RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ESA truer med å innføre norsk «kupass»

Oslo (NTB): EFTAs overvåkingsorgan ESA truer med å innføre et eget «pass» for norske storfe hvis ikke det ryddes opp i alle feil og mangler i det norske Husdyrregisteret.

Ifølge Nationen er mange norske kuer feilregistrert i Husdyrregisteret, som skal ha minst 25.000 mangler og feilregistreringer. Selv om Mattilsynet jobber på spreng for å rydde opp, er ESAs tålmodighet i ferd med å renne ut, og overvåkingsorganet truer både med sanksjoner og innføring av et «kupass».

Husdyrregisteret ble opprettet etter et EU-direktiv i kjølvannet av utbruddet av kugalskap. Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å ha et sentralt individregister for storfe. I bunnen for registeret ligger det at myndighetene mener at god datakvalitet er en forutsetning for sporbarhetsarbeid ved utbrudd av alvorlige smittsomme dyresykdommer og enkelte matbårne sykdommer hos mennesker.

- Vi har faktisk hatt besøk fra ESA der vi har fått påpakninger om at våre systemer er for dårlige. Og at vi må få bedring, ellers blir vi pålagt at alle dyr må ha sitt eget helsepass, som på hund og hest, sier Paul Skjaker, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Noen bønder har opplevd at de ikke får slaktet dyr de har på båsen fordi registeret sier at dyret ikke finnes. 

Skjaker opplyser at Mattilsynet jobber med å fjerne feilene, og at antallet feil er halvert siden mai. Han har derfor godt håp om å unngå ESA-reaksjoner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere