Gå til sidens hovedinnhold

Erna Solberg tror på et mirakel: - Tror det er fullt mulig å vinne valget

184.000 velgere har vendt regjeringen ryggen, men statsministeren har ikke mistet troen.

Se videointervju med statsminister Erna Solberg (H):

VULKAN, OSLO (Nettavisen): Seks uker før stortingsvalget leder de rødgrønne partiene stort på meningsmålingene, og det må nærmest en mirakel til for at de borgerlige partiene skal få fortsette i regjering.

Tusenvis av velgere har vendt regjeringen ryggen, men statsminister Erna Solberg (H) har likevel tro på en valgseier.

- Vi tror på hardt arbeid i Høyre, så vi tror det er fullt mulig, sier Solberg til Nettavisen.

Onsdag møtte Solberg pressen for å gjøre opp regnskap for de siste fire årene med regjeringspartnerne KrF og Venstre.

Les også: Krisetall for Erna Solberg: 184.000 velgere har vendt regjeringen ryggen

- Mye snakk på rødgrønn side

- De rødgrønne partiene ligger langt foran dere. Hvordan skal dere klare å dra en valgseier i havn?

- Det er å jobbe hardt og snakke om politikken, og hva vi vil framover. Det er mye snakk om hvem som skal sitte i regjering med hvem på rødgrønn siden, men vi er mest opptatt av å snakke om hva vi vil med Norge framover, sier statsministeren, og sparker mot sine rødgrønne konkurrenter:

- For det er jo ikke hvem som skal sitte og styre, men hva de skal drive på med når de styrer det handler om, og der får du ikke så mange svar som er felles på den rødgrønne siden, sier hun.

Tallenes tale er likevel klare. Meningsmålingene i juli viser at de rødgrønne partiene har stjålet hele 184.000 velgere fra de borgerlige partiene. Solbergs parti Høyre går også tilbake, til en oppslutning på rekordlave 20 prosent. Samtidig ligger begge de to andre regjeringspartiene, Venstre og KrF, under sperregrensen på fire prosent.

- Det er er solid forsprang for de rødgrønne, og blir stadig mindre sannsynlig at det er noen muligheter for at de borgerlige kan få flertall. Da må det virkelig noe dramatisk til, sa valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Nettavisen mandag.

- Vanskelig situasjon

- Hva tror du at dere har gjort feil siden dere ikke klarer å gjøre det bedre på meningsmålingene?

- Vi har stått nå i en situasjon som folk opplever som vanskelig, særlig i gjenåpningen etter pandemien, og så er kanskje fokuset veldig mye på akkurat dag-til-dag-tingene, svarer Solberg, og legger optimistisk til:

- Så vi får se når valgte kommer 13. september, om det ikke er sånn at man har løftet horisonten og sett hva som er fremtidsutfordringene - og at velgerne kanskje har tenkt litt annerledes enn meningsmålingene.

I målingene i juli fikk Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til sammen i gjennomsnitt 93 mandater (85 er flertall), mens de borgerlige regjeringspartiene, inkludert Frp, bare fikk 58. Det er også en økning fra tilsvarende målinger i juni.

Nettavisens junimåling: Lanserte seg selv som statsminister: Slik reagerte velgerne

- Et hjertebarn for meg

- Hvilke to ting er du mest fornøyd med å ha utrettet som statsminister?

- Jeg mener den satsingen vi har hatt på politi og beredskap har vært veldig viktig. Vi har nå et helt annet politi og en helt annen kapasitet til å etterforske, ikke minst grove overgrep mot barn og unge. Noe som virkelig gjør en forskjell for barn og unges oppvekst og fremtiden deres, det er et hjertebarn for meg, sier Solberg til Nettavisen.

Det andre hun trekker fram, er satsingen på private bedrifter.

- Det er en god vekst, men Norge er avhengig av at vi er konkurransedyktige og at det er mange som er interessert i å starte bedrifter. Derfor er jo satsingen på private bedrifter og arbeidsplasser det viktigste vi gjør, sier hun.

Lover skattekutt

På onsdagens pressekonferanse la regjeringspartiene fram en liste med ti grep de vil ta etter valget. Blant annet vil de «gjøre det mer attraktivt å investere i norske arbeidsplasser ved å redusere formuesskatten på arbeidende kapital».

- En rødgrønn formuesskatt vil være en stor belastning, særlig for familiebedrifter, advarte statsministeren, uten at hun selv kunne tallfeste eget skattekutt.

Debatten om formuesskatt har rast etter Solbergs besøk hos laksemilliardær Gustav Witzøe i forrige uke, der han slo alarm om at bedrifter kan flagge ut hvis skatten økes etter valget.

Les også: Krisetall for Erna Solberg: 184.000 velgere har vendt regjeringen ryggen

Også Frp ønsker lavere formuesskatt, mens de rødgrønne partiene altså går til valg på å øke den.

- Hva blir de to viktigste tingene for deg å få gjort noe med om dere får fortsette?

- Det er det å skape flere arbeidsplasser og få flere i jobb. Det er headingen, og så er det masse tiltak som må til for å få det til - gode rammebetingelser, skatter og avgifter, mye gründerskaps-stimulerende tiltak og veibygging, sier Solberg, og legger til:

- Det andre er å inkludere flere, og så er jo jeg opptatt av å skape et utdanningssamfunn, som gjør at alle kan strekke seg. Vi kommer til å trenge flere som tar fagbrev, og flere som tar lengre utdanning.