RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et forsvar uten styring

Sist oppdatert:
Nå må forsvarsminister Kristin Krohn Devold vise hvem som er sjefen. Hvis hun fortsetter å bli presset av både sine egne medarbeidere og politiske motstandere, vil hun stå ribbet igjen.

Uten åpenbare fiender bruker Norge hvert år 30 milliarder kroner på Forsvaret. Norge er faktisk det landet i Nato, etter USA, som bruker mest på militæret per innbygger.

Likevel klarer ikke forsvarssjef Sigurd Frisvold å gjennomføre en pålagt innsparing uten å ty til demonstrative, krisemaksimerende tiltak som å legge nesten hele Sjøforsvaret i bøyene.

De siste ukene har ikke vært god reklame for forsvarssjefen. Våpentyveriet på Jørstadmoen er ille, men aller verst er inntrykket av at verken han eller forsvarsministeren har kontroll.

Mangelfull økonomisk styring i Forsvaret har i mange år vært en gjenganger i Riksrevisjonens årsmeldinger. Og i år befestes inntrykket: Det går altfor lang tid før man oppdager overforbruk i forhold til politiske vedtak. Og når forsvarssjefen forsøker å spare, møtes han med ren obstruksjon fra sine underordnete.

Sjøforsvaret svarer på sparetiltakene ved å legge alle skip i bøyene, med unntak av Kystvakten. Der i gården oppfatter man tydeligvis angrep som det beste forsvar i kampen mot 137 millioner i kutt.

Bøyefarsen får gå noen dager før en hardt presset forsvarsminiser ”finner” 30 millioner i budsjettet kroner som sørger for at marinegastene slipper å drive livbåtmanøvrer på land resten av året.

Nyheten ble sluppet under grillingen av Kristin Krohn Devold i Stortinget mandag. Det må altså en høring til i Stortinget for å avdekke at tørrleggingen av Marinen kunne vært unngått.

At det skal gå åtte måneder av budsjettåret før Frisvold finner ut at det mangler 244 millioner, er spesielt.

At Sjøforsvaret svarer på sparetiltakene ved å legge fartøyene i bøyene, er en ren demonstrasjon.

Kristin Krohn Devold har gjort mye rart, men i dette tilfelle mistenker vi hele operasjonen for å være et takk for sist til forsvarsministeren fra Sigurd Frisvold og Sjøforsvarets side som hevn over innsparingskravene vedtatt i Stortinget.

Det kan ikke Kristin Krohn Devold finne seg i hvis hun har tenkt å fortsette som forsvarsminister.

Har Kristin Krohn Devold kontroll? Diskuter på TV 2 Veggavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere