HOKKSUND: I oktober i fjor ble fem mennesker drept med stikkvåpen i Kongsberg. 38-åringen Espen Andersen Bråthen er siktet for handlingen.

Det er til sammen 24 fornærmede i saken. I tillegg til de drepte er det tre skadde og 16 som er blitt utsatt for forsøk på drap, forsøk på kroppsskade og trusler.

For første gang er det også offentlig kjent at Bråthen erkjenner straffskyld. Dette kom frem under fengslingsmøtet i Hokksund onsdag.

- Min klient sier han angrer, han erkjenner også straffskyld, sier forsvarer Fredrik Neumann til Drammens Tidende.

Les også: Dette er ofrene etter Kongsberg-drapene

Politiet: - Gjentakelsesfare

I fengslingskjennelsen står det at siktede angrer veldig på handlingene. Videre står det:

«Siktede uttaler for første gang i fengslingsmøtet at han angrer på handlingene han har utført og at det var et engangstilfelle.

Påtalemyndigheten ba om en forlengelse av varetektsfengslingen med åtte nye uker og fikk rettens medhold i dette. Retten begrunner blant annet avgjørelsen med det siktelsen gjelder svært alvorlige forhold og opplysninger om siktedes helse.

Det er tidligere kjent at Bråthen har erkjent de faktiske forholdene for drapene i Kongsberg.

- Vi mener det er gjentakelsesfare, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit etter fengslingsmøtet.

- Samtidig er det på det rene at Bråthen er underlagt tvungen psykisk helsevern og at han også vil være det fremover i tid. Vi mener likevel det er viktig med en varetektkjennelse for å ha det som en sikring i bakkant av det tvungne helsevernet, fortsetter Kostveit.

Den siktede 38-åringen har siden han ble pågrepet i oktober i fjor vært innlagt på Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark.

Les også: Skremte naboer fjernet ringeklokker og navneskilt fra dørene

Ved tidligere anledninger har Bråthen samtykket til varetektsfengslingene, og de har blitt foretatt med såkalt kontorforretning. Det er enkelt forklart at ingen av partene fysisk møter i retten, men sender over dokumenter i saken og argumenter for sitt syn og lar en dommer avgjøre fengslingsspørsmålet.

Uenig med politiet

Men denne gangen foregikk fengslingsmøtet med oppmøte. Bråthen selv ble eskortert ut og inn av rettssalen av politivakter.

Les også: Politimannen Rigoberto Villarroel: - Jeg var blant de heldige. Fem personer var blitt drept

Den drapssiktede mannen samtykket heller ikke til forlenget fengsling og ville løslates.

- Jeg har anført at jeg mener at det ikke er gjentagelsesfare. Det samme sier han selv, forteller Neumann etter fengslingsmøtet.

Les også: Stod ansikt til ansikt med drapsmannen: Joanne McGregor: - Det er rart å tenke på de døde. Jeg sliter med å ta det innover meg

Bråthen la også selv frem sine argumenter for retten i rolige og tydelige ordelag, men hva han uttalte kan ikke gjengis da det er referatforbud fra fengslingsmøter.

I saken jobber også tre rettsoppnevnte psykiatere med å ferdigstille en rapport som vil slå fast om den drapssiktede mannen var strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspunktet.

Rapport ble utsatt

Rapporten skulle egentlig vært klar 1. februar, men innsyn Nettavisen har fått viser at de sakkyndige har fått utsatt frist til 16. februar.

«De sakkyndige er i avslutningen av arbeidet med erklæringen. Det er en krevende sak med et omfattende materiale, hvor det stadig har dukket opp nye dokumenter», skrev sakkyndig psykiater Helge Haugerud til retten.

I en foreløpig undersøkelse i 2020 ble siktede vurdert til fortsatt å ha diagnosen paranoid schizofreni.

Politiet bekrefter også til Drammens Tidende at de nesten er ferdig med drapsetterforskningen. Tidligere er det blitt kjent at de har saumfaret Youtube- og Netflix-bruken til Bråthen.

I kjennelsen går det også frem at etterforskningen skal være avsluttet innen 1. mars. Det gjenstår også gjennomføring av en rekonstruksjon av skyting med tilsvarende bue og piler som Bråthen brukte til å angripe andre ofre drapskvelden.

- Vi er så godt som ferdig, men vi venter på noen våpentekniske rapporter rundt bruken av pil og bue, sier politiinspektør Skei Kostveit.

Rettssaken mot Bråthen er forhåndsberammet til 11. mai.