*Nettavisen* Nyheter.

Erna vil styrke arbeidet mot antisemittisme

I MOSKEEN: Statsminister Erna Solberg (H) møtte  forstander for Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, i trossamfunnets lokaler i Bergstien i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Vi må bekjempe holdningene som gjør at nesten hver tiende nordmann uttrykker antisemittisme, mener statsminister Erna Solberg (H).

16.02.15 19:12

Mandag besøkte hun Det Mosaiske Trossamfund for å vise sin støtte til norske jøder.

– Jeg er glad for å være her og vise min støtte til det jødiske samfunnet. Jødene er blitt plukket ut som et angrepsområde, sa Solberg da hun ankom trossamfunnets lokaler for samtaler med forstander Ervin Kohn mandag ettermiddag.

Etter møtet understreket Solberg at det vil være nødvendig med større fokus på sikkerhet framover.

– Vi må sørge for å skape et samfunn som inkluderer alle, et samfunn med mer tro på våre verdier enn på ekstreme holdninger, sa statsministeren.

Forebygging
Ervin Kohn mener det er viktig å diskutere hvordan holdningene vi har sett i Europa den siste tiden, kan forebygges.

– Det er ikke vanskelig å være mot terrorisme, men nå gjelder det å snakke om hvordan dette kan forebygges, understreker han.

– Er det jødiske samfunnet i Norge mer utsatt nå enn før hendelsene i Danmark i helgen?

– Nei, vi føler oss mer trygge nå fordi politiet har styrket beredskapen, sier Kohn til NTB.

Eget initiativ
Det var statsministeren selv som tok initiativet til samtalen etter helgens dramatiske hendelser i Danmark, opplyser statssekretær Sigbjørn Aanes til NTB.

Solberg ønsket blant annet å høre hvordan norske jøder opplever situasjonen akkurat nå.

- Mangefull kunnskap

Mangelfull kunnskap om jøder i det norske samfunnet var et av temaene Kohn tok opp med statsministeren.

– Jeg mener utdanningen er for dårlig. Undersøkelser viser at 12,5 prosent av den norske befolkningen har utpreget antisemittiske holdninger. Holocaust er nevnt i skolepensum, men jødisk historie er lite til stede. Dette er noe hver generasjon bør få innsikt i, sier Kohn til NTB.

Han er glad for at statsministeren tok turen til synagogen for å vise at hun «passer på jødene sine». Utenfor synagogen hadde også andre Oslo-borgere tatt turen for å legge ned blomster etter angrepene i København i helgen.

Vil fiendebilder til livs

Kohn mener jødenes stilling i Norge i dag utgjør et tankekors.

– Vi er knapt 1.300 jøder, noe som så vidt er nok til å bli kalt en minoritet. At det i det hele tatt finnes antisemittisme i dette landet, viser at antisemittisme ikke har noe med jøder å gjøre, sier han.

Under besøket påpekte statsministeren at det er viktig å komme fiendebildene i samfunnet til livs.

– Mennesker har lenge hatt for vane å danne seg fiendebilder av andre når noe skjer. Fremover skal regjeringen fortsette sitt arbeid mot hatytringer, blant annet gjennom nye holdningsundersøkelser. De øvrige sikkerhetsmessige vurderingene vil politiet og PST gjøre, sier Solberg.

Synagogen i Oslo er tidligere blitt angrepet, da det ble løsnet skudd mot bygningen i september 2006. Hendelser i Europa etter nyttår har ført til at nye tiltak diskuteres fortløpende.

– Vi har god dialog med kommunen og håper at veien ved synagogen kan bli permanent stengt for gjennomkjøring. Samtidig er det viktig å si at livet i synagogen fortsetter som normalt, sier Kohn.

Stenger gata

Byrådet stenger gata utenfor synagogen i Oslo for all gjennomgående trafikk i minst to år. Det melder NRK.

I første omgang blir det satt opp en bom. Gata skal stenges midlertidig i to år og kan deretter bli stengt permanent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag