Erna Solberg utelukker ikke ren Høyre-regjering

Siv Jensen og Erna Solberg forsvarte anklagene om at det borgerlige samarbeidet ikke vet hvem de er.

Siv Jensen og Erna Solberg forsvarte anklagene om at det borgerlige samarbeidet ikke vet hvem de er. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Høyre-leder Erna Solberg er forberedt på å danne mindretallsregjering alene hvis de borgerlige partiene ikke blir enige etter valget.

(NTB) OSLO: – Men en ren Høyre-regjering er selvfølgelig mitt tredje og minst prioriterte alternativ. En slik regjering vil ha større problemer med å skaffe flertall i Stortinget fordi den da må bevege seg i begge retninger, sier Erna Solberg til NTB.

Høyre-lederen utdypet ikke standpunktet sitt da hun under partilederutspørringen på TV 2 tirsdag ettermiddag svarte «ja» på spørsmålet om hun og Høyre kunne regjere alene «hvis situasjonen krever det». Men svaret kaster lys over hva som kan skje hvis Plan A – en borgerlig firepartiregjering – og Plan B – en mindretallskoalisjon med formalisert parlamentarisk støtte – faller etter valget.

- Jeg ble utfordret til å svare «ja» eller «nei» på kompliserte, politiske spørsmål. Det er vanskelig, med ganske tydelige forbehold, legger hun til.

Flertall gir ny regjering
Så langt i valgkampen ser det ut til at de fire opposisjonspartiene sliter med å bli enige om hvordan en eventuell ny regjering etter valget skal se ut. De går sammen til valg på å kaste den sittende regjeringen, og understreker at de alle skal snakke sammen etter valget hvis det rødgrønne flertallet ryker.

Men Venstre og Kristelig Folkeparti er svært motvillige mot å regjere med Fremskrittspartiet. Og Frp utelukker å være parlamentarisk støtteparti for en regjering utgått av Høyre, Venstre og KrF. Siv Jensen utelukker støtte til enhver regjering hun ikke er med i selv.

Solberg holder fast ved at et borgerlig flertall uansett skal gi en borgerlig regjering etter valget.

- Gode muligheter
Hun mener det er «helt teoretisk» at landet får en ren Høyre-regjering etter valget.

- Det måtte i så fall være hvis vi ikke fikk realisert de andre alternativene, men slik situasjonen er på borgerlig side nå, tror jeg vi har gode muligheter til å få til helt andre løsninger, sier hun.

Overfor NTB mandag ga statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttrykk for at problemene de fire partiene opplever i dag, kan prege et formalisert samarbeid etter valget.

- Det er en usikkerhet. Vi har sett det før at det lett blir mye borgerlig rot, sa Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.