RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna troner alene på toppen

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Velgerne har nå bestemt seg for hva de vil stemme til våren.

Gjennomsnittet av ni nasjonale meningsmålinger i april som nettstedet Poll of polls har beregnet, viser at det er en sjelden stabilitet i partienes oppslutning denne våren.

Bare ett parti – SV – beveger seg mer enn et halvt prosentpoeng fra forrige måned. Endringene er så små at det knapt gir kosmetiske endringer.

102 borgerlige

Dermed er fordelingen mellom blokkene også uendret fra forrige måned. De tre rødgrønne regjeringspartiene Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ville fått til sammen 66 mandater på Stortinget dersom april-snittet hadde vært valg. I tillegg kunne de kanskje notert seg ett mandat som ifølge Poll of polls ville tilfalt Rødt.

På motsatt side har de fire opposisjonspartiene 102 mandater til sammen. Dette er den trettende måneden på rad der gjennomsnittet av meningsmålingene ville gitt over 100 mandater på Stortinget til Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre.

Blåblått flertall

De blåblå har også denne måneden en samlet oppslutning som ville gitt partilederne Erna Solberg og Siv Jensen muligheten til å innlede regjeringsforhandlinger uten å ta med Venstre eller KrF.

Med Høyres 32,6 prosent (+0,2) og Fremskrittspartiets 16,5 (-0,3) ville de to partiene fått 86 stortingsmandater, ett mer enn det som trengs for å ha flertall i nasjonalforsamlingen.

Rett side

De mulige regjeringspartnerne eller -støttepartiene Venstre og KrF havner begge på rett side av sperregrensen også i april.

Snittet av målingene gir KrF en oppslutning på 5,1 prosent (-0,1), mens Venstre faller fra 4,7 til 4,5 prosent.

Venstre har to enkeltmålinger under 4-tallet, begge på 3,7 prosent, og 5,6 som sitt beste resultat i april. KrF svinger mellom 4,4 og 6,0 prosent.

Svake trender

Hos de rødgrønne er det SV som kanskje kan sies å holde en viss vekstfart. Snittet i april på 5,0 prosent er opp 0,6 prosentpoeng fra mars måned. Dette er den sjuende måneden på rad med et gjennomsnitt over sperregrensen for SV.

Arbeiderpartiet faller 0,4 prosentpoeng fra 28,1 prosent i mars til 27,7 prosent i april. Dermed fortsetter en langsiktig, om enn svak trend nedover for Ap. Snittet i april er Aps svakeste siden de falt under 30-tallet i september i fjor.

Senterpartiet ligger uforandret på 4,8 prosent og kan notere seg for en måned fri for enkeltmålinger under 4-tallet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere