OSLO (Nettavisen): Har vi ridd koronastormen av nå? Statsminister Erna Solberg (H) sier foreløpige tall tyder på at tiltakene mot smittespredning virker og at hun håper nordmenn skal få hverdagen tilbake så raskt som mulig.

Nyhetsstudio: Få oppdateringene om koronakrisen

Fra mandag til tirsdag gikk antallet sykehusinnleggelser med koronapasienter litt ned. Onsdag økte det igjen fra 318 til 325. Onsdag passerte også tallet på innlagte som får respiratorbehandling for første gang 100.

- Ikke senke skuldrene

På spørsmål fra Nettavisen tirsdag advarte Solberg mot å senke skuldrene:

- Tallene tyder på at tiltakene virker. Vi har ikke sett den type drastisk økning i sykehusinnleggelser som vi har vært mest redd for, men vi har ikke nådd målsettingen ennå. Det vil fortsatt være behov for å holde på smittevernet, holde avstand og de tingene som er helt nødvendige for ikke å spre mer smitte. Jeg tror ikke vi skal senke skuldrene.

Les også: FHI om korona-mørketall: Tror antallet smittede har passert 22.000

Roser tålmodige nordmenn

Statsministeren gir ros til nordmenn som har sluttet opp om strenge tiltak og sier hun forstår at dette tar på.

- Utfordringen nå er at folk begynner å bli lei og tenke at nå har vi holdt på lenge og nå gidder vi ikke høre på myndighetene lenger. Da taper vi mye, og de mest sårbare vil være utsatt, sier Solberg.

Nyhetsredaktør René Svendsen i Nettavisen mener helsemyndighetene har fått et oppløftende grunnlag for sin nye risikovurdering og konkluderer med at Norge har ridd koronastormen av. Du kan lese hans kommentar her.

Høie: - Norge mer føre var

Statsministeren og helseministeren svarte også på spørsmål om forskjellene i den svenske og den norske tilnærmingen til epidemien, der Sverige har valgt en langt mindre restriktiv linje.

- Vi skal ikke overdrive forskjellene. Sverige har nå nærmet seg Norge når det gjelder tiltak. Når den svenske kongen råder folk til ikke å dra på «sommerstugan», og vi bruker lovverket, er det forskjeller, men vi ønsker å oppnå det samme. Jeg mener Norge har valgt en tydeligere føre var-tenkning til grunn for våre vurderinger. Det samme har Danmark. Dette mener vi er riktig ut fra vår situasjon, sier helseminister Bent Høie (H).

Les også: Enda et tegn på at det går rett vei: - Et markant fall

Peker på viktig forskjell

Erna Solberg peker på at utviklingen av koronasmitte også har vært ulik i Norge og Sverige og mener det gjør det vanskeligere å sammenligne:

- Vi hadde en stor vekst av sykdomstilfeller på en kort uke etter at mange hadde vært på skiferie i Østerrike og Nord-Italia, sier hun.