Oppropet «Great Barrington Declaration» tar til orde for å bygge flokkimmunitet ved å la viruset spre seg fritt, mens personer i risikogruppen isoleres innendørs, skriver NRK.

Over 500.000 personer har signert oppropet. Blant dem er 28.400 leger og 10.300 medisin- og folkehelseforskere. Lege og radiolog Per Mathisen på Sørlandet Sykehus, tidligere redaktør Charlotte Haug i Tidsskriftet for Den norske legeforening og tidligere kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand kommune er blant dem som har skrevet under.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Tidligere i uka gikk WHO-sjef Tedros Ghebreyesus ut og advarte mot en slik strategi. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er av samme oppfatning.

Helseministeren var helt tydelig på at Norge styrker samarbeidet med organisasjonen:


– Det er åpenbart at man ikke klarer å beskytte en enkelt aldersgruppe fullt og helt. All erfaring tilsier at smitten sprer seg fra yngre til eldre når smittepresset i samfunnet blir stort nok. Vi har for eksempel sett at ansatte ved sykehjem og sykehus kan smitte beboere og pasienter, rett og slett fordi de er smitteførende før de selv merker at de har symptomer, sier Nakstad til NRK.

– Det vil også være uetisk å låse inne alle eldre og isolere dem i større grad enn i dag, fortsetter han.

Inntil nylig var det mulig å se hvem som har signert oppropet. Ifølge The Independent har flere skrevet under med falske navn som «Dr Person Fakename», «Dr Johnny Fartpants» og «Mr Banana Rama».

(©NTB)