Gå til sidens hovedinnhold

Erna Solberg: - Vi ønsker alle lettelser, men det er fortsatt for stor usikkerhet

- Det blir for risikabelt å lette for mye, sier statsminister Erna Solberg, men regjeringen gjør noen untak for barn og unge.

VIDEO: Se Erna Solberg svare på hvorfor det ikke blir mer lettelser nå:

MARMORHALLEN, OSLO (Nettavisen): - Vi har nå lagt bak oss flere uker med strenge smitteverntiltak. I januar gikk smitten mye ned, siden har kurven flatet ut. Nå er det igjen tegn til at smitten er økende, innledet statsminister Erna Solberg på pressekonferansen fredag.

Der kom hun også med denne meldingen til alle som skal ha vinterferie:

- Det er ikke en unødvendig reise å ta vinterferie. Alle trenger å få luftet seg.

- Fortsatt for stor usikkerhet

Statsministerens understreket at koronasituasjonen fortsatt er preget av usikkerhet:

- Summen av å åpne for mye betyr også at smitten øker. Vi ønsker alle lettelser, men det er fortsatt for stor usikkerhet, først og fremst knyttet til de nye virusvariantene, sa Solberg videre.

Ifølge FHI er det totalt påvist et innslag av den engelske virusvarianten på 14 prosent i Oslo, mens man har dårligere oversikt i andre deler av landet.

Regjeringen har besluttet å videreføre de fleste nasjonale tiltakene. De nasjonale skjenkereglene endres. Fra tirsdag er det full skjenkestopp fra klokka 22.

- Det blir for risikabelt å lette for mye på andre tiltak nå, sa statsministeren og varslet en ny vurdering i midten av mars.

Gjør noen lettelser for barn og unge

Regjeringen gjør noen lettelser, og dette er knyttet til barn og unge. Disse er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet og FHI.

- Derfor er jeg glad for at vi nå kan åpne forsiktig opp. Den lokale kommunen din kan ha strengere regler dersom situasjonen tilsier det, understreket statsministeren.

- Dersom det nå kommer lokale utbrudd, er hovedregelen nå at kommunen skal håndtere dette, sa Solberg.

Vraker «ring»-begrepene

Regjeringen avskaffer ring 1 og ring 2-begrepene og rydder opp i tiltaksbegrepene.

- Men det blir sikkert rom for å harselere med noe, sa Solberg med glimt i øyet.

- Oversiktlig i Bergen og Ulvik

Regjeringen avslutter de regionale tiltakene for vestlandskommunene som kom etter utbrudd av den engelske og sørafrikanske virusvarianten.

- Utbruddene i Bergen og Ulvik er nå så oversiktlige at vi kan avslutte de regionale tiltakene regjeringen besluttet 7. februar. Nå er det kommunene selv som må vurdere hvilke tiltak de vil ha utover nasjonale råd og bestemmelser, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Kirkene åpner for inntil 100 i begravelser

Det blir nå tillatt med inntil 100 personer på innendørs arrangementer. Det gjelder også begravelser og bisettelser.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er tydelige på at å tillate 200 personer innendørs også ved faste tilviste sitteplasser innebærer en for stor lemping i dagens ustabile smittesituasjon.

Statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, justis- og beredskapsminister Monica Mæland, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet deltok på pressekonferansen fredag.

Les også

Helsemyndighetene anbefaler at de nasjonale koronatiltakene videreføres

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat