Statsminister Erna Solberg var blant passasjerene som ble stående brannfast i Stavanger etter storbrannen tirsdag ettermiddag. Nå får hun både råd og kritikk etter å ha bedt om tips til fastfood på kjøreturen til Oslo.

Solberg har i dag deltatt på åpningen av Johan Sverdrup i Nordsjøen og var på vei hjem til Oslo via Stavanger da brannen oppsto. Dermed blir statsministeren tvunget til å ta veien fatt for å komme seg hjem.

På Twitter ber hun om råd til hvor hun kan spise god fastfood under kjøreturen.

– Da ble vi brannfast etter Johan Sverdrup åpning. Nå blir det kjøring fra Stavanger til Oslo. Så nå lurer vi - hva er beste fastfood sted på veien? skriver statsministeren.

Les også: Flytrafikken stanses og 300 biler er ødelagt etter kraftig brann

Blandede reaksjoner

Det var en melding som ikke falt i god jord lokalt. Aps fylkesordfører Marianne Chesak mener det er en upassende twitter-melding fra landets statsminister, når en så alvorlig brann er bakteppet. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Les også: Billige politiske poenger etter statsministerens fastfood-tweet

Flere av hennes følgere kommer med forslag til spisestedet, som varierer fra burgersjapper til lokale kafeer, mens andre synes det er umusikalsk av statsministeren å spørre om fastfood mens brannen fremdeles raser.

Kjendisadvokat Brynjar Meling er blant kritikerne, men han er ikke alene.

– En brannkatasrofe av dimensjoner. Og statsministeren må kjøre til Oslo. Og hun er opptatt av dette? spør Meling oppgitt.

– En flyplass er stengt, et hotell et evakuert og et P-hus står i flammer. Ketsjup og sennep på fastfooden statsminister? spør en annen bruker.

Spiste en «Blå»

Til slutt skal Solberg ha spist en hamburger med blåmuggost ved Valand Burger & Grill mellom Mandal og Kristiansand, ifølge Lindesnes avis.

– Jeg ble sjokkert da jeg så henne. Statsministeren kom plutselig inn i restauranten rundt klokken halv ni på kvelden, sier innehaver Hejar Abdulrahman.

– Med en gang hun kom inn døren sa hun at hun bille ha en «Blå», altså en hamburger med blåmuggost. Så jeg tror hun har fått noen anbefalinger.

Abdulrahman sier han hadde lyst til å be om et bilde med statsministeren, men at han var usikker på om dette var greit å spørre om.

Toget utsolgt

Statsministeren var ikke alene om å ønske seg tilbake til Oslo etter brannkatastrofen, men de som ønsker å ta toget må smøre seg med tålmodighet.

Billettene til nattoget fra Stavanger tirsdag kveld med ankomst Oslo onsdag morgen, er utsolgt, opplyser Go-Ahead Norge til Stavanger Aftenblad.

– Avgangen er helt utsolgt, men det er ledige billetter å få tak i på avgangene onsdag morgen, sier pressekontakt Ole Jakobsen i togselskapet til avisa.

Nødetatene fikk først melding om brannen ved 15.30-tiden. Ved 21-tiden brant det fortsatt i parkeringshuset over flere etasjer i parkeringsanlegget, men i løpet av kvelden har brannen dempet seg noe.

Røykdykkerne har på grunn av fare for bygningskollaps trukket seg ut av parkeringshuset. Avdelingsleder og stabsmedlem ved Rogaland brann og redning IKS, Frode Strøm, sier at brannvesenet driver en defensiv slokking, siden bygget har fått store skader og at det er fare for at det raser sammen.

– Det kan ta mange, mange timer å slokke brannen. Problemet er å komme til, siden vi må gjøre en såpass defensiv slokking, sier han.

Ifølge politiet har det ikke kommet meldinger om at mennesker har blitt skadd i brannen.

Brannrobot på vei

Brannmannskapene har i løpet av kvelden fått god slokkeeffekt ved å bruke skumvæske, og brannen har dempet seg en del. De har likevel problemer med å nå lenger inn i parkeringsbygget med slokkemetodene de benytter.

Brannvesenet har derfor rekvirert en slokkerobot, som blir fraktet med fly fra Oslo i løpet av kvelden.

Verken politi eller brannvesen vil si hvor mange biler som er ødelagt i brannen, men har opplyst at det er snakk om flere titalls biler. Ifølge Stavanger Aftenblad er det snakk om flere hundre biler.

Stans i flytrafikken

Det er i parkeringshus P1 ved «Kiss and fly»-området på flyplassen som står i flammer. Avinor opplyser til NRK at det er over 3.000 parkeringsplasser i parkeringshuset, som var bortimot fullt da brannen startet.

Det er Apcoa Parking, tidligere Europark, som drifter parkeringshuset.

Tirsdag ettermiddag stanset Avinor flytrafikken på grunn av at brannmannskapene som er ansatt ved flyplassen, bistår i slokkingsarbeidet. Alle flygningene på flyplassen var kansellert tirsdag kveld.

Det er ikke kjent når flytrafikken vil starte opp igjen onsdag morgen.

Ved 16.30-tiden opplyste politiet at gjester ved Scandic hotell er evakuert til terminalbygget på Stavanger lufthavn som følge av brannen. Hotellet ligger like ved bygget.

Evakuerte fra Scandic hotell og reisende på flyplassen ble tirsdag kveld transportert til et Atlantic hotell i Stavanger sentrum for innlosjering og registrering.

Krisestab i Sola kommune

Det var ved 15.30-tiden at politiet fikk melding fra en privatperson om at det brant i elbil i parkeringshuset. Det er ikke bekreftet at brannen startet i elbilen.

Sola kommune har satt krisestab i forbindelse med brannen på lufthavnen og har tett dialog med redningsetatene.

Nødetatene har mange ressurser på stedet, blant annet er det mellom 50 og 60 brannmannskaper på stedet. Det er også opprettet en sperrepost på vei inn til flyplassen.

Politiet og brannvesenet har oppfordret beboere i området til å lukke vinduene på grunn av røyk fra brannen.

– Dette er farlig røyk blant annet på grunn av plaststoffer, drivstoff og batterier i bilene som brenner, opplyser Rogaland brann og redning IKS.

De har videre bedt om at folk ikke kjører til og fra flyplassen.

Brannen kraftig redusert

Sent tirsdag kveld kommer meldingen om at brannen og røykutviklingen ved Stavanger lufthavn er kraftig redusert, og alle reisende og evakuerte er fraktet bort fra flyplassen, opplyser politiet.

– Nå er det bare noen små branntilløp som gjenstår, sier operasjonsleder Helen Rygg Ims i Sørvest politidistrikt til NTB ved 21.30-tiden.

Hun opplyser videre at alle de reisende på Stavanger lufthavn og de evakuerte gjestene ved Scandic hotell, er fraktet bort fra lufthavnen.

Reiseselskapet Kolumbus opplyser til Stavanger Aftenblad at de har fraktet 1.700 passasjerer med buss fra flyplassen.

Avdelingsleder og stabsmedlem ved Rogaland brann og redning IKS, Frode Strøm, fortalte tidligere tirsdag kveld at brannmannskapene i løpet av kvelden har fått god slokkeeffekt ved å bruke skumvæske, og at brannen har dempet seg en del.

I tillegg har deler av brannmannskaper startet å rive deler av parkeringshuset for å komme bedre til i slokkingsarbeidet.