Ernas fem krav til SV

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Slik vil Høyre gjøre ungdomsskolen bedre.

08.05.10 19:54

Oslo (ANB): - De første fem årene med rødgrønt styre har handlet om å beskrive og utrede på nytt det vi allerede visste om skolen. Nå krever vi handling fra kunnskapsminister Kristin Halvorsen, sier Høyre-leder Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi trenger ikke en kunnskapsminister med lavere ambisjoner for barna, enn det barna har for seg selv, sier Solberg.

- Og et kunnskapsløft for dagens elever krever et kunnskapsløft for dagens lærere, legger hun til foran helgens landsmøte i Høyre.

Bedre tilpasning
Erna Solberg mener at den norske skolen i liten grad tilpasser opplæringen til den enkelte elevs forutsetninger og behov, særlig i ungdomsskolen.

- Det fører til at norsk skole i stor grad reproduserer og forsterker sosiale forskjeller. Kristin Halvorsen må bli konkret på hva hun mener med tilpasset opplæring og hvordan hun vil realisere den. Elever må ha rett til å oppleve mestring ut fra eget nivå, sier Solberg.

- Meldingen må gi svar på hvordan skolen skal gi mer praktisk teoriopplæring for de som trenger det og større utfordringer for de som er ekstra flinke i et fag, sier Solberg og spør hva Kristin Halvorsen mener om nivådifferensiering.

Hjelpe guttene
Solberg peker på at ungdomsskolen i hovedsak er bygget opp på samme måte i dag som ved innføringen på 70-tallet.

- I stor grad skal elevene sitte rolig og lære. Dette fungerer dårlig for mange gutter, sier Solberg

Hun etterlyser strategier for å løfte guttenes læring i norsk, engelsk og matematikk. Høyre-lederen vil ha en etter- og videreutdanningspakke for dagens lærere i ungdomsskolen med spesialisering for trinn 1-7 og 5-10.

Være lærere
Erna Solberg er også opptatt av at lærerne må få være lærere.

- Åtte av ti nye årsverk går til alt annet enn undervisning, sier Solberg.

Hun peker på at ungdomsskolen blir neddynget av tverrfaglige handlingsplaner.

- Norge har høyest lærertetthet i OECD, men lite effektiv tid til undervisning og oppfølging av elevene, sier Solberg.

Hun viser til at Norge snart et det eneste landet i Europa som bare har ett obligatorisk fremmedspråk. Høyre vil ha to fremmedspråk i ungdomsskolen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.