Et annet Amsterdam

Kveldslyset skaper stemning over en av Amsterdams mange broer.

Kveldslyset skaper stemning over en av Amsterdams mange broer. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

Det er lenge siden Amsterdam var frihavn for mennesker på flukt for sin overbevisning, men likevel er mye ved det gamle.

26.07.12 13:44

Følg oss på FACEBOOK

Døren er knapt synlig i det unnselige, smale smuget inn fra hovedåren Nieuwezijds Voorburgwal. Jeg snubler faktisk i den lille murtrappen som leder opp til den anonyme døren, som leder til The Supper Club. Et knøtt lite dørskilt forteller oss at vi er fremme.

En mann i slutten av 50-årene, kledelig ubarbert og grovt bygget i en sort tunika som strekker seg til knærne, tar oss imot. På hver side av hornbrillene i retrostil, under en glattbarbert isse, dingler tre–fire centimeter lange gummidildoer. Det virker som en noe infantil tildragelse, et pek myntet på besøkende som vil ha bildet av Amsterdam som syndens pøl bekreftet.
– Velkommen inn, pludrer han vennlig, og viser vei ned i baren i underetasjen.
På veien støter vi på et eldre amerikansk ektepar, som ikke tør ta skrittet helt inn i det sjokkrøde lokalet, men holder seg på betryggende avstand i garderoben.
– Så du de brillene. Og sjekk de stengene der inne, de er garantert myntet på strippere, sier fruen noe oppjaget og legger armene i kors som i protest.
Det virker som hun angrer seg, at hele besøket til denne amoralske byen var en dårlig idé. At Amsterdam er mye verre enn det bildet som ble tegnet av den hjemme i familiens lune, konservative skjød. Litt vovete, ja liberal kanskje, men dette?
Innerst i lokalet slanger seks par seg på ditto sjeselonger, men med klærne på. Og stripperne dukker aldri opp, selv om farge- og musikkvalg bærer bud om at noe syndig er på gang. Til slutt våger også amerikanerne seg inn og bestiller en drink hos den noe überkule barmannen.

– Følg meg, roper plutselig verten med dildoene fra den opphøyde trappen bak baren, og de rundt tretti gjestene som denne kvelden har satt seg fore å innta et femretters måltid i The Supper Club, følger lydig med opp til restauranten. Der benker vi oss parvis på madrassene som ligger langsetter en meterhøy avsats.
I øyekroken ser jeg at amerikanerne sliter med å finne seg til rette på den hvite skaimadrassen, men de lykkes til slutt etter at dressjakke og lakksko er tatt av. De yngre blant oss breier seg raskt på plass, og det går ikke lang tid før sjampanjen er levert. Lysene dempes, og forventningen stiger, både til maten og til at noe annet og mer vågalt skal skje denne lumre torsdagskvelden.
Nå er ikke lenger The Supper Club bare et typisk fenomen for den hollandske hovedstaden, men et restaurant- og klubbkonsept eksportert til flere storbyer. Den fremstår kanskje ikke så avantgardistisk og provoserende som på begynnelsen av 1990-tallet. Likevel klarer den fremdeles å begeistre de fremmøtte med sin helt spesielle, kulinariske tilnærming.
Det mest provoserende i dag må være antydningen om at noe mer, og vågalt, skal skje. Nettopp som manges forestilling om Amsterdam; en by der dopet angivelig flyter fritt, og horer selges over disk.Sov godt

Last ned gratis guide til AMSTERDAM

HTML EMBED

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

3889

Foto: Bjørn Moholdt, Thinkstock

Sov godt i Amsterdam

Designhotellet Lloyd Hotel er et interessant konsept, med fem ulike stjerneklasser under ett tak. For den med litt mer økonomisk armslag er velkjente Intercontinental Amstel Hotel å anbefale. Doelen er Amsterdams eldste hotell, i hjertet av byens historiske senter.

Spis godt i Amsterdam

Det finnes en rekke spennende etniske restauranter i Amsterdam, nært knyttet til Nederlands fortid som kolonimakt. Det florerer av for eksempel indonesiske spisesteder i byen, fra de helt enkle til de mer avanserte. Ett godt sted er Blue Pepper.
Brasserie Harkema har opparbeidet seg et godt rykte med sitt parisiske kjøkken, og for den eventyrlystne er Supper Club morsom med en god, femretters meny. Brasserie Bark byr på utmerket fisk, mens Het Huytnhuis serverer mer tradisjonelle hollandske retter.
Av kafeer trivdes vi godt på Café ’t Smalle og Café Nol. Ellers går byens befolkning mann av huse for å få seg en stykke eplekake på Winkel i Noordermarkt på lørdagene.
På Niewmarkt byr ’t Loosje på Leffe-øl og de klassiske «bitterballen». Et flott ettermiddagssted.
For den som jakter på de berømte «coffeeshops» er Rokerij og The Bulldog kjente alternativer.

Å handle i Amsterdam

Gaten Utrechtsesstraat mellom Utrechtse Dwarsstraat og Rembrandts plass har mange hyggelige, små butikker. En av disse er Platomania, en usedvanlig sjarmerende platesjappe som også har spennende filmtitler i sortimentet.
I den lille gaten Gasthuismolenssteeg finnes også små, hyggelige butikker, som Brilmuseum (selger vintage brilleinnfatninger) og bok- og DVD-butikken Sugar and Spice.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag