*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg tror det blir annerledes 17. mai-feiring

Statsminister Erna Solberg holdt nettmøte hvor hun svarte på folks spørsmål om koronasmitten og tiltakene som er satt i verk i Norge.

tatsminister Erna Solberg holdt nettmøte hvor hun svarte på folks spørsmål om koronasmitten og tiltakene som er satt i verk i Norge.  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

- Vi har flere innlagt på sykeshus, flere som ligger i respirator og vi har allerede sett dødsfall i Norge, innledet Solberg spørretime på Facebook.

22.03.20 18:17

- Kjære alle sammen, det er veldig rare tider vi lever i om dagen. Det er helt annerledes enn det vi er vant til, innledet statsministeren med å si. Det er en hverdag som sikkert er preget av kjedsommelighet, litt lite sosial kontakt, litt flere ting man har lyst å gjøre som vi ikke kan, og for noen, alvorlig bekymring for den situasjonen vi er oppe i, sa Solberg under spørretimen på Facebook.

- Bekymring for jobben, bekymring for om man blir syke, bekymring for folk som allerede er syke. Vi har flere innlagt på sykeshus, flere som ligger med respirator og vi har allerede sett dødsfall i Norge.

Få med deg den siste utviklingen i vårt livestudio.

Erna vil ikke ha portforbud

Flere av de som har tatt kontakt har spurt statsministeren om ikke myndighetene bør bruke sterkere lut, og ha full lock down, eller portforbud. En person ønsker å ha 14 dager portforbud.

- Jeg tror ikke 14 dager portforbud hadde løst situasjonen vi er oppe i nå. Det er ganske dramatisk for alle funksjonene som må fungere i vårt samfunn. Vi har i praksis stengt ned mye aktivitet i Norge med de tiltakene vi har, sier Solberg.

- Med de tiltakene vi har innført, med fysisk avstand, tydelige råd til at du bør ha tydelig avstand til alle utenom de nærmeste i disse tider, at vi har mest mulig hjemmekontor, reiser minst mulig med de kollektive reisemetodene, tog, T-bane og andre ting, bidrar til at vi får ned hyppigheten til at folk blir smittet og blir syke. Men det er vanskelig å bli helt kvitt alt.

Fakta

Slik forebygger du smitte

Les også: Enormt rentepress på bankene: - Det er nå folk trenger hjelp

Statsministeren sier også at det kan være aktuelt å komme med sterkere tiltak for å bekjempe koronasmitte. Men foreløpig er rådene fra fagmyndighetene at det ikke innføres sterkere tiltak.

Solberg sier også at myndighetene fremover må se om det de kan se om det er mulig å praktisere tiltakene på en bedre måte slik at man kan ha litt bedre aktivitet på noen områder.

Nettavisen samler for deg: Her kan du lese alt om koronakrisen

Testing kan gi falsk trygghet

Flere har også spurt statsministeren om testkapasiteten til helsemyndighetene.

- Vi har fått bedre testkapasitet. Vi har fått to nye maskiner inn som gjør at vi øker testkapasiteten mye. Norge er ett av de landene som tester mye målt mot veldig mange andre land. Vi tester i hovedsak folk som har symptomer på at de er smittet og er helsepersonell, og annet kritisk personell som man trenger, og folk som har hatt kontakt med de for å sørge for at de som er på sykehusene er smittefrie, og ikke bidrar til å sende smitten videre.

- Derfor er det ikke mulig å teste alle. Det har vi ikke menneskelig kapasitet til å gjøre. Vi må teste kritisk.

Les også: Folketomme gater i hele landet: - Surrealistisk. Føler jeg er med i en film

Fakta

Hjemmekarantene - dette gjelder nå

Solberg sier også at helsepersonell følger rådene fra fagpersonell på hvem som skal testes. Hun påpeker også at testing kan gi falsk trygghet ved at man kan få negativt testresultat selv om man er smittet.

Hvis man ikke har fått symptomene ennå, men er smittet, blir det negativt svar, og bidrar til falsk trygghet.

Solberg benytter også muligheten til å rose folk som følger rådene fra myndighetene, blant annet med å holde nødvendig fysisk avstand.

- Det er viktig å si at vi skal være sosialt sammen, men ikke fysisk. Vi må sørge for å ha andre måter å holde kontakten på i disse dager.

Les også: Politikerne enige om ny kriselov

Statsministeren sier også at det er viktig å huske på at vi alle kanskje kan gjøre litt mer. En kvinne som har tatt kontakt med Solberg skriver at hun er enslig og nesten ikke har kontakt med folk.

- Det tenker jeg er et problem. Det er et problem med noen av rådene vi gir, når vi begrenser kontakten så mye. For en del som er alene, som kanskje ikke har så mange nære rundt seg, så blir dette enda tyngre og vanskeligere. Det er noe vi må vurdere, hvilken psykisk situasjon vi setter folk i.

Les også: Oslo forbyr skjenking av alkohol

Oppfordrer til å ta kontakt med ensomme

Solberg påpeker at andre som kjenner folk som er ensomme tar en ekstra telefon og spør hvordan det går. Hun oppfordrer til å ta kontakt gjennom sosiale medier, eller den gode gammeldags telefonen og hører en stemme i den andre enden.

