RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alexander Winger/Nettavisen

Eskil Pedersen: - Norge, nå trenger vi dere igjen

Sist oppdatert:
AUF-lederen mener rettssaken mot Anders Behring Breivik er nasjonens neste store test.

Eskil Pedersen skriver i et blogginnlegg at både den norske nasjonen og dens innbyggere er blitt testet siden terrorangrepet på Utøya 22. juli. Nå ber han om medmenneskelighet og samme engasjement som ble vist etter terrorhandlingene i fjor.

- De fryktelige første dagene, vår politiske og folkelige reaksjon, fengslingsmøtene, tilregnelighetsspørsmålet og mediedekningen er eksempler på hvordan nasjonen gjentatte ganger er blitt testet. Jeg mener vi har bestått dem. 16. april starter rettssaken. En rettssak vi ikke har sett maken til i vårt lands historie. Igjen blir vi satt på prøve. Også denne gang må vi bestå, skriver Pedersen på sin blogg.

Grusomhetene kommer opp igjen
AUF-lederen skriver at det nå er gått åtte måneder siden massemorderen drepte 77 uerstattelige mennesker på Utøya og i regjeringskvartalet.

- Åtte måneder kan føles lenge for noen. Og vi som var der merker godt at samfunnet har gått videre. 22. juli omtales på en annen måte, det er litt lettere å snakke om, Norge har til en viss grad vent seg til tanken om hendelsene som utspant seg den fredagen i fellesferien. Samtidig er åtte måneder for mange av oss som sto midt oppe i det, ikke spesielt lang tid. Og under rettssaken vil grusomhetene igjen komme til overflaten, og de åtte månedene, som også har leget våre sår vil fordunste: vi vil bli dratt tilbake til den forferdelige dagen i fjor sommer, skriver han.

Les også: Her skal Brevik dømmes

Vil skjerme de nærest berørte
Pedersen ber derfor hele nasjonens innbyggere om å fokusere på det gode, ikke det onde. I tillegg håper han det tas hensyn til de nærest berørte.

- De nærest berørte av 22. juli har ulike behov. Noen vil skjermes for å kunne konsentrere seg om skole og arbeid. Andre ønsker å få med seg mye av rettssaken for å finne ro og for å kunne gå videre. Det viktigste vi sammen kan gjøre de 10 ukene rettssaken pågår tror jeg er å se hverandre og huske på hva som gjorde Norges terrorreaksjon unik: Et fokus på det gode, ikke det onde, skriver Pedersen.

Gruer seg til forklaring
Til Nettavisen utdyper AUF-Lederen:

- Jeg skal være til stede i rettssalen på mandag og under Utøya-delen i starten av mai. Utover det må jeg ta en personlig vurdering i forhold til om jeg kommer til å være på tinghuset. Det blir spesielt å være i samme rom som gjerningsmannen, sier Pedersen.

Han mener det tøffeste i rettssaken blir å høre på forklaringen til gjerningsmannen.

- Den tror jeg kommer til å sette oss alle på prøve, men uansett hvor hardt det blir så har vi vært gjennom tøffere ting før, sier Pedersen.

- Er du bekymret for medienes håndtering av de nærest berørte?

- Jeg håper og tror mediene kommer til å vise varsomhet og huske på at de samme type reglene gjelder i disse ti ukene som rett etter 22. juli. Jeg mener ikke at man skal la vær å intervjue, men huske på at mange av de opplevde Utøya kommer til å bli dratt tilbake til 22. juli når rettssaken starter, sier han.

Pedersen minner samtidig om at ingen må føle plikt til å være til stede under rettssaken.

- Mange hundre av de fornærmede er unge og går på skole. Ingen skal føle at de må være til stede under rettssaken, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere