RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ESA: - Dropp avgiftskrav ved lån av utenlandsk bil

Brussel (NTB): Låner du en utenlandsk bil i Norge, kan det koste skjorta hvis du blir tatt. Det er diskriminerende, mener ESA, som sier Norge må endre praksisen.

Så fort en person bosatt i Norge setter seg bak rattet på en utenlandskregistrert bil, mener nemlig den norske staten at det skal betales full engangsavgift, som om bilen skulle importeres. Dermed kan det koste skjorta og vel så det, dersom du låner bil av den svenske naboen eller når du får familiebesøk fra Tyskland.

Ettersom det ikke kreves noen tilsvarende avgift når du låner en norskregistrert bil, mener EFTAs overvåkingsorgan ESA at praksisen er diskriminerende. ESA mener det hindrer fri bevegelse av kapital dersom et lån mellom to EØS-borgere fører til krav om full avgift. Det er dermed et brudd på EØS-avtalen.

Norge må derfor endre avgiftsreglene ved lån av EØS-registrerte biler, konkluderer ESA i en såkalt grunngitt uttalelse fredag. Hvis Norge ikke følger opp dette innen to måneder, kan saken havne i EFTA-domstolen.

Vurderingen omfatter lån av bil mellom privatpersoner. ESA forholder seg kun til EØS-relaterte forhold, og uttalelsen dekker dermed ikke lån av biler registrert i land utenfor EØS. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere