Gå til sidens hovedinnhold

Erna vil kjeppjage korona-kriminelle: - Veldig skuffende

Hos Riksadvokaten legger de seg også i selen.

VESTERÅLEN (Nettavisen): Denne våren har regjeringen bladd opp milliarder i støtte til korona-rammede bedrifter.

Kompensasjonsordningen er basert på tillit, og det at noen har fått tilslag på uærlig vis, gjør statsminister Erna Solberg (H) forarget.

Se hele intervjuet med Erna Solberg øverst!

- Vi skal ta svindlerne

- Vi vet ikke hvor mange det dreier seg om, men vi vil slå ned på alle som svindler med statens midler. I dette tilfellet har vi laget en tillits-basert ordning som raskt skulle sikre bedrifter arbeidsplasser, sier hun til Nettavisen - og fortsetter:

- Men den er ikke uten kontroll: Både Nav og skattemyndighetene er styrket for å drive med etterkontroll på disse områdene. Vi skal ta de som svindler, forsikrer hun.

Les også: Milliardær Kristian Adolfsen vil flytte hjem - etter 38 år i Oslo

- Jeg er veldig skuffet

Statsministeren legger ikke skjul på at svindlerne gjør henne skuffet:

- Jeg er veldig skuffet av at i en tid hvor det er så stor grad av solidaritet og dugnadsånd i det norske samfunn, er det noen som forsøker å svindle til seg midler de ikke har rett på.

- Hva vil du si til dem?

- Vi skal slå ned på alle som svindler, men vi har vært opptatt av at pengene skal komme raskt ut for nettopp å sikre arbeidsplasser.

- Fengsel og bøter

- Hva slags straff kan svindlerne vente seg?

- Det er både fengselsstraff og bøter, og det må man være klar over: Å svindle staten og det offentlige er alvorlig.

Statsministeren var på sin jobbreise i Lofoten og Vesterålen innom Leknes, Bø, Sortland, Harstad, Andørja, Evenes og Ramsund.

Les også: - Korona-kriminalitet skal straffes

Nettavisen får opplyst at cirka 200 årsverk hos Skatteetaten er viet kontroll og oppfølging av korona-relaterte ordninger, fra saksbehandling før utbetaling til etterkontroll.

I tillegg samarbeider Skatteetaten med Økokrim og bankene, politiet, Nav, Tolletaten, og Arbeidstilsynet. Også tips fra publikum er kjærkomne.

Riksadvokaten kommer heller ikke til å henlegge noen av disse sakene som følge av mangel på kapasitet, får Nettavisen opplyst.

Se videointervju med Kristian Adolfsen her:

Kommentarer til denne saken