Et charter-helvete

Midt i ørkenen i Egypt ligger det en by bygd opp for charter-turisme.

24.04.07 17:56

(SIDE2): Sharm el Sheikh er charterturistenes himmel på jord. Å dra på charterferie til Egypt er nemlig akkurat slik du tenker deg at klisjeen på en chartertur er. Her kan du være med på aerobic på stranden, fellesdans i bassenget og turer og underholdning i felles regi.

Langs Rødehavets korallbredder er det nemlig bygd opp en by kun for turister. Sharm El Sheikh, som også blir kalt midtøstens Las Vegas ligger på Sinai-halvøya og stedet er fantastisk dersom du vil dykke eller snorkle. Her fins over tusen ulike fiskesorter og fantastiske korall-rev. Ellers er det lite som er imponerende eller sjarmerende med dette stedet, foruten badeliv og deilige strender.

Reise: Vi reiste med Pyramidene, og betalte 3.250 kroner for en uspesifisert tur i april. Vi havnet på 3+ hotellet Sonesta Club, som var et flott hotell.

Valuta: 1 LER - Egyptiske pund: cirka1,3 norske kroner.

Hvem reiser hit: Russere og engelskmenn for det meste.

Sharm el Sheikh: Byen ble anlagt i 1967 av Israel etter at de hadde okkupert området under Seksdagerskrigen. Hensikten var å kontrollere kysten mellom Aqaba og Suez. Turismen har alltid vært viktig for økonomien i området, først for Israel og senere for Egypt etter at området ble vunnet tilbake. Israel trakk seg tilbake fra mesteparten av Sinai i 1982. Noen kilometer fra «gamlebyen» ligger Naama Bay, der de fleste hotellene ligger. 23. juli 2005 ble byen og Naama Bay utsatt for en serie bombeeksplosjoner.

(Kilde: Wikipedia)

DAGBOK:

Mandag: Første dag på stranda! For å komme til beachen fra vårt hotell kan vi velge mellom å stappe oss inn i en buss som har fast avgang fra hotellet, eller gå de fem minuttene det faktisk tar langs motorveien. Vi velger sistnevnte - noe som vil si tuting og spørsmål om «taaaxy?» omtrent hvert minutt.

Endelig framme ved stranda finner vi ut at å sove til etter klokken 07.00 vil si stappfulle strender og krig om solsengene. Vi orker ikke ligge klistra inntil ti andre turister og sniker oss inn på en annen strand enn det som er beregnet for vårt hotell. (I Sharm El Sheikh er strendene nemlig reservert til hvert hotell).

Tjukt lag med solkrem og vi suger til oss årets første varme solstråler - noe vi forøvrig gjør resten av dagen! På kvelden reiser vi inn til Naama bay som er «turist»-byen der mange av hotellene er lokalisert. Vi har gledet oss til egyptisk mat, men restaurantene er svært turistifisert med menyer bestående av pizza og burgere. Et libanesisk spisested er det nærmeste vi kommer. Grillede kongereker og lokal rødvin blir vårt første måltid.

Tirsdag: «Ruski?», «røski?», «ruuuskii?», er spørsmålene vi allerede ved dag to irriterende nok må venne oss til. Sharm El Sheikh kryr nemlig av russere og vi er skuffende nok ikke så ulike russerne ifølge egypterne. Ellers er det «english?», «are you angry», «I respect you - you must respect me», «beautiful» og «see my shop, come on, only takes two minutes» som er gjentagende kommentarer. En tålmodighetsprøve.

Nok en dag på stranda, avbrutt av en times tråbåt-tur!

Kvelden brukes på terrassen med rødvin, prat og bok. Allerede andre dag merker vi at vi inntar et feriemodus lik to pensjonister.

Onsdag: Sløver fra tidlig morgen på solsenger! En gåtur langs strendene, nok en tur med tråbåten, lunsj med tørt kjøtt, heinz-ketchup og pommes frites. Maten er nemlig ikke spesielt imponerende i Sharm El Sheikh. Kjøttet er som oftest tørt, smuldrete og lite krydret. Og alt serveres med pommes frites, men ris er et bedre alternativ.

En kamel, som det koster 1 dollar å ta bilde av, poserer i hotellområdet sammen med to beduiner på ettermiddagen. Vi tar selvfølgelig bilde!

På kvelden er vi matleie og middagen består av Sakara, som er et veldig godt egyptisk øl, gin og potetgull.

Torsdag: Vår første arrangerte utflukt! Vi blir hentet på hotellet av en engelsktalende guide som oser av selvtillit, plukker opp fire russere og begir oss mot nasjonalparken Ras Mohammed. På veien må vi ufrivillig leie våtdrakter og blir tvunget på et par latterlige pastellfargede badesko.

Turen inneholder syv turist-stopp for at vi skal kunne ta bilder!

Stopp 1: Foto av fjell og sand.

Stopp 2: Foto av små krabber.

Stopp 3: Foto av mer fjell og utsikt over havet.

Stopp 4: Bading og grotter, veldig fint og klart vann.

Stopp 5: ? Her er vi usikre på hva greia var, samme gjelder stopp 6.

Stopp 7: Snorkling - eller for vår del kaving og kamp mot dykkermaske og veldig salt vann. Kjempefine koraller, fisker i alle slags farger, og delfiner.

På kvelden spiser vi på Mövenpick hotel, som er kjent for å være et av de beste spisestedene. Endelig får vi godt kjøtt, saus, grønnsaker og en fantastisk dessert (frukt dyppet i sjokolade-fondue)

Fredag: Vi sover lenge! Nok en dag på stranda. På kvelden reiser vi inn til gamlebyen. Dette skulle være litt mer lokalt og mindre turistifert enn Naama bay, men etter vår mening var det ikke store forskjellen. Men som ekte charter- turister kjøper vi blant annet egyptisk musikk, tredokker og skjerf.

Lørdag: Siste innspurt på stranda, uten solkrem de første timene - uvitende om at det er 40 grader i skyggen! Mye bading, væske i form av coca cola. Utrolig varmt!

Kvelden avsluttes med takeaway pizza, øl og spill på terrassen.

Søndag: Vi slipper å tenke selv - kofferter blir hentet, buss kjører oss til flyplass og innsjekkingen blir forklart av reisebyråets guide.

En uke med maks avslapping - akkurat det vi var ute etter!

Les også:

Dykk ned i nasjonalparken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag