Et digitalt mesterverk

Foto: (Guerilla/Sony)

PS3-spillet «Killzone 2» viser at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

25.02.09 10:24

(Spillmagasinet): Microsoft og deres Xbox har, fullt fortjent, lenge vært førstevalget for de som spiller skytespill på konsoll. «Halo»- og «Gears of War»-seriene er overlegne Sonys «Resistance» og det første «Killzone»-spillet.

VIDEORAMA:Trailer #6 | Trailer #5 | Trailer #4 | Trailer #3 | Trailer #2 | Trailer #1

Pulveriserer konkurrentene

Men nå tar den japanske kjempen over tronen. «Killzone 2» til PS3 pulveriserer konkurrentene og er noe av det beste jeg noensinne har spilt. Det er lenge siden et spill har tatt så tak i meg og ikke gitt slipp før rulleteksten rullet.

FORUM: Her kan du diskutere «Killzone 2».

ÆRE OG BERØMMELSE: Sjekk alle trofeene du kan ta i «Killzone 2».

Historien handler om de snille ISA sin kamp mot onde Helghast på den lite gjestmilde og krigsherjede, men varierte planeten deres, Helghan. Du tar kontroll over Tomas «Sev» Sevchenko, og sammen med medsoldatene hans skal du bringe fienden i kne. På tross av at historien ikke er særlig original, er den mer enn spennende og hendelsesrik nok. Jeg måtte hele tiden vite hva som skjedde videre, og ofte tvinge meg selv til å slå av maskinen når klokka begynte å bli mye.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: (Guerilla Games/Sony)

Glimrende regi

«Hendelsesrikt» er veldig beskrivende for «Killzone 2», spillet veksler mellom trange ganger og åpne områder, det skjer bestandig noe og ofte er hendelsene både uventede og spektakulære. Plutselig kan for eksempel en bygning rase sammen, det dukker opp store fiender som krever litt hjernetrim, og tilsynelatende trivielle oppgaver får uante konsekvenser.

Heldigvis kjører ikke spillet i 100 kilometer i timen hele tiden, temposkiftene er perfekte og roligere partier dukker opp akkurat når de skal. Guerilla gir inntrykk av å ha pusset, pusset og så pusset litt til på «Killzone 2», flyten er fantastisk og jeg levde meg helt inn i det som skjedde på skjermen. Selv når jeg døde og måtte spille partier på nytt følte jeg aldri at ting stoppet opp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: (Guerilla Games/Sony)

Innlevelse

Mye av æren for at jeg levde meg så inn i spillet går til utviklerne som tviholder på førstepersonssynsvinkelen, selv når du går i dekke. Vanligvis pleier skytespill å bytte til tredjeperson når du gjør dette, noe som i hvert fall minner meg om at jeg spiller et spill og ødelegger litt av illusjonen.

Å gå i dekke er for øvrig noe du må gjøre ofte, helghastene kommer i mange versjoner og Sev tåler ikke nevneverdig mye. I tillegg er motstanderne smarte, farlige og ofte mange, du må utnytte de godt designede omgivelsene til det fulle under de intense og krevende kampene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: (Guerilla Games/Sony)

Teknisk suverent

Heldigvis vet Sev hvordan han skal svare, «Killzone 2» sitt våpenarsenal er blant de beste i noe spill. Gønnerne er deilig store, tunge og låter som en drøm, lydmiksen er helt suveren og på et skikkelig anlegg høres det ut som om det utspiller seg en krig i stua di. Dessverre har Guerilla bestemt at du bare kan bære to våpen samtidig, så du må av og til kaste artige leketøy.

Når det gjelder det tekniske er det ikke bare lydmiksen som er bra, «Killzone 2» er det uten tvil flotteste konsollspillet jeg har sett. Grafikken er enormt detaljert, variert og flyter som en drøm, selv ikke «Gears of War 2» har noe å stille opp med. Kontrollen sitter for øvrig som et skudd fra første sekund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En annen imponerende ting er onlinemodusen. Jeg trodde Sony var vaksinert mot å få til noe skikkelig over nett, men tydeligvis ikke. «Killzone 2» byr på klasser og klaner, og lar opptil 32 spillere kjempe mot hverandre på en gang.

Må-ha

Det eneste jeg har å utsette på «Killzone 2» er at figurene er litt kjipe, i motsetning til i for eksempel «Gears of War 2» hadde jeg store problemer med å huske hva brorparten het. Hvis det noensinne kommer en treer kan Guerilla med fordel gi karakterene litt mer personlighet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: (Guerilla Games/Sony)

Heldigvis er det bare en dråpe i havet, «Killzone 2» er et mesterverk og noe som rett og slett må oppleves. Da rulleteksten rullet hjemme hos meg hadde jeg lyst til å reise til utviklerne i Nederland og si takk, takk for en fabelaktig opplevelse.

NB! «Killzone 2» lanseres 25. februar 2009.

Les mer om spillet på detaljsiden for «Killzone 2».

24

På forsiden finner du flere gode saker om spill.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Killzone 2

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag