Gå til sidens hovedinnhold

Erna Solberg: - Regjeringen er en garantist for handlingsregelen

Stortinget:

Ap-leder hevder regjeringen bryter handlingsregelen og tukler med prinsipper for god regnskapsførsel.

STORTINGET (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg (H) møter til muntlig spørretime i Stortinget klokken 10.

Les også: Marerittmåling for Erna Solberg og Høyre

Ap-leder Jonas Gahr Støre innledet spørretimen med spørsmål om bruk av penger blant annet til regjeringskvartalet og ny fregatt «under streken» i statsbudsjettet.

- Hvorfor er ikke lenger Erna Solberg en garantist for handlingsregelen? spurte Støre.

Statsministeren svarte at regjeringen er en garantist for handlingsregelen og at regjeringen fører en økonomisk ansvarlig politikk.

Les også: Keshvari sykmeldt – Hagen på plass i Stortinget

Solberg: - Vil utrede selvassurandørprinsippet

- Vi har ikke sagt at vi skal føre utgifter på 90-posten, men utrede spørsmålet om selvassurandørprinsippet. Det er et spørsmål som vi bør ha en diskusjon om, svarte statsministeren.

- Vi tukler med prinsippet for god regnskapsførsel og mister kontrollen over økonomien, slik vi har sett det i andre land, sa Støre og gjentok spørsmålet om dette ikke bryter med handlingsregelen.

- Vi skal vurdere selvassurandørprinsippet. Jeg gleder meg til å høre Arbeiderpartiets konklusjoner når rapporten kommer, sa Solberg og gjentok flere ganger at det er vekstevnen i norsk økonomi som er det viktigste for framtidas pensjoner.

Støre gjentok onsdag at denne regjeringen har økt oljepengebruken med over 100 milliarder allerede, mens Solberg repliserte at regjeringen har brukt pengene fornuftig på tiltak som har sørget for vekst i økonomien, oppsummerer NTB.

Støre: - Skadelig

Nettavisen snakket med Støre etter spørretimen. Han var ikke fornøyd med svarene.

- Statsministeren åpner opp for en måte å bruke penger på i budsjettet som er skadelig, sier han - og utdyper:

- Hun sier at det å gjøre store anskaffelser etter en uforutsett hendelse ikke skal tas i budsjettet men ut fra pensjonsfondet. Da gjør vi pensjonsfondet om til et forsikringsfond, mener han, som mener handlingsregelen settes i spill.

Oljepengebruken øker kraftig

Handlingsregelen skal styre hvor stor del av oljefondet som årlig kan brukes over statsbudsjettet. Den er i dag satt til 3 prosent av fondets verdi.

Selv om Solberg har strammet inn bruken av oljepenger fra 4 til 3 prosent, har oljepengebruken økt kraftig siden de borgerlige tok over i 2013. Årsaken er fondets voldsomme vekst.

I den etterfølgende ordinære spørretimen er det denne gang levert inn 18 spørsmål, blant annet om kollektivtransport, legemiddelmangel og brexit.

Solberg: - Mitt forslag, ikke Frps

Regjeringen åpner i Granavolden-plattformen for å bygge nytt regjeringskvartal til 15 milliarder kroner og kjøpe en erstatning for den forliste fregatten KNM «Helge Ingstad» til 4 milliarder – uten å føre utgiftene på det vanlige budsjettet.

Solberg selv har forsvart forslaget om slik bruk av oljemilliarder «under streken»:

- Dette er mitt forslag, det er ikke et Frp-forslag, har Solberg uttalt til NTB.

- Tror du på henne, Støre?

- Ja, det må jeg tro på. Men det sier noe om hva Frp har gjort med Erna Solberg, sier Støre til Nettavisen.

Støre: - Regjeringens forslag bryter handlingsregelen

Følg spørretimen direkte på web-tv her eller se videovindu nederst i saken.

Beklaget Breivik-uttalelse

Det er ikke bare labre meningsmålinger som kan gi Erna Solberg hodebry om dagen. Mandag morgen var hun ute og beklaget en uttalelse om nytt regjeringskvartal:

«Vi kan la være å bygge nytt regjeringskvartal og si at Anders Behring Breivik vant – de fire bygningene han tok ut, blir stående sånn, som et dødt landskap og et monument over terrorhandlingen», var ordene som vekket reaksjoner.

På kvelden beklaget hun dette:

«Jeg har et sterkt engasjement for at Regjeringskvartalet blir gjenoppbygget fordi det vil stå som et åpent sår hvis ikke. Men å si at terroristen vinner hvis vi ikke gjør det, i en diskusjon om finansieringen, ble feil», sa Solberg til NTB.

Regjeringen åpner for å diskutere tunge investeringer finansiert med oljepenger utenom det vanlige budsjettet, begrunnet med at «Norge er i en ekstraordinær og unik situasjon».

Les også: Solberg stilt til veggs om rekordhøye strømpriser

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken