Gå til sidens hovedinnhold

Et høyst uklart regjeringsalternativ

Ap og SV har ett stort, felles ønske: Å få fjernet Bondevik ved valget i 2005. Men hva som skal komme i stedet er ikke lett å forstå, selv om de to partiene sier at de ønsker å samarbeide om et alternativ til den sittende regjeringen.

Når man tar for seg konkrete politiske stridsspørsmål, får man veldig raskt et innblikk i de store forskjellene som eksisterer mellom SV og Arbeiderpartiet. I det siste har det vært en bitter feide om hva som skiller de to partiene i industripolitikken. Tonen har vært amper, og både Arbeiderpartiets leder, Jens Stoltenberg, og SV-leder Kristin Halvorsen har gjort forsøk på å roe gemyttene. Men motsetningene lar seg ikke fjerne selv om støynivået i debatten dempes.

Nå har Kristin Halvorsen gitt uttrykk for at det vil være tonen i den politiske debatten med Arbeiderpartiet som vil avgjøre om det kan bli et forpliktende politisk samarbeid mellom de to partiene etter stortingsvalget.

- Hvis Arbeiderpartiet ikke skjerper seg, vil partiet bli et ensomt parti i i norsk politikk, sier Kristin Halvorsen.

Å være et ensomt parti fremstår neppe som noe skremmebilde for Arbeiderpartiet. Det er faktisk slik dette partiet har levd i alle år. Man har holdt avstand til alle som har gjort forsøk på å komme inn i et forpliktende samarbeid med partiet. Å danne regjering alene er nok fortsatt den store drømmen for Arbeiderpartiet. Det er bare synkende oppslutning blant velgerne og svekket politisk tyngde i Stortinget som har fått Arbeiderpartiets ledelse til å snakke om samarbeid med andre partier i de senere årene. Og fortsatt vil det nok sitte nærmest som en ryggmargsrefleks i partiet at regjeringsmakten ikke skal deles med andre.

Men med en oppsluntning blant velgerne på rundt 30 prosent, blir Arbeiderpartiet tvunget til å se seg om etter politiske samarbeidspartnere dersom partiet igjen skal få mulighet til å utøve makt fra regjeringskontorene. Dersom valgresultatet gir grunnlag for et regjeringsskifte, vil nok Arbeiderpartiet i det lengste forsøke å få til forpliktende avtaler med mulige støttepartier. Dersom Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet oppnår flertall på Stortinget, vil det være duket for skifte av regjering. Under forhandlingene om en mulig støtteavtale mellom Arbeiderpartiet og andre, eller om sammensetningen av en eventuell koalisjonsregjering, må alle de grunnleggende og nesten uoverstigelige motsetningene mellom Arbeiderpartiet og SV legges på bordet.

Da vil det nok ganske raskt bli klarlaget at det neppe er grunnlag for et regjeringssamarbeid. Og det kan sannelig bli vanskelig nok å komme til enighet om en avtale som innebærer støtte fra SV og eventuelt Senterparrtiet til en regjering fra Arbeiderpartiet.

Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley