Gå til sidens hovedinnhold

Et år utenom det vanlige

Mange velger å jobbe eller reise i året etter videregående skole. Manglerud-jenta Lotte Andersen derimot, begynte det beinharde løpet til å bli militærpoliti.

Etter fullført allmennlinje på Ulsrud videregående skole var ikke Lotte Andersen (20) sikker på hva neste skritt kom til å bli. Etter en kort tenkeperiode bestemte hun seg for at førstegangstjeneste i Militærpolitiet var en spennende og annerledes måte å tilbringe det neste året på.
- Jeg kunne jo ha sittet i kassa eller jobbet i klesbutikk, men jeg hadde lyst til å gjøre noe annerledes, forteller Andersen.
- Jeg visste ikke så mye om hva det kom til å innebære da jeg startet, men alt har gått over all forventning.

Få jenter

Nordstrands Blad møter 20-åringen på Akershus festning hvor Militærpolitiet i Oslo holder til. Andersen er i full uniform med den lett gjenkjennelige røde bereten under en stekende Oslo-sol.
Varmen er derimot bare barnemat i forhold til hva Andersen har vært gjennom siden hun begynte opplæringen sin i januar. Selv om hun ikke er noe typisk "kraftkar", har Andersen gjennomgått og bestått fysiske og psykiske utfordringer som mange av gutta måtte melde pass på.
- Det var utrolig tøft, både psykisk og fysisk. Man lærer mye om seg selv gjennom diverse mestringsøvelser og det å måtte omgås andre mennesker når man er kjempe redusert etter lite søvn og mat, forteller hun.
Da hun troppet opp på Sessvoldmoen militærleir i vinter, var hun en av 6 kvinner og 154 menn. Gruppen ble raskt silt ned til 2 kvinner og 49 menn gjennom fysiske øvelser som 3000 meter løpet, sit-ups, hang-ups og push-ups.
Den største prøvelsen var det såkalte beret-løpet, hvor en siste styrketest av både kropp og sinn skulle kvalifisere gruppen til militærpolitiet.
- Vi ble vekket midt på natta og måtte gjennom en rekke øvelser, vi løp rundt i nesten 22 timer før det var over, sier Andersen.
- Det var utrolig tøft, men hele opplevelsen har vært sinnssykt gøy i ettertid. Det blir mer og mer spennende ettersom tiden går.

Tøff

Andersen er nå i sin andre uke på Akershus festning etter hun nylig fullførte opplæringen. Når hun har tjent ferdig i januar til neste år, ser hun på Politihøgskolen som en mulighet, hun utelukker heller ikke en karriere innen militære.
- Ingen av vennene mine tok samme valget, det var en avgjørelse jeg tok helt på egenhånd. De fleste synes det er kjempe tøft og at det høres utrolig spennende og artig ut. En venninne sa at "Det har jo alltid vært guts i deg så det kom ikke som noe stor overraskelse", forteller Andersen.
Samholdet mellom MP-ene er sterkt, og Andersen mener opplevelsen er noe de fleste kunne tatt nytte fra.
- Militærpolitiet er absolutt å anbefale. Man blir kjent med nye mennesker og utvikler et spesielt forhold man bare kan oppnå i militæret. Du er tett innpå andre mennesker på både godt og vondt, men opplevelsen er utrolig givende, avslutter Lotte Andersen.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021