- Jeg oppfordrer alle til å tenke på hvem det er i min omgangskrets, i mitt nabolag, på min jobb, som kanskje hadde godt av å få en ekstra telefon fordi de ikke har så mange andre rundt seg, sier Solberg.

- Det er mange i vårt land, nesten en million mennesker, som bor alene. Vi kjenner alle mange som trenger den ekstra lille oppmuntringen rundt omkring.

Les også: Flere krisetiltak er lagt frem - enorm kostnad

Statsministeren fraråder også at folk reiser på hytten, noe som nå er forbudt og kan straffes med bøter eller til og med fengsel.

- Forbudet er viktig å respektere.

Samtidig oppfordrer Solberg alle som kan jobbe til å fortsette å jobbe, selv om de ikke kan ha hjemmekontor, for å holde hjulene i Norge best mulig i gang.

Les også: Oppfordrer til kontaktløs betaling - likevel må du trykke på OK-knappen

Erna anbefaler å flytte bryllupsplaner

En kvinne spør også statsministeren om hun bør utsette bryllupet sitt til august.

- Jeg vet ikke hvilken dato bryllupet ditt skal være på, men jeg tror det er en stund til at du kan ha store sammenkomster og store brylluper. Hvis det skal være de nærmeste månedene tror jeg en forflyttelse hadde vært lurt.

- Jeg kan ikke garantere at dette ikke kommer til å vare på store selskap. Så kan du kanskje gifte deg og ta bryllupsfesten senere. Men det kommer an på hvor romantisk man er, og hvor viktig det er å reelt sett viktig det er å bli gift i den kirken hos den byfogden man går til. Men det skal jeg ikke legge meg opp i. Det er veldig forskjellig

- Men hvis du har gjester som kommer utenlands fra så kommer ikke de inn i Norge uten å sitte i karantene. Så litt planlegging må man gjøre.

En mann spurte også om hvorfor kjøpesentre kan ha åpent.

Les også: Ung koronapasient ligger i respirator på Oslo universitetssykehus

Solberg svarte at det er mulig å ha åpent så lenge smittevernsreglene følges, for eksempel at det organiseres med nødvendig avstand mellom folk.

- Det er viktig for at smitte ikke skal gå videre. Det må kjøpesentrene passe på, at kafeer og butikker praktiserer det.

Solberg sier også at med unntak av matvarebutikkene er det ganske lite aktivitet. Det er derfor ikke vanskelig å praktisere reglene.

Erna: Naturlig at kunder får lavere banklån

Flere har også spurt statsministeren om renteendringer. På kort tid har Norges Bank satt ned styringsrenten med til sammen 1,25 prosentpoeng. Styringsrenten er nå på historisk lave 0,25 prosent.

- Jeg mener det er helt naturlig at banker som får lavere innlånsrente også overfører noe av det til kundene sine. De får altså billigere lån inn, det er nok en forventning vi har. Men samtidig må bankene sørge for at de er solide, vi trenger bankene med oss fremover for å sikre arbeidsplasser.

- Vi har laget noen store låne- og kredittordninger som bidrar til at små og mellomstore bedrifter kan få kreditt hvor staten tar 90 prosent av risikoen.

Hvor lenge kommer denne situasjonen til å være? er det en mann som spør.

- Det vet jeg ikke. Det tror jeg ingen av oss vet. Vi kommer til å fortsette en stund til med strenge krav. Vi må ha et helsevesen som er i stand til å takle mengden av syke. Derfor må vi holde tiltak i gang på hvor mange som blir syke. Det er nødvendig for at folk som er syke av helt andre sykdommer også kan risikere å dø av denne situasjonen fordi det ikke er kapasitet i helsevesenet vårt.

- Hvis vi ser situasjonen vi har i Italia, ser vi hvor kritisk det kan bli hvis vi ikke har gode tiltak, gode smittevernstiltak for å hindre at smitten blir så stor og at det blir så mange som blir dårlig med en gang. Derfor håper jeg det blir kortes mulig tid, og at vi ikke tror overilt at vi skal stoppe med tiltakene. Da vil det også være fare for at smitten kan bre seg rask igjen.

- Annerledes 17. mai-feiring

Solberg fikk også spørsmål om vinmonopolet bør stenge, og hvordan årets 17. mai-feiring blir.

- Vi må kanskje feire 17. mai annerledes i år, sier statsminister Erna Solberg (H). Hun oppfordrer folk til å legge alternative planer.

– Jeg håper at vi er kommet i en annen situasjon når vi nærmer oss 17. mai. Men vi må kanskje tenke at vi må feire annerledes, sier hun.

Hun sier det kan komme en oppblomstring dersom mange samler seg for å gå i tog, men tilføyer:

– Vi bør kunne feire selv om det ikke er normalisert enda.

Om vinmonopolet sier hun at det ikke er planer om å stenge dem, men at de må følge de samme smittevernreglene. At det må vaskes og passes må med avstand i køer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.