Se videointervju med Erna Solberg:

STORTINGET (Nettavisen): For 100 dager siden var Erna Solbergs tid som statsminister over, etter åtte år som landets leder. Men nå vil hun kjempe seg tilbake til makta.

- Jeg savner det jo av og til, forteller Solberg.

Nettavisen møter Høyre-lederen på Stortinget, der hun er i full sving med sin nye hverdag som opposisjonsleder.

- Er det bittert å tenke på at valgseieren glapp?

- Man kan ikke bruke tid på bitterhet i politikken, du må se fremover. Det er vel heller ingen annen regjering som har fått en tredje periode i Norge etter krigen, påpeker hun.

Les også: Massiv strømsmell for Støre: - Vokser i omfang dag for dag

Statsminister-comeback?

Solberg legger ikke skjul på at hennes store mål er å få Jonas Gahr Støre (Ap) ut av regjeringskontorene igjen. Neste mulighet er i stortingsvalget om fire år.

- Så nå er målet å bli statsminister igjen?

- Det er jo målet, og jeg må planlegge med tanke på det. Er man partileder i Høyre må man ha som mål å bli statsminister, sier hun.

Nylig varslet Solberg valgkomiteen i Høyre om at hun ønsker gjenvalg som Høyre-leder på partiets landsmøte i april, etter 18 år som partileder.

- Jeg har motivasjon og lysten, og er sulten etter å fortsette, bedyrer Solberg.

- Stiller du som statsministerkandidat i 2025?

- Nå stiller jeg til valg som Høyre-leder for den perioden det skal velges for, i ett eller to år, men i det tenker jeg også at jeg skal stille i 2025 - det er planen, avslører hun.

Les også: Erna Solberg tar gjenvalg som Høyre-leder

- Gresset kan se grønnere ut

Det gikk uansett ikke helt etter planen i stortingsvalget i fjor høst, da Høyre endte med et historisk lavt resultat på 20,4 prosent. Et valgresultatet som står i sterk kontrast til oppslutningen partiet nå får på de nasjonale meningsmålingene.

I Nettavisens ferske januarmåling fra Sentio, får Høyre et resultat på 25,6 prosent, og er dermed igjen landets største parti.

- Jeg tenker at det er veldig hyggelig. Det er sikkert sammensatte årsaker til det, men jeg tror kanskje velgerne klarer å se forskjellen mellom dagens regjering og den forrige regjeringen, og at det gir et positivt bilde av oss, sier Solberg.

- Men oppturen kom jo litt for sent?

- Absolutt, men samtidig i en valgkamp kan gresset se grønnere ut på den andre siden. Etter åtte år kan det være enkelt å liste opp alt som er feil, og alt som andre mener de kan gjøre bedre. Men så har de prøvd seg litt, og så blir det kanskje ikke helt som velgerne har forventet, sier hun.

- Nytt forslag hver tredje dag

For mens Høyre fosser fram, faller både Arbeiderpartiet og Senterpartiet som en stein i Nettavisens januarmåling. Arbeiderpartiet går mest tilbake, til et resultat på 22,3 prosent - og Senterpartiet får et historisk lavt resultat på 9,3 prosent.

Det skjer samtidig som regjeringen må håndtere både en strømkrise og en koronakrise, i tillegg til striden rundt ansettelsen av ny sentralbanksjef.

- Jeg tror de sliter på grunn av måten de har taklet noen av de vanskelige sakene, sier Solberg, og utdyper:

- Når det gjelder strøm så kommer de med et nytt forslag hver tredje-fjerde dag. Før jul ba vi om løsninger for frivillighet og for små og store bedrifter som hadde ekstraordinære høyre strømutgifter, og først hadde de ingen forslag. Men så har de kommet ett og ett steg etter hvert.

Hun sier samtidig at hun har forståelse for at det er vanskelige og krevende saker.

- Men det virker ikke som om de setter seg ned og gjør en helhetsvurdering. Vi har en finansminister som bruker mer tid på fylkeskommuner enn han egentlig bruker på de store strukturelle utfordringene i norsk økonomi, hevder Solberg.

Les også: Støres 100-dagersplan: Sliter med å innfri løftene

- Jeg gir ikke terningkast

Solberg, som selv ledet Norges pandemihåndtering i halvannet år, er heller ikke fornøyd med den nye regjeringens håndtering av koronakrisen.

- Det blir ikke helhetlig nok, og så kommer de ofte på banen etter et betydelig press. Det kommer litt stykkevis og delt, sier hun.

Hun trekker også fram lærerspesialistordningen, som skulle hjelpe elever med skrive- og lesevansker, men som regjeringen har tatt bort.

- Det er mange sånne strukturelle tingene som jeg synes er største utfordring med regjeringen, fordi at dette går på de langsiktige utfordringene i Norge og som sørger for at flest mulig kommer seg gjennom utdanningsløpet og inn i arbeidslivet.

- Hvis du skulle gi regjeringen et terningkast, hva ville det vært?

- Det deltar ikke jeg i, og gir dem ikke terningkast. Jeg er mest opptatt av at de går i feil retning i en del av politikken, og at vi er uenig i en del av sakene, sier Solberg.

