*Nettavisen* Nyheter.

Erna troner på toppen

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Høyre er suverent størst og får rent flertall sammen med Frp. Men Ap holder stand etter framleggelsen av 22. juli-rapporten.

23.08.12 07:06

Oslo (ANB): Høyre er suverent størst og får rent flertall sammen med Frp. Men Ap holder stand etter framleggelsen av 22. juli-rapporten.

Høyre går fram 2,3 prosentpoeng til 33 prosent oppslutning, mens Frp går fram 1,8 prosentpoeng til 17,4 prosent. Det viser Opinion Perducos augustmåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap holder stand med en svak tilbakegang til 30,4 prosent oppslutning, mens alle småpartiene, med unntak av Sp, ligger og vaker på sperregrensen. KrF og SV faller mest.

Topp stemning i Høyre
– Dette er veldig positive tall for borgerlig side, og målingen gir nok et signal om at velgerne sier fra om regjeringens manglende gjennomføringskraft i beredskapen, sier Høyre-leder Erna Solberg til ANB.

– Men Ap holder jo stand også etter framleggelsen av 22. juli-rapporten?

– Det er ikke noe ras for Ap, nei, men vi får se om tendensen varer ved. Folk er fornuftige og mest opptatt av hva som kommer til å skje i tiden som kommer. Velgerne ønsker seg andre løsninger og større gjennomføringsevne. Alt tar så lang tid i Norge, og vi trenger flere krafttak på kortere tid, sier Solberg.

– Det er alltid hyggelig med gode målinger, men det kommer mange flere fram mot valget, og det er ikke lurt å forskuttere noe, sier Frp-leder Siv Jensen, som uansett er rimelig sikker på at velgerne nå er klare for et regjeringsskifte.

– Jeg undervurderer heller aldri Arbeiderpartiet, legger hun til.

Ap

30,4 prosent

(tilbake 0,3)

SV

4,1 prosent

(tilbake 1,2)

Sp

4,9 prosent

(fram 0,4)

Høyre

33 prosent

(fram 2,3)

Frp

17,4 prosent

(fram 1,8)

KrF

4,0 prosent

(tilbake 1,9)

Venstre

4,0 prosent

(tilbake 0,4)

Rødt

1,4 prosent

(som sist)

Andre

0,8 prosent

(tilbake 0,7)

– Forbløffende av Høyre
Valgforsker Bernt Aardal slår fast at Høyres framgang på bekostning av nesten alle andre partier er forbløffende. Ikke bare har Høyre beholdt hele 93 prosent av sine egne velgere. Partiet har siden valget i 2009 spist 11 prosent av Aps og Venstres velgermasse, 7 prosent fra SV, 15 prosent fra KrF og 27 prosent av Frps velgere.

– Men samtidig ser vi at Frps oppslutning i august ligger høyt på flere målinger, selv om spriket er størst for dette partiet. Høyre framstår som det fremste og samlende opposisjonspartiet, og vinner derfor velgere som er misfornøyd med den sittende regjeringen, sier Aardal.

Til og med KrF og Venstre lekker til Høyre, og Aardal mener velgerne husker usikkerheten rundt disse partiene på borgerlig side i 2009. Og selv om de nå er mer positive til Frp i et regjeringsskifte, tror valgforskeren at Høyre framstår som et sikrere kort.

– Vi ser også at Ap holder stand etter 22. juli-rapporten, og de umiddelbare reaksjonene fra folket var at det store flertall er uenig i at Jens Stoltenberg, som nok har en sterk stilling, må gå, sier Aardal. Han tror den videre utviklingen avhenger av om opposisjonen klarer å klistre ansvar på regjeringen og Ap, eller om politiet står igjen med hovedansvaret.

Tallenes tale
Målingen til Opinion Perduco er tatt opp i perioden 14. til 20. august. Tusen personer er spurt på telefon om hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 77 prosent har avgitt partipreferanse som fordeler seg som vist i tabellen til venstre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.