*Nettavisen* Nyheter.

Et kamera for de tålmodige

Det hjelper lite at du får greit med funksjoner for pengene, for det går så irriterende tregt med Nikon Coolpix L6.

05.03.07 08:24

Det sier seg nesten selv at man må gå med på noen kompromiss når man velger et budsjettkamera. Man får rettferdig nok ikke alt det man får på de dyrere modellene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Med Nikon Coolpix L6 er det liten tvil om hva man må ofre for den rimelige prisen. Her får du nemlig ikke noe fart for pengene. Kameraet er svært tregt i forhold til dagens standarder.

Ventetiden ved både oppstart og mellom hvert bilde uten blits er på to til tre sekunder. Ved blits blir ventetiden uutholdelig lang. Rundt åtte sekunder må du vente før kameraet lar deg ta neste bilde. På denne tiden er som regel motivet langt av gårde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stive smil
Hvis du liker å ta actionbilder, av for eksempel barn eller dyr, blir du altså fort uvenn med kameraet. Selv skulle jeg fotografere en treåring sammen med julenissen på en juletrefest. Jeg tok et bilde da hun stod i kø, og skulle ta neste da hun mottok godteposen. Før kameraet var klart, var det et annet barn i nissens armkrok.

Når du tar blitsbilder av mennesker, blir det også fort mange kunstige og stive smil når folk står og venter og venter på at bildet skal bli tatt.

Uten blits og utendørs er kameraet likevel ikke ille. Det spørs derfor hva du skal bruke det til, og ja, hvor tålmodig du er. Det er jo ikke alle som ønsker å ta masse bilder rett etter hverandre. Noen tenker seg godt om på forhånd og satser alt på at det ene bildet skal bli bra.

Tekniske spesifikasjoner kan du se her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange motivprogram
Når det er sagt, har Nikon Coolpix L6 ikke så verst med funksjoner i forhold til prisen på litt over 1500 kroner. 6 megapiksler, 2,5 tommers LCD-skjerm og 3 x optisk zoom.

Du får ellers et godt utvalg av motivprogrammer, som for eksempel panorama, fyrverkeri og sport.

Av manuelle innstillinger kan man velge mellom ulike typer hvitbalanse og over- eller undereksponere bildene.

ISO kan man derimot ikke justere selv, den blir automatisk satt til verdier mellom 50 og 800.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utseendemessig er ikke kameraet så verst. Det er forholdsvis slankt, men har et litt billig preg over seg. Det er ellers godt å holde, også med én hånd. Menyene er dessuten brukervennlige og enkle.

Sliter innendørs
Inne går det ikke bare tregt med blits, men kameraet sliter med den automatiske hvitbalansen og overdrevne reflekser av hvitt. Blitsen har en tendens til å vaske ut elementer i bildene og gi et slags gulskjær i ansikter som kommer tett på.

Det er heller ikke alltid så lett å få skarpe bilder innendørs, selv om kameraet faktisk har en hjelpefunksjon som sier ifra når bildet du har tatt er uskarpt.

Klikk på bildet for å forstørre.

I dagslys blir bildene derimot ganske gode. Det er mye enklere å få skarpe bilder med god kontrast utendørs i godt lys. Eksponeringen er stort sett riktig med fine detaljer. Vi hadde heller ikke noe problem med reflekser ved fotografering i sterkt motlys.

Ikke så nærme
Ved fotografering av mat viste Nikon en ganske krisp fargegjengivelse med gode detaljer.

Nærgrensen ved makro er derimot på 10 cm, så dette er heller ikke kameraet for deg som vil helt tett på motivene.

ISO-verdiene blir valgt automatisk, og det er ikke til å komme bort ifra at det er litt bildestøy ved høy ISO.

Er du glad i å ta mye bilder innendørs og av mennesker, er ikke Coolpix L6 noe godt valg.

Blitsen gjør ikke så god jobb, og tregheten gjør at kameraet også utendørs er aller best egnet til stillestående motiver som landskap.

Mange bilder
Nikon hevder at dette kameraet har en svært god batteritid. Med to oppladbare AA-batterier skal kameraet kunne klare 1000 bilder. Vi fikk ikke testet dette ordentlig, siden kameraet nok hadde vært på test hos noen andre før oss.

Vi fikk rundt 430 bilder ut av de medfølgende oppladbare batteriene, men så var de jo heller ikke helt nye og oppladete da vi fikk dem. Det følger nemlig ikke med lader.

Batteritiden ved vanlige alkaliske AA-batterier skal være på rundt 400 bilder, og hvis det stemmer, er det absolutt ikke noen dårlig prestasjon med bare to AA-batterier. Nå skal det likevel sies at batteritiden ved alkaliske batterier kan variere mye ut i fra hva slags merke du bruker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konklusjon
Hvis du sjelden tar actionbilder eller flere bilder på rappen, kan du nok bli fornøyd med dette kameraet. For alle andre som ønsker at ting skal skje kjapt, finnes det mange andre budsjettkameraer å velge imellom.

Et mye raskere kamera er for eksempel Olympus FE-190. Her får du derimot færre funksjoner og manuelle valg, men bildekvaliteten er likevel bedre.

Ellers har mange av produsentene satset på nye modeller i budsjettklassen i år. Her vil du nok kunne finne et raskere og bedre alternativ. Nikon selv har for eksempel kommet med tre nye budsjettmodeller i L-serien.

Denne saken er hentet fra Teknofil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.