Les også: 100 dager etter valget: Velgerne gir regjeringen knallhard dom

Se video: Dette savner hun mest ved å være statsminister:

Slik vil hun vinne valget

Den tidligere statsministeren legger nå planen for å vinne tilbake regjeringsmakta. Til Nettavisen forteller hun om sakene hun og Høyre vil fokusere på framover for å nå målet.

- Det viktigste er at vi har de riktige svarene på hva folk opplever som utfordringene i 2025. De utfordringene kommer til å være annerledes enn i 2021 og i 2017, så det kommer også til å være andre saker på dagsorden, sier Solberg.

Les også: Torsdag protesterer hele Norge mot strømprisene - Trond har løsningen

Hun tror imidlertid de langsiktige utfordringene vil være de samme framover, og mener de viktigste sakene blir å skape flere arbeidsplasser og inkludere flere.

- Vi kommer til å måtte jobbe mye med kunnskap og kompetanse, fordi vi skal leve av folks hoder og kompetanse i fremtiden - og hvordan vi foredler våre naturressurser, sier Solberg, og viser til at vi skal gjennom en transformasjon i olje- og gassnæringen.

- Vi skal fortsatt ha aktivitet, men vi skal samtidig ha en grønn omstilling og klare de nye tingene. Men vi kan ikke bare erstatte én jobb i oljenæringen med en annen jobb, men kanskje to for å kunne opprettholde velferdsnivået vårt, sier hun.

Her er Solberg viktigste saker:

  • Skape flere arbeidsplasser
  • Inkludere flere i arbeidslivet
  • Den grønne omstillingen
  • Sikre folks privatøkonomi
  • Kompetanseutvikling

- Helheten er viktig

Solberg mener det grunnleggende blir å sikre folks privatøkonomi, fordi hun tror det vil bli mer privatøkonomiske utfordringer de neste årene.

- Det vil sannsynligvis være litt større rom for de som skjønner at man bør holde litt igjen i offentlig sektor, og som bidrar til at folk kan klare seg økonomisk med litt lavere skatter, sier Solberg, og legger til:

- Helheten er viktig, og det folk i Norge først og fremst trenger er en sikker jobb og en sikker økonomi som gjør at du kan betale dine egne regninger. Og så har vi massevis med annen politikk vi skal jobbe med.

- Så dere har en god plan for hvordan dere skal få Støre ut av regjeringskontorene?

- Vi har en god plan på hvordan vi skal løse utfordringene, og så må vi jobbe med å få folk med oss på vår historiefortelling om hva som er utfordringen i Norge, sier hun.

Les også: 100 dager siden valget - her er dommen fra rivalene

Vil ha ny borgerlig samling

Solberg øyner nå også håp for en ny borgerlig firepartiregjering, etter at de tidligere regjeringspartnerne manglet bare to mandater i Nettavisens januarmåling.

- Det er ganske tett på et flertall på borgerlig side, og det er lenge siden. Men det er lenge til valget, og det vet jeg veldig godt, sier Solberg, og ler.

- Vil du ha med alle de borgerlige partiene i et nytt regjeringsalternativ om fire år?

- Jeg mener vi må ha med alle de borgerlige partiene for å kunne ha borgerlig politikk. Det betyr at vårt mål er å jobbe med alle de fire partiene, for det er det mest naturlige regjeringsalternativet på borgerlig side. Så må vi på en eller annen måte finne en samarbeidsplattform for å få gjennomført politikk, sier hun.

Les også: Konsulent-boom ved oppløsning av Viken: - Parodien er komplett

- Hva med Frp, det gikk jo ikke så bra sist?

- Det gikk bra lenge, de satt i regjering i 6,5 år før de gikk ut. Jeg håper jo at de ønsker å komme inn igjen i et regjeringssamarbeid. Men det er lite realistisk at Høyre og Frp får rent flertall, så de må regne med å samarbeide med flere, påpeker Solberg.

- Har et klart råd til Støre

Selv om hun ønsker å bli statsminister igjen, er det også noen fordeler å ikke være det, kan hun fortelle:

- Det er jo mye roligere enn da jeg var statsminister. Særlig fordi vi har en pandemi, så gjør vi jo mindre de tingene jeg gjorde da jeg var i opposisjon tidligere. Vi reiser mindre og er mye på teams, sier Solberg.

- Men du har vel fått mer fritid?

- Ja, og jeg kan si ja til flere venner som inviterer. Det måtte du nesten ha åtte ukers varsel på som statsminister om du skulle klare å presse noe inn i boken. Nå har jeg faktisk fri, smiler hun, og legger likevel til:

- Men hvis du måler det opp mot å være statsminister, så ville jeg heller vært det.

- Har du et råd til Støre nå som det stormer så mye rundt ham?

- Få nok søvn, sier Solberg raskt, og ler godt.

- Er du egentlig litt glad for at du slipper å stå i alle disse krisene nå?

- Nei, jeg skule gjerne gjort det. Jeg liker utfordringer.