RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ESA skal undersøke Hurtigruten på ny


Hurtigruteskipet Richard With legger til kai i Tromsø. Arkivfoto:
Hurtigruteskipet Richard With legger til kai i Tromsø. Arkivfoto: Foto: Jan-morten Bjørnbakk (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
EFTAs overvåkingsorgan ESA skal undersøke om Hurtigruten har fått for mye betalt for tjenester selskapet utfører for det offentlige.

Dette omfatter kontrakten med norske myndigheter for perioden 2012-2019, og ESA har mottatt to klager. Klagerne hevder blant annet at Hurtigruten mottar betydelig mer støtte enn i forrige kontraktsperiode, og at Hurtigruten mottar kompensasjon for passasjerplasser som skulle inngått i det offentlige transporttilbudet, men som isteden selges til cruisepassasjerer, opplyser ESA onsdag.

– ESA har besluttet å åpne en formell undersøkelse for å avklare om Hurtigruten er blitt overkompensert i strid med reglene for offentlig støtte i EØS-avtalen. ESA vil også undersøke om alle som ønsker å reise med Hurtigruten, har reell tilgang til det offentlige transporttilbudet, sier ESA-president Sven Erik Svedman.

Beslutningen om å åpne formell undersøkelse betyr ikke at ESA har konkludert i saken, blir det understreket.

I 2011 konkluderte ESA med at Hurtigruten hadde mottatt ulovlig statsstøtte. Den gangen dreide det seg om en ekstrabevilgning fra staten i 2008 på 181 millioner kroner som overvåkingsorganet mente var i strid med EØS-avtalen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere