I Politisk kvarter på NRK tirsdag møtte statsminister Erna Solberg (H) Ap-leder Jonas Gahr Støre til duell om innvandring.

Ett av temaene gjaldt den betente saken om norske IS-barn: Skal de få komme hjem til Norge eller ikke.

På direkte spørsmål svarte statsministeren at regjeringen nå jobber for å lage et system som skal gjøre det mulig å hente hjem de foreldreløse IS-barna.

- Kun barna

Solberg gjorde det samtidig klart at:

– Vi vil ikke hente hjem IS-krigere, vi vil heller ikke hente hjem mødrene deres, men vi vil forsøke å starte med systemer for å hente hjem de som er foreldreløse, sa Solberg i debatten.

Statsministeren understreket at det er et problem at de mangler oversikt over hvilke barn dette gjelder, men hun tror de fleste er født etter 2011.

Erna Solberg sier også at arbeidet med disse barna er krevende.

– Vi må konstatere deres identitet, deres nasjonalitet og gi de et norsk statsborgerskap, hvis de har norske foreldre. Vi må samtidig sørge for at vi har tenkt gjennom alle de prinsippielle spørsmålene. Hvordan sørger vi for at vi ikke får IS-krigere fra andre land, som for eksempel er fedre til noen av disse barna, at vi ikke får andre som kommer til Norge og påberoper seg familiegjenforening eller annet. Alt dette er vanskelig, sier Solberg.

- Må gjøre det de kan

Preses Helga Haugland Byfuglien i Den norske kirke mener det er statens ansvar å hente hjem barn av IS-krigere til Norge og bar regjeringen ta grep i sin tale 1. påskedag.

– Regjeringen må gjøre det de kan for at de barna som lever i uverdige og helt umenneskelige forhold, får komme hjem igjen til Norge. Dette er statens ansvar og dette må gjøres på aller beste måte med hensyn til barna, sa Byfuglien til NRK.

Stavrum: - Riktig avgjørelse

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum skriver tirsdag at det er riktig å hente de foreldreløse IS-barna hjem til Norge - og straffe foreldrene

- Statsministeren begynner med det mest åpenbare, og det er uskyldige barn av norske foreldre. De er norske statsborgere og har ikke noe ansvar for den forferdelige situasjonen foreldrene deres har satt dem i, skriver Stavrum.

- Dersom det er praktisk mulig, bør Norge legge forholdene til rette for at de kan komme hjem til Norge og bli tatt vare på av familiene til de avdøde eller barnevernet.

- Derimot har ikke Norge noe moralsk ansvar for å hente tilbake IS-krigere som forlot Norge for å kjempe for et brutalt kalifat. I likhet med de voksne kvinnene som sluttet seg til det islamske skrekkveldet må de etterforskes - og eventuelt straffeforfølges - for sine gjerninger, skriver Nettavisen-redaktøren.

Gunnar Stavrum: Riktig å hente de foreldreløse IS-barna hjem til Norge - og straffe foreldrene