*Nettavisen* Nyheter.

Et epos om sex, savn og svik

Foto: Marianne Lundberg

Gunnar Staalesen har klart den vanskelig oppgaven å formidle krim fra bok til scene i dramaet «1900. Christian Molands hemmelige liv.»

23.02.06 15:09

I en fullsatt sal på intime Altona Teater, som for øvrig kler iscenesettelsen godt, hersket en forventningsfull stemning onsdag kveld. Plutselig bryter Frode Rasmussens hese stemme inn. Showet var i gang!

Klikk på bildet for å forstørre.

Konsul Frimann blir slått i hjel nyttårsaften 1899, og etterforskningen fører politiinspektør Christian Moland i Frode Rasmussens skikkelse til forførende frk. Pedersen. Maren Kristine Pedersen, spilt av Yvonne Øyen, er prostituert. Det har egentlig ingenting med dramaet å gjøre. Eller kanskje alt.

Politiinspektør Moland forelsker seg i denne erotiske kvinnen fra Nordnes, og hun blir hans livs kjærlighet. Men man må også huske at hun er det eneste bindeledd mellom mordene som utspiller seg i eposet .. for drapet på Konsul Frimann er ikke enestående.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Marianne Lundberg

Trollbinder
Frode Rasmussen behersker en unik fortellerevne, og får med seg publikum gjennom en reise i tid som ender i 1946.

Folk i salen nikker gjenkjennende til gatenavn og synger med på gamle bergenssanger. Scenene veksler mellom det morsomme og frekke til melankoli og underfundighet.

Rasmussen forteller med stor innlevelse om blant annet bybrannen i 1916 og om eksplosjonen av den hollandske båten «Voorbode» utenfor festningskaien i 1944, der Moland mister synet.

«1900. Christian Molands hemmelige liv» er spesialskrevet til bergenseren Frode Rasmussen, og det merkes. Han gjør en fenomenal jobb i dette krevende stykket, der han spiller flere frodige karakterer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Marianne Lundberg

1900 inneholder alt hva et drama skal ha; kjærlighet, begjær, sex, makt, svik, savn, mord og et godt snev av dobbeltmoral.

Hatten av for Staalesen, Rasmussen og Øyen, stykket er velskrevet, velregissert og velspilt, en klar 5’er!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.