*Nettavisen* Nyheter.

Eskil Pedersen: Viktig å huske det som fungerte

Oslo (NTB): Kommisjonens rapport er trist og vond lesning for AUF-leder Eskil Pedersen. Men han er også opptatt av det som faktisk fungerte 22. juli i fjor: Helsehjelpen de overlevende fikk.

- Det er viktig å se helheten i det kommisjonen kommer med. Når vi skal lære av dem som skjedde 22. juli er det viktig at vi ikke går rundt og tror at ingenting fungerte, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB.

22. juli-kommisjonen leverte mandag en rapport som i det store bekreftet de vondeste mistankene. Politiet kunne vært på Utøya og pågrepet Anders Behring Breivik lenge før. Da ville liv vært reddet, basert på at rundt 20 personer ble skutt de siste 20 minuttene før pågripelsen.

- Men helseberedskapen, som alle andre dager i året får mye kjeft, fungerte veldig godt. Av dem som fikk hjelp på sykehus overlevde alle bortsett fra én, sier Pedersen.

22. juli-kommisjonen får ikke fullrost det norske helsevesenets innsats for overlevende og pårørende etter terrorangrepene. Den medisinske akutthjelpen lå på et toppnivå i internasjonal sammenheng. Av de 31 som ble lagt inn på Oslo universitetssykehus overlevde 30 tross omfattende skader. Seks sykehus, en legevakt fordelt på tre helseregioner og like mange kommuner.

- Vi kan ikke gå tilbake i tid for å gjøre om på det som har skjedd. Det beste vi kan gjøre er å ta lærdom og iverksette de tiltakene som kommisjonen foreslår, sier han.(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.