*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg valgte å tie om gambisk ekskjæreste

Solberg tidlig i 20-årene ble kjæreste med en utvekslingsstudent fra Gambia. Hun var også på besøk i hans hjemland i flere måneder. Her er Solberg avbildet i 2009. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Da Erna Solberg (H) fikk klengenavnet «Jern-Erna» for sin restriktive innvandringspolitikk på 90-tallet, lot hun være å trekke frem sin gambiske ekskjæreste.

30.10.14 09:28

Men Erna Solberg nektet å opplyse om dette, skriver forfatteren Renate Nedregård i sin uautoriserte biografi om Erna Solbergs vei til toppen i norsk politikk.

Ifølge Aftenposten skriver Nedregård i boken at Solberg tidlig i 20-årene ble kjæreste med en utvekslingsstudent fra Gambia. Hun var også på besøk i hans hjemland i flere måneder.

Erna Solberg skal ikke ha ønsket å trekke fram ekskjæresten Usman da hun ble beskyldt for rasisme under sin tid som kommunalminister i regjeringen Bondevik fra 2001 til 2005.

– En belastning

Hun skal ha fryktet at det ville bli en belastning og føre til kritikk fra folk som «sprer sine giftige holdninger i ly av anonymitet».

«Rasister og kvinnehatere ville ha fråtset i det», skriver forfatteren i boken.

Nedregård skriver også at Solberg på ungdomsskolen så mye eldre ut enn hun var, og at hun med søsterens hjelp forfalsket legitimasjonskortet fra Posten slik at hun kunne kjøpe både øl og vin til seg selv og vennekretsen.

Ifølge forfatteren skal Erna Solberg være en «festglad dame», og fremdeles være veldig glad i rødvin.

Baksnakking

I boken hevdes det også at hun i partiorganisasjonen ble offer for mye baksnakking og kritikk om både klesstil, hår, briller og vekt både i perioden som kommunalminister og når det gikk trått som partileder.

Erna Solberg er klar over boken, men har ikke lest den. Hun har heller ikke villet kommentere påstandene i boken, skriver Aftenposten.

Til VG sier statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigurd Aanes (H), at han ikke har noen kommentar til påstanden om at Solberg mente historien om forholdet til gambiske Usman kunne bli en belastning.

– Det er noe som står for forfatterens regning, sier Aanes.

Erna Solberg har tidligere opplyst om forholdet i et intervju med VG i 2003. Også opplysningene om den forfalskede legitimasjon er gammelt nytt, ifølge Aanes. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.