Gå til sidens hovedinnhold

Et anslag mot det beste

Sveriges utenriksminister Anna Lindh er død, myrdet av en knivstikker på et kjøpesenter i Stockholm. Den tragiske meldingen vil på nytt reise diskusjon om sikkerheten til våre politikere.

Nok en gang rystes vårt naboland av at en av deres topp-politikere snikmyrdes midt i en folkemengde. At mannen som drepte Olof Palme ennå ikke er tatt og dømt, har skapt et mangeårig traume i svensk politikk.

La oss håpe vi slipper en gjentakelse, og at drapet på Anna Lindh blir oppklart så raskt som mulig. Uvisshetene om ugjerningen er politisk betinget eller en sinnsforvirrets verk, er ikke til å leve med.

Det er viktige kvaliteter ved de nordiske demokratiene som nå settes på prøve. At enhver kan gå rett på statsministeren på Karl Johan, viser at Norge er et egalitært samfunn hvor topp-politikerne er "en av oss" .

Jo mindre skille mellom velgerne og lederne, desto mindre grobunn for elitestyre over hodet på den vanlige kvinne og mann.

Samtidig må vi verne politikerne og deres familier. Når den politiske debatten hardner til, skaper det i mange tilfeller aggressivitet i de tusen hjem. Det kan gjøre det risikofylt å være profilert politiker.

Derfor er ikke lengre Stortinget og regjeringsblokka åpne hus, og ofte ser vi sikkerhetsfolk i sivil rundt de mest kjente politikerne.

Balansegangen må ha respekt for politikernes liv og helse, men også for verdiene som ligger i åpne demokratier.

Derfor er ikke det forferdelige drapet på Anna Lindh utelukkende en grusom gjerning mot henne, hennes familie og hennes venner.

Det er også et anslag mot noe av det aller beste i Sverige og Norge.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene