Gå til sidens hovedinnhold

Erna sterkt preget: - Klart det påvirker

Midt i valgkampen er Erna Solberg (H) tydelig preget av dramatikken i Afghanistan.

Se videontervju med statsminister Erna Solberg (H) øverst i saken.

AKERSHUS FESTNING (Nettavisen): Tapre norske kvinner og menn som har deltatt i utenlandske operasjoner, ble fredag hedret i en høytidelig seremoni med kong Harald, statsminister Erna Solberg (H) og en rekke prominente gjester på Akershus festning.

Bakteppet er dystert: Grufulle scener utspiller seg i Afghanistan, noe som toppet seg med to terrorangrep torsdag.

I 20 år har norske styrker bidrar med fredsbevarende styrker. Nå er det full stopp.

Les også: Erna Solberg: - Vi får ikke ut flere fra Kabul

- Ikke vellykket

- Statsminister Erna Solberg, med den kollapsen og det dramaet som utspiller seg i Afghanistan, har den norske innsatsen vært forgjeves?

- Nei, den har ikke vært forgjeves. Vi har massevis av barn og unge som har fått utdanning og gått på universitetet, og vi ser et helt annet Afghanistan enn det vi så i 2001, sier Solberg, og samtidig vedgår:

- Det er heller ikke slik at vi kan si det har vært vellykket. Men det er forskjell på å si at det var forgjeves og at det var vellykket. Det som er utfordringen vår er at vi aldri klarte å legge grunnlag for at de ulike fraksjonene i Afghanistan klarte å sette seg ned og finne en løsning internt, sier hun.

Les også: - Jeg er en ekte feminist, men Flyktninghjelpen er bedre tjent med en mannlig landdirektør

- Det påvirker alle

Solberg, som fredag er gjesteredaktør i Nettavisen, sier samtidig at de har lært:

- Det vi har lært er at mens militær tilstedeværelse danner grunnlag for sikkerhet, danner det ikke grunnlag for stabilitet og demokrati. Det er det andre ting som gjør, sier hun.

- Hvordan påvirker det som skjer i Afghanistan deg?

- Jeg må si at de siste ukene har vært dramatiske. En ting er at jeg driver valgkamp, men jeg sitter kontinuerlig på oppdateringer og følger nøye med. Det er klart at dette påvirker alle som har vært opptatt i Afghanistan i veldig mange år, svarer hun, preget av stundens alvor og med et tårevått øye.

Solberg har ikke tall på hvor mange nordmenn som fortsatt trenger hjelp for å komme seg ut av Afghanistan, men forteller at de har hentet hjem nær 1100.

Les også: Historieprofessor: - Trumps avtale med Taliban var et veikart til overgivelse

- Må ikke være naive

Ti norske soldater har mistet livet i Afghanistan i de tjue årene Norge har vært til stede i landet. Og Norges tilstedeværelse har kostet om lag 23,8 milliarder kroner.

- Ser du noen lys i tunnelen for Afghanistan i nærmeste fremtid?

- Jeg tror vi alle krysser fingrene for at Taliban ønsker å styre slik at utviklingen går fremover, tar vare på gevinstene av det vi har jobbet med blant annet på utdanning. Men vi skal ikke være naive; Taliban har en historie som gjør at vi alle bør være skeptiske til hvordan dette kan gå, sier hun alvorstynget.

Til sammen har 9200 norske soldater tjenestegjort i Afghanistan.

Les også: Minst 90 ble drept i Kabul-angrep

- En verdig ramme

Under seremonien på Akershus festning fredag formiddag, avduket kong Harald et nytt nasjonalt veteranmonument for personell som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner.

- Veteranmonumentet er et synlig og tydelig uttrykk for vår anerkjennelse av alle som har deltatt i internasjonal tjeneste i særlige risikofylte områder på vegne av Norge, og savnet over de som ofret alt, sier Solberg, og understreker:

- Monumentet gir en verdig ramme for markeringer og seremonier, og plasseringen på festningen skal gi rom for ettertanke, anerkjennelse og refleksjon.

Veteranmonumentet består av en bauta av stein med verselinjen «Også vi når det blir krevet» fra nasjonalsangen og «Den «evige flamme», som er en fakkel på toppen av en bronsesøyle. Navnene på de 101 som etter andre verdenskrig har omkommet i tjeneste for Norge i internasjonale operasjoner er gravert inn i monumentet.

Prislappen for monumentet er 16,5 millioner kroner.