinering

Vaksinen mot covid-19 var også tema for statsministeren:

- Alle kommuner skal ha klar for vaksinering 18. desember. Utstyr er på vei ut. Det er ikke usannsynlig at den første vaksineringen vil skje i romjulen eller nyttårshelgen, sa Solberg om koronavaksineringen alle nå venter på.

På spørsmål fra NTB på onsdagens pressekonferanse om hvor på prioriteringslisten statsministeren selv og resten av regjeringen står, svarte hun slik:

- Jeg er en frisk og sprek nesten 60-åring, så jeg er ikke i noen prioritert kategori. Jeg tror ikke det er noen planer for at jeg skal prioriteres før de er ferdig med sårbare grupper.

Solberg minnet om at vaksineringen vil ta tid og at den første leveransen ikke blir så stor som først ventet. På grunn av problemer med produksjonen blir leveranser til hele EU-området 15 prosent mindre enn først antatt.

Les også: Solberg: Norge er klar til å starte vaksinering i slutten av desember