RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Canon)

Et helt nydelig allroundkamera

10 megapiksler, 20x zoom og videoopptak i HD. Hva mer kan du ønske deg?

Speilreflekskamera er utvilsomt det virkelig hotte på kamerafronten for tiden, og det er ikke til å komme utenom at bildekvaliteten er overlegen hvis du har god optikk.

Men det er heller ikke til å komme utenom at speilreflekskameraer er ganske så store, og spesielt objektivene som de fleste har er ganske begrenset.

Ekte super-zoom
Og det er her et skikkelig super-zoom-kamera kommer inn. De er fysisk sett mindre enn et speilreflekskamera, men har glimrende allroundegenskaper. Vi har tatt en titt på Canons ferske PowerShot SX1 IS, og en trenger ikke se lenge på spesifikasjonene før en forstår at dette er et spennende kamera.

Oppløsningen er på 10 megapiksler, som er mer enn nok på et speilreflekskamera, og det er i stand til å ta fire bilder per sekund. Det er raskere enn de fleste billige speilreflekskameraer.

Les også:Derfor betyr ikke megapiksler alt

På toppen av dette er kameraet utstyrt med en vribar skjerm på 2,8 tommer, mulighet til å feste ekstern blitz og bildebrikken er av typen CMOS, som gir mulighet til å lagre RAW-filer (firmware-oppgradering kreves for dette).

Opptak i FullHD
I tillegg er kraftpluggen i stand til å gjøre videoopptak i FullHD (1080p) med 30 bilder i sekundet i QuickTime-format (H.264) – med stereolyd.

Og så kanskje til det morsomste med hele kameraet: Det er utstyrt med et 20x zoomobjektiv som går fra 28 mm vidvinkel til 560 mm tele, med blender f2.8-f5.7.

Bildestabilisator
For å kunne takle denne enorme zoommuligheten er også kameraet utstyrt med bildestabilisator for å hjelpe deg med å lage skarpe bilder.

Det er med andre ord ingen tvil om at dette er et kamera som ikke mangler noe særlig når det gjelder de tekniske løsningene.

Fulle tekniske spesifikasjoner her (PDF).

Ekstreme zoommuligheter
Og etter å ha brukt kameraet i en ukes tid kan vi ikke si noe annet enn at vi er mektig imponert over hvor mye du egentlig får for pengene. Zoomen på objektivet gir deg nærmest uante muligheter til å leke paparazzi på svært langt hold, forutsatt at du har dagslys å leke med.

Nedlasting annet eksempelbilde (ubehandlet): Maks vidvinkel. Maks zoom.

Med en blender på f5.7på maksimal tele så er det liten tvil om at du trenger en god del lys på full tele, for hver minste bevegelse du gjør blir kraftig forsterket med så kraftig forstørrelse – selv med bildestabilisator.

På full vidvinkel har du mulighet til å ta bilder under mange lysforhold uten blitz, og med de manuelle justeringsmulighetene på blitzstyrken trenger du heller ikke ødelegge bildene dine ved å legge på en litt myk blitz i vanskelige lysforhold.

Når det gjelder bildestøy så er det ikke til å komme unna at kameraet ikke er fri for det, men det er akseptabel bildestøy både på ISO 400 og til dels 800. På 1600 ISO begynner det derimot å bli litt i overkant

Nedlasting av testbilder: ISO 400, ISO 800 og ISO 1600

Fargefeil
Men samtidig er det ikke til å komme unna at med et superzoom-objektiv av denne typen så er det vanskelig å komme seg unna problemet med såkalt «kromatisk abberasjon».

Dette er fargefeil som ofte oppstår i zoomobjektiver i områder med stor kontrast mellom mørke og lyse farger – for eksempel på et bilde av et tre opp mot en lys himmel. Vi fant til dels svært mye av denne typen fargefeil på kameraet ved full vidvinkel, men heldigvis er dette relativt enkelt å fjerne med for eksempel Photoshop.

God videofunksjon
Når det kommer til videofunksjonen så var det noe som overrasket oss positivt så lenge lysforholdene var gode. Bildekvaliteten er selvsagt ikke i nærheten av det du opplever på en Blu-ray-film, men til å være et kompaktkamera til under 5000 kroner er det ikke til å komme utenom at du får veldig mye for pengene.

Last ned testklipp her.

I mørke omgivelser er ikke bildekvaliteten like fantastisk, men det er selvsagt fordi kameraet må skru opp lysfølsomheten kraftig for å kunne rekke å registrere 30 bilder per sekund.

Konklusjon
PowerShot SX1 IS er på ingen måte noe perfekt kamera, men det er utvilsomt et av de beste allroundtkameraene vi har vært borti. Muligheten til gode videoopptak, mer enn akseptabel bildekvalitet, en eksepsjonelt god zoommulighet og en overkommelig pris gjør at dette bør være en sikker vinